Interview
Læsetid: 3 min.

Litteraturen som privilegium

Forfatteren Adda Djørup læser i forskellige bøger i løbet af dagen - i takt med at humøret skifter
Kultur
29. september 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Mange bøger har haft meget stor betydning. Og hver alder har jo sine betydningsfulde bøger."

- Men hvis du skulle vælge en af bøgerne?

"Jeg var virkelig en læsehest, da jeg var barn. Pippi Langstrømpe var en vigtig figur for mig. Det var en pige, der var fuld knald på. Hun var selvstændig, klog og empatisk. En god rollemodel, set i bakspejlet. Jeg læste også mange tegneserier og drengeromaner. Greven af Monte Cristo og De tre musketerer, noget med masser af spændning."

"Da jeg var teenager, blev jeg grebet af Tolkiens Ringenes Herre og pløjede den igennem hele fire gange. Det var jo et epos, med tilhørende skabelsesberetning, krig og kærlighed. Den havde det hele. Hvis jeg skal tale om voksenbøgerne, bliver det rigtig svært at vælge, men jeg kan da nævne Wirginia Wolfs To the lighthouse. Den gjorde indtryk på mig, fordi det var en af de første store modernistiske romaner, jeg læste, med en masse stemmer, der væver sig ind i hinanden. Og så kan jeg nævne Celine's Rejse til nattens ende. Den slog benene væk under mig. Det er den mest rå, illusionsløse roman, jeg nogensinde har læst. Den beskriver en grumhed uden lige, og så er den simpelthen så velskrevet. Men egentlig vil jeg helst sige, at det, der har haft mest betydning for mig, har været at have adgang til så megen forskellig litteratur. Det er et vidunderligt privilegium bare at kunne tage for sig af og lære af den mangfoldighed, der findes i litteraturen."

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Aner det ikke. Men jeg synes, forlag og biblioteker skulle gøre mere ud af at promovere andre genrer end romanen. Jeg synes f.eks., det er mærkeligt, at noveller læses så lidt i Danmark. I andre lande, f.eks. Tyskland, Italien og Spanien, har jeg ladet mig fortælle, er novellen meget mere læst."

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg holder meget af at læse bøger, som jeg ikke ved noget om forinden. Det skærper min opmærksomhed, når jeg læser. Omvendt er der også mange bøger, jeg genlæser. Jeg nærstuderer dem. Jeg læser næsten alle genrer. Og jeg læser, når jeg har lyst."

- Hvad er du i gang med at læse nu?

"Jeg læser altid en håndfuld bøger ad gangen. Jeg kommer igennem mange forskellige humører og temperamenter i løbet af en dag. Måske har jeg ikke tid til at dykke ned i en roman, men så snupper jeg måske en novelle i stedet for. Lige nu læser jeg Merete Pryds Helle Det glade vanvid, Hans Boll Johansens bog om Céline, Tua Forsstrøms to digtsamlinger Fiskenes himmel og Efter at have tilbragt en nat med heste, Claudio Magris' I blinde og en stak gamle numre af Banana Split, som jeg har fået foræret."

"Jeg synes, at den svenske digter Tua Forsstrøm er ret fantastisk. Hun skriver en meget intens lyrik, og hun undrer mig. Jeg undrer mig ofte over, hvorfor jeg bliver så grebet af hendes digte, og det får mig til at læse hende igen og igen. Jeg kan godt lide den slags forfattere, der ikke uddeler for mange nøgler. Og så har hun et vidunderligt sprog. Det er enkelt, men fremskriver komplekse sammenhænge. Men det er meget svært for mig at svare på dine spørgsmål, fordi der findes så mange utroligt gode forfattere i verden."

Adda Djørup, født 1972, er netop udkommet med novellesamlingen 'Hvis man begyndte at spørge sig selv' på Forlaget Samleren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her