Læsetid: 1 min.

George Brandes dagbøger online

Kultur
25. september 2007

Det er ikke længere nødvendigt at støvsuge de mere end fire og en halv hyldekilometer pergament- og papirhåndskrifter hos Det Kongelige Biblioteks Håndskriftafdeling for at finde frem til hele George Brandes' liv og virke. Nu kan interesserede nemlig gå ombord i alle hans dagbøger på internettet. De fleste af dagbøgerne er meget skrøbelige og skrevet med en meget lille og næsten ulæselig håndskrift, og hensigten har været at gøre dem lettere tilgængelige. På nettet er det muligt at zoome ind og få en læsbar forstørrelse af det originale dokument. Desværre er en del af dagbøgerne både kommenteret og censureret af George Brandes' datter, Edith Philipp. Censuren består, når den er mest nænsom, i bortviskning af bestemte passager, men i grovere tilfælde af utallige bortklipninger - der også går ud over optegnelserne på den anden side af papiret. Men trods ødelæggelsen er der tilstrækkeligt bevarede dele, der gør en udgivelse via Det Kongelige Biblioteks hjemmeside relevant, hvor der nu er 13 bind tilgængelige. I Det kongelige Biblioteks Håndskriftsafdeling findes håndskrifter fra tidlig Middelalder indtil den nyeste tid. Håndskrifterne belyser hovedsageligt europæisk og især dansk historie, litteratur- og kulturhistorie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her