Læsetid: 3 min.

Anand eller Kramnik?

Skak-VM i Mexico har to indlysende favoritter
Kultur
11. september 2007

I denne uge lyder startskuddet til skak-VM i Mexico. Otte stormestre spiller alle mod alle, både med hvid og sort, og den skarpsindige læser vil dermed kunne forstå, at der bliver tale om i alt 14 runder. De spilles på følgende datoer i september: 13.-16., 18.-21., 23.-25. samt 27. til 29. - med starttidspunkt kl. 14 lokal tid, dvs. kl. 21 dansk tid. Hvis man vil følge partierne live på nettet, bør man kunne gøre det via hjemmesiderne www.dsu.dk eller www.schackforum.se - men der er givetvis andre muligheder. Partierne vil først være afsluttet ud på de små timer, så det bliver skak for natteravne.

De otte bejlere til VM-titlen er - og vi anfører odds på den endelige vinder i parentes (fundet hos firmaet Bwin): 1. Kramnik, Rusland (2,7) 2. Anand, Indien (2,7) 3. Aronian, Armenien (6,25) 4. Lekó, Ungarn (10) 5. Morozevich, Rusland (10) 6. Svidler, Rusland (26) 7. Grischuk, Rusland (31) 8. Gelfand, Israel, (31).

Disse odds taler deres tydelige sprog: Kramnik og Anand er klare favoritter til at vinde turneringen. Lad os begynde præsentationen af de otte kombattanter med den regerende verdensmester:

Vladimir Kramnik, født 1975, ratingtal 2769, er givetvis verdens bedste matchspiller, men spiller måske for mange remiser i en alle-mod-alle-turnering til at snuppe førstepladsen. Er som Karpov i sin tid en sand mester i at udnytte mikroskopiske fordele.

Viswanathan Anand, født 1969, har med 2792, verdens højeste ratingtal. Den sympatiske og hurtigtspillende inder, har været blandt verdens absolut stærkeste i snart tyve år - og kan i Mexico sætte kronen på en fantastisk karriere.

Levon Aronian, født 1982, har et ratingtal på 2750 og var spidsbræt på det armenske landshold, der snuppede guld ved skak-OL i Torino i fjor. En farlig outsider til titlen, hvis Kramnik remiserer for meget, og Anand taber humøret. Aronian havde dog umanerligt stort besvær med at slå den 16-årige nordmand Magnus Carlsen ud af VM-cyklussen tidligere på året.

Peter Lekó, født 1979, har 2751 i rating og er noget af en jernmand ved brættet. Han har imidlertid ofte haft mere end almindeligt svært ved at vinde partier over de allerbedste, og skal vi overraskes ved dette VM, tror jeg mere på:

Alexander Morozevich, født 1977, der har 2758 i rating og er en gudbenådet spiller, når det kører for ham. Men løber han ind i et dumt nederlag eller to, kan han gå helt til bunds.

Peter Svidler, født 1976, har et ratingtal på 2735, og kan sagtens drille de helt store, men er ligesom Morozevich for svingende i sine præstationer. Man kan tro på ham som treer, men heller ikke mere.

Alexander Grischuk, født 1983, har med 2726 feltets laveste ratingtal. Russeren er verdensmester i lynskak, men bliver det næppe i 'klassisk skak', hvor spillerne har rundt regnet 30 gange så lang tid til at finde den rette plan.

Boris Gelfand, født 1968, kommer oprindelige fra Minsk i Hviderusland, men emigrerede i midten af 1990'erne til Israel og blev sit nye hjemlands absolutte stjerne. Han har ifølge den engelske stormester Nigel Short 'lots of balls' i sit spil, men kan - ikke mindst med tanke på hans notoriske tendens til at komme i rablende tidnød - her risikere nogle dybe skaklige stød dér, hvor det gør allermest ondt, også på en stormester.

Information følger naturligvis VM-dysten i Mexico nøje gennem de kommende uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har et forslag: Hvad med at bruge bare halvdelen af den plads, avisen bruger på skak og fodbold, til anmeldelser af klassisk musik?