Læsetid: 2 min.

Fodboldfan i nationalismens navn

Sportsgrenen er ligegyldig, men kvinde-VM i fodbold har fået Li Tianyi til at pudse sin patriotiske form af
Mistet gejsten. Med de resterende hold - Tyskland, Norge, USA og Brasilien - er der ikke rigtig længere noget ved VM i kvindefodbold, der kan appellere til Lis stærke følelse som kineser.

Mistet gejsten. Med de resterende hold - Tyskland, Norge, USA og Brasilien - er der ikke rigtig længere noget ved VM i kvindefodbold, der kan appellere til Lis stærke følelse som kineser.

Martin Gøttske

28. september 2007

"Jo, det er lidt mærkeligt," siger Li Tianyi. Sport har egentlig aldrig rigtig interesseret ham. "Og kvindefodbold slet ikke," understreger han.

"Men pludselig var jeg alligevel på stadion sammen med titusindvis af andre og heppede som en gal på det kinesiske hold."

19-årige Li vil selv hurtigt erkende, at han normalt er en enspænder, der helst bruger sin tid i kollegieværelsets trygge rammer. Men han er som forvandlet af VM i kvindefodbold, der for tiden afholdes i Kina. "Det var fantastisk at mærke bruset, at være sammen med alle de mennesker og opføre sig tosset," siger han med en stor latter, der lader til at have sat sig fast siden oplevelsen.

Uden for stadion i byen Tianjin, hvor Kina sidste uge spillede og vandt over New Zealand, havde han investeret i et tudehorn til to kroner og en rød T-shirt med en kinesisk drage påtrykt. "Som en rigtig fodboldfan," siger han.

At det var fodbold og ikke en anden sportsgren, var dog ikke vigtigt, indrømmer han.

"Alle var stolte over at være kinesere," siger han.

Han fortæller, at han brølede med på nationalsangen, De frivilliges march, der gåsehudsfremkaldende opfordrer det kinesiske folk til at rejse sig efter de ydmygelser omverdenen har påført landet. Og for Li var kvindelandsholdets indsats intet mindre end en forlængelse af kinesernes fortsatte kamp for genoprejsning. "De kæmper for hele Kina, og det er patriotisk at støtte dem," siger han. Og han fortsætter med at fortælle, at han nu kan se, at "sportsbegivenheder er der, hvor vi virkelig kan vise vores nationale stolthed."

Og de fyldte stadion til Kinas kampe, med omkring 50.000 tilskuere, har vist, at Li ikke er alene om sin støtte.

Festen slut

Men for Li og hans landsmænd er festen slut. Over telefonen fra Tianjin, hvor han studerer til miljøingeniør, lyder han, som om han er næsten lige så knust, som de kinesiske kvinder var det søndag, efter de blev slået ud af turneringen af Norge.

"De kæmpede, og det er det vigtigste," siger han. "Og de gav i det mindste hånden til modstanderen bagefter," siger han med slet skjult henvisning til de danske kvinder og deres landstræner, der efter nederlaget til Kina havde mere travlt med at sparke til vandflasker - og ifølge kinesiske medier i et enkelt tilfælde gav fingeren til det kinesiske hold - end at udvise fairplay. På dramatisk vis mener Li, at det ikke kun burde resultere i en undskyldning over for det kinesiske hold, men "overfor hele den kinesiske nation".

Med Kinas exit har Li mistet interessen for VM. I de øvrige kampe, hvor der var vestlige hold involveret, støttede han konsekvent modstanderen. Specielt Nordkorea - hvis træner mente at kunne vinde VM, da spillerne er "små og firskårne med muskuløse ben" - men oven i købet også Japan, Kinas ærkefjende inden for alle felter. "De er jo også asiater," som Li siger. Begge hold er dog ude af turneringen.

Med de tilbageblevne hold - Tyskland, Norge, USA og Brasilien - er der ikke rigtig længere noget, der kan appellere til Lis stærke følelse som kineser eller asiat.

Nu må han vente med at udfolde sin patriotisme til OL i Beijing næste år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu