Læsetid: 3 min.

'Mit land hedder Asiyut'

Wael tilhører Egyptens koptiske mindretal og bruger sin fritid på at undervise børn i den tradition, han mener er vejen til medmenneskelig forståelse
Wael tilhører Egyptens koptiske mindretal og drømmer om ligestilling mellem koptere og andre egyptere.

Wael tilhører Egyptens koptiske mindretal og drømmer om ligestilling mellem koptere og andre egyptere.

Hans Henrik Fafner

18. september 2007

- Hvad er din største drøm?

"Ligestilling! At de muslimske fundamentalister vil holde op med at forfølge os koptere. Vi er de oprindelige egyptere, men i dag er vi alle egyptere, og min drøm er, at vi lærer at respektere hinanden."

- Hvad er det sidste, du har købt?

"Jeg har lige købt skolebøger til mine børn. Det er noget af en udgift, som vi sparer sammen til hvert år. Mine muslimske naboer skal også købe stort ind til ramadan, og det ved jeg slet ikke, hvordan de får til at hænge sammen."

- Hvad er det bedste land i verden?

"Mit land hedder Asiyut. Det er byen længere sydpå, hvor jeg stammer fra. Det er det bedste sted i verden. Solnedgangen er smukkere i Asiyut. Jeg er kun her i Cairo for at arbejde. Det er en stor og beskidt by, som ikke er egnet som menneskebolig, men man skal jo leve. Asiyut er det rene Egypten, der hvor den dårlige udenlandske indflydelse ikke har fordærvet noget, som den har her i Cairo."

- Hvad tror du på?

"På Guds retfærdighed. Jeg tror på, at Gud elsker alle mennesker, og at både vores, muslimernes og jødernes Gud er den samme, der elsker os alle."

Uvidenhed og frygt

- Hvordan ser du på din egen fremtid?

"Jeg har et mål i tilværelsen, som går ud på at føre den koptiske tro videre til den unge generation. Jeg bruger min fritid på at undervise i kirken, fordi jeg finder det vigtigt, at vore børn kommer til at kende deres egen tradition. Men jeg underviser dem også i medmenneskelighed, hvorfor jeg selv overskrider grænser, som når jeg underviser børnene i den lutheranske kirke. De er anderledes, men de er jo også egyptere."

"Jeg tror på, at kun ved at kende sig selv og sin egen baggrund, får man nok selvsikkerhed til at kunne række hånden ud mod dem, som er anderledes. Fanatisme skyldes uvidenhed og frygt, og derfor bygger jeg min egen fremtid ved at bekæmpe uvidenheden."

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

"Jeg bevæger mig på det menneskelige plan, blandt almindelige mennesker, og dertil knytter jeg mine håb. Jeg kan kun håbe på, at vore ledere gør sig de samme tanker - "

- Hvad tjener du om måneden?

"Det kan jeg godt fortælle dig. Som kok tjener jeg, hvad der svarer til 300 dollar om måneden, og det er mere end de fleste. Alligevel er det ikke nok til at forsørge en familie. Jeg har tre børn og alting bliver dyrere."

- Hvem er dit forbillede?

"Min far er en stor mand. Et godt menneske, som jeg beundrer meget. På et lidt andet plan er det vores pave, Shenouda den tredje. Han er en meget vis mand."

- Hvad er du mest bange for?

"For at miste evnen til at forsørge min familie."

- Hvad er vigtigst i dit liv?

"Et godt liv for mig og mine. Og med mine mener jeg min familie, men også hele den egyptiske familie - selvom dens medlemmer skændes indbyrdes engang imellem."

- Hvad gør dig lykkelig?

"Er det ikke samme spørgsmål?"

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

"Jeg har lige spist tarmiya, som er en egyptisk delikatesse. Det er noget med malede, friturestegte bønner og - nej, det nytter ikke noget at beskrive det. Man skal smage det for at vide, hvor godt det er. Ligesom livet."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu