Læsetid: 2 min.

Farvel til jazztrolden

Trompetisten og arbejdsblæksprutten Arnvid Meyer blev 80 år. En gigant med uvurderlig betydning for organiseringen af dansk jazzliv i det 20. århundrede
Kultur
6. september 2007
Trompetisten og arbejdsblæksprutten Arnvid Meyer blev 80 år. En gigant med uvurderlig betydning for organiseringen af dansk jazzliv i det 20. århundrede

Det er svært at overskue og vurdere den indflydelse, jazztrompetisten Arnvid Clement Meyer har haft for dansk jazz- og musikkultur. Ikke fordi der ikke er konkrete eksempler på initiativer og projekter, som i perioden 1950-1990 er blevet til virkelighed ved Arnvid Meyers medvirken, men fordi der er så mange.

Vi taler formentlig om det menneske, der har betydet mest for organiseringen af dansk jazzliv i det 20. århundrede: arbejdsblæksprutte, pædagog, underviser, organisator, konsulent, idémand, radioproducer, redaktør, avisskribent, projektleder og kraftstation bag utallige initiativer som Jazzmobile, Unicorn Jazz, Radio Jazz, Jazzpar Prisen og meget mere. Og så var han arkitekten bag Det Danske Jazzcenter, der 1971-1996 var en motor for jazzaktiviteter i ind- og udland som sekretariat, informationscenter og arkiv.

Meyer har efterladt sig plade- og arkiv-samlinger af international vægt. Jazzcentrets arkiver befinder sig i dag på Syddansk Universitet, og hans private samling vil overgå til Det kgl. Bibliotek.

Vitalt trompetspil

Arnvid Meyer voksede op i København og var allerede som 12-årig jazzinteresseret. Han begyndte at spille trompet under Anden Verdenskrig hos bl.a. Erik Parker fra Leo Mathisens Orkester. I 1950'ernes var han medlem af bl.a. Torben Ulrichs traditionelle Blue Note Jazz Band, og fra 1959-73 ledede han sit eget Arnvid Meyers Orkester, der var et af samtidens væsentligste og mest populære skandinaviske swingorkestre, især kendt for samarbejde med en lang række amerikanske gæstemusikere bl.a. Don Byas, Benny Carter, Harry Edison, Roy Eldridge, Coleman Hawkins, Ben Webster og Mary Lou Williams.

Meyers eget vitale trompetspil var af højt format. I 1973 indstillede han musikerkarrieren for helt at hellige sig arbejdet med formidling og organisering.

Gennem alle årene har Arnvid Meyer haft et tæt samarbejde med sin hustru, Karen Meyer, om både familieliv og jazzaktiviteter. Han fik i 1988 konstateret parkinsonisme, hvilket i stadig højere grad gjorde ham inaktiv.

Meyer modtog igennem årene adskillige hædersbevisninger bl.a. PH-Prisen (1981), Ridder af Dannebrog (1996) og IFPI's Hæderspris (2005). Arnvid Meyer bisættes i dag kl. 14 fra Kongsted Kirke ved Rønnede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her