Læsetid: 2 min.

Konservativ tv-komik lukker ned

Tv-stationen Fox har taget '1/2 Hour Comedy Hour' af sendefladen. Programmet blev lanceret i foråret som et modstykke til 'The Daily Show'. Men trods sketches om Hillary Clinton, Mao, sure lebber og ateister var det bare ikke sjovt nok
Kultur
26. september 2007

Søndag aften var afskedens halve time for USA's konservative grinebiddere. Tv-stationen Fox viste her sidste afsnit af 1/2 Hour Comedy Hour, der ligesom Comedy Centrals The Daily Show med Jon Stewart, som kan ses på DR2, befinder sig i den del af underholdningsbranchen, der kalder sig for 'falske nyheder'.

Det startede ellers så fint for programmet, der gik i luften i februar i år. Dets skaber, Joel Surnow, beskrev det dengang i magasinet Forbes netop som "The Daily Show for konservative".

Allerede fra start blev det da også antydet, at der var tale om en noget anden politisk orientering end den, der hersker hos Jon Stewart & Co. Første afsnit inkluderede blandt andet indslag om sure lebber, Che Guevara og formand Mao samt en sketch om global opvarmning.

Og hvor The Daily Show har præsident Bush og Dick Cheney som yndlingsskydeskiver, har 1/2 Hour Comedy Hour selvfølgelig rettet sigtekornet mod de to demokratiske frontløbere Hillary Clinton og Barack Obama. Det sker blandt andet med et nyhedsindslag om, at "Barack Obama indrømmer at have taget kokain som teenager, hvilket har sendt ham i frit fald i meningsmålingerne, så det nu kun er 99,9 pct. af alle demokrater, der støtter ham." Ligeledes reklamerer programmet for det nye præparat OxyClinton, der skulle være en effektiv kur mod 'Hillary Ambivalens Syndrom', som rammer en af tre demokrater. Mulige bivirkninger er dog kvalme, højere skatter og arbejdsløshed.

Joel Surnow er bedst kendt for at have produceret action-serien 24 timer, og 1/2 Hour Comedy Hour var hans første forsøg med komik.

Et show for alle os andre

Som forklaring på det nye projekt sagde han til Variety, at "man kan tænde for et hvilket som helst show og se Bush blive latterliggjort. Men der er ingenting derude for folk, som vil have satire, der hælder mod højre."

Selv om der formentlig helt rigtigt er et publikum til den form for satire, ramte Surnows program ikke lige i plet. Kritikerne var fra første færd ude efter programmet. Hjemmesiden MetaCritic.com samler anmeldelser fra en række prominente anmeldere, og her fik det 12 ud af 100 point, hvilket er det dårligste en tv-produktion nogensinde er blevet anmeldt på siden. De 12 point svarer til kategorien "Overvældende upopulært". Snart begyndte seertallene, der ellers startede på et pænt niveau, også at gå nedad, og efter kun 15 afsnit blev programmet taget af.

I søndags viste Fox så sidste afsnit, hvor fagforeningsmedlemmer og venstreorienterede bloggere blev føjet til listen over ofre. En liste der nåede at inkludere blandt andre Fidel Castro (som blev meldt ved godt helbred, hvilket eksperter dog mente kun var, fordi han blev set ved siden af Michael Moore), ateister, våbenmodstandere og diverse Hollywood-stjerner. Sidstnævnte i et indslag om, at de gør deres for miljøet og menneskeheden ved at genbruge brystimplantater.

Programmets trailer advarer da også visse personer om, at de kan blive stødt. For at citere ordret og til fulde drejer det sig om: "Venstrefløjen, den ekstreme venstrefløj, faktisk alle der bare står til venstre, homoseksuelle pingviner, advokater, ACLU (American Civil Liberties Union), alle med 'aclu' i deres navn, demokrater, folk, der stemte på demokrater, folk der kender demokrater... og homoseksuelle pingviner," hvorefter speakeren fuld af forløsning siger:

"Endelig er der et show for alle os andre."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her