Læsetid: 2 min.

Ny arkitektur 'popper op' i London

Olafur Eliasson er en af hovedkræfterne bag en nyindviet pavillon i Kensington Gardens, der fungerer som eksperimentarium for morgendagens byggekunst
Kultur
6. september 2007
Pavillonen i Serpentine Gallery designet af Olaafur Eliasson og har en 150 meter lang rampe, der fører op til et tag, hvorfra besøgende kan nyde udsigten over den omgivende park.

Pavillonen i Serpentine Gallery designet af Olaafur Eliasson og har en 150 meter lang rampe, der fører op til et tag, hvorfra besøgende kan nyde udsigten over den omgivende park.

Serpentine Gallery

Hvis man vil have et overblik over, hvordan morgendagens arkitektur kan komme til at tage sig ud, kan man med fordel aflægge et besøg i Kensington Gardens i London, nærmere bestemt i Serpentine Gallery.

Her er der netop indviet en pavillon, som er blevet indrettet med dette formål for øje.

Designet af Olafur Eliasson - den dansk-islandske kunstner, som for få år siden skabte den meget omtalte gigantiske sol, som blændede publikum i Tate Modern - og den norske arkitekt Kjetil Thorsen følger projektet op i den bedste tradition for 'pop-up'-pavilloner, der samtidig er pilotprojekter - en tradition, der går tilbage til først i 1900-tallet, og som har mange fortilfælde hvad angår eksperimentelle og legende visioner, der udforsker mulighederne i det urbane landskab.

"Dette er som et laboratorium for arkitektur," siger galleriets leder, Julia Peyton-Jones.

"Pop-up-strukturer er eksperimenter, der ansporer arkitekterne til at bryde nye grænser. Vi har tidligere set, hvordan mange fremragende illustrationer af denne art tidligere har inspireret arkitekter verden over og skabt større interesse for deres bygninger i offentligheden."

Dekadence og overflade

Olafur Eliasson, hvis WeatherProject var det store slagnummer i Tates turbinehal i 2003, siger, at han håber, pavillonen vil blive et seriøst forum for udforskning af kunstneriske ideer. Han tror desuden, den kan kaste ny glans over London.

"I al sin kompleksitet har London meget at byde på, men byen har også et par tilbøjeligheder, som den lider under ... London har måske en tendens til at favorisere mode, dekadence og overflade ... Men her er så en pavillon, man er nødt til at opleve med hele kroppen og i mindre grad kun med øjnene."

"Vi har haft det store held, at vi har fået lov til at lave den uden at gå på kompromis. Som arkitekturens verden er i dag, er dette lidt af en sjældenhed," tilføjer Olafur Eliasson.

Hvert år udvælger Serpentine Gallery en række internationalt anerkendte kunstnere til at udtænke en pavillon, der kan afprøve grænserne inden for den samtidige arkitektur. Blandt tidligere deltagere er navne som Zaha Hadid og Daniel Liebeskind med visioner, der rækker fra gigantiske ballonstrukturer til bygninger, der mest af alt minder om rumskibe.

Offentligt eksperiment

Den formidable struktur på Serpentine Gallerys grund skulle være åbnet allerede for en måned siden - i rette tid til galleriets årlige sommerparty, som er en af sæsonens mest celebre begivenheder. Zaha Hadid kom til undsætning og rejste en midlertidig pavillon til velgørenhedssammenkomsten, hvor notabiliteter som Pierce Brosnan, Damien Hirst og Tracey Emin deltog.

Pavillonen vil blive fyldt med kæmpemæssige røde gummiballoner og vil om aftenen lade sit purpurrøde tæppe gå for adskillige forestillinger, deriblandt et laboratorium fredag aften, hvor kunstnere, akademikere og videnskabsmænd vil gennemføre en række offentlige eksperimenter.

Opført i stål og beklædt med plader af tømmer har pavillonen en 150 meter lang rampe, der fører op til et tag, hvorfra besøgende kan nyde udsigten over den omgivende park.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her