Læsetid: 3 min.

En mus digter med

Den nordiske, eksperimenterende litteratur undersøgtei weekenden litteraturens grænser med levende mus, digitale medier og poesi-karaoke
20. september 2007

Litteraturen skyr tilsyneladende ingen midler i dens digteriske udforskning af verden. Den afprøver grænser og udfordrer i én grad, så man kommer i tvivl om, hvad litteratur nu egentlig er. I weekenden var der mulighed for at udforske den nye, nordiske litteratur, da Studenterhus Århus bød på 'Verbale Pupiller - festival for ny poesi og bogmesse for nordiske småforlag'.

Karaoke og mus

Over døren til et lille, rundt rum hænger et skilt. "Poesikaraoke" står der på det. I rummet kører en film lydløst på et tv med undertekster, som beskueren selv kan indlæse på en båndoptager.

I et andet rum løber en hvid mus rundt i et glasbur på en plade inddelt i 28 felter med et bogstav på hver. Over buret observerer et kamera musens bevægelser, og ved siden af noterer en computer, hvilke felter musen passerer. Og ud kommer - måske - poesi.

Også Googles søgemaskine kan skabe digte. Det har den finske digter Leevi Lehto, der også læste op på festivalen, praktiseret.

Netop interessen for andre medier og de nye muligheder for digtningen, som de teknologiske landvindinger giver, er ifølge projektleder Mathias Kokholm karakteristisk for den poesi, der for tiden dukker op i Norden.

"De tekniske medier slår ind i litteraturen med en bevidsthed om, at vi lever i det her vanvittige mediesamfund. Internettet slår ind i skriften," siger Mathias Kokholm.

Sproglige udfordringer

Ikke blot er internettet at finde i litteraturen. Litteraturen har også indtaget nettet. Eksempelvis vildtvokser poesien på de mange litterære blogs, hvor kunstnere publicerer, kritiserer og debatterer på tværs af nationaliteter. Men hvor det tilsyneladende går fint med det fælles-nordiske sprog på skrift, så kneb det lidt mere ved festivalens oplæsninger og diskussioner. Svensk og norsk blev til tider kogt til en nordisk sproggrød, der var svær at dechifrere gennem mikrofon, højttaler og lokalets snakkende summen.

Til gengæld trængte den franske digter Jacques Roubaud klart igennem til publikum, da han lørdag eftermiddag læste et fransk digt, "der kan forstås af alle nationaliteter", som han præsenterede det.

OuLiPo-forfatteren fremførte en tekst, der kun bestod af ordene zéro og un, nul og et, men som til gengæld blev artikuleret og mimet, så den tydeligt udtrykte ægteskabelige skænderier, glædelige overraskelser og adskillige andre af hverdagens konversationer. Computersprogets kedelige etter og nuller blev levende fortolket og mødt med udbredt latter hos festivalens publikum.

Hemmelige sorte bokse

På forlagenes stande kunne man bladre i mere genkendelige litterære medier, bøger og tidsskrifter. Men helt almindelige var de nu ikke alle. Én bog viste sig at være to bøger i én afhængigt af, hvilken side man åbnede den fra. En anden måtte pakkes ud af sit omslag, før teksten viste sig.

Fælles for messens inviterede forlag var deres beskedne størrelse og non-profit-tilgang. Ildsjæle og frivillige kræfter driver værket, og forlagene har da også fået midler stillet til rådighed fra festivalen mod at bidrage med forfattere til festivalens oplæsningsdel.

Bag forlagenes stande, i den ene ende af lokalet, lå 300 nummererede, sorte bokse stablet og så særdeles hemmelighedsfulde ud. De viste sig at indeholde forlagenes tekstlige bidrag til festivalen og udgør som sådan et monument for festivalen, som publikum kunne købe med hjem. Mathias Kokholm forklarer:

"Ideen med bogobjektet er at have et konkret objekt som et vidnesbyrd om den her udgivelseskultur og det, forlagene står for. Forlagene har skullet levere et element til bogobjektet i 300 eksemplarer. Et selvstændigt element, som på en eller anden måde viser, hvad det her forlag står for."

Også i bogobjektet viser de nye tekniske medier sig at spille ind. Kasper Nørgaard Thomsens bidrag til bogobjektet er nemlig født på hans blog.

Selv har Verpale Pupiller også sin hjemmeside, hvor der blev blogget ivrigt fra festivalen, og nåede man ikke alle oplæsninger i løbet af weekenden, er der såmænd også mulighed for at høre en del af dem via festivalens site.

Litteraturen lever langtfra kun på papiret.

Verbale pupiller - festival for ny poesi og bogmesse for nordiske småforlag var arrangeret af Litteraturen på Scenen og løb af stablen 14.-16. september i Århus i den gamle Toldbod, som nu er Studenterhus Århus

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu