Baggrund
Læsetid: 2 min.

Operaens sværvægter er forstummet

Bagersønnen Luciano Pavarotti, der i går døde, blev en af de største operastjerner nogensinde på grund af et stort dramatisk talent og en exceptionel stemme
Kultur
7. september 2007
Luciano Pavarotti blev 71 år.

Luciano Pavarotti blev 71 år.

Ryan Remiorz

Luciano Pavarottis verdensberømte stemme forstummede i går.

Den italienske stjerne-tenor med tilnavnet 'Kongen af det høje C', der også begejstrede tusinder uden for operaverdenen, døde i en alder af 71 år i sit hjem i fødebyen Modena.

Han kom aldrig for alvor til hægterne igen efter at være blevet opereret for kræft i bugspytkirtlen i juli i fjor, og hans utallige fans måtte i år skuffet se en række afskedskoncerter aflyst.

Operaens sværvægter vil blive husket som en af sin generations største stemmer, og Pavarotti havde både hjemme på de traditionelle operascener og på udendørsscener, da han gjorde opera til en populær open air-begivenhed. I 1993 lokkede han således en halv million mennesker i New Yorks Central Park ved den største klassiske solokoncert nogensinde.

Pavarotti blev født 12. oktober 1935 i norditalienske Modena som eneste søn af en bager, der var en stor operafan og videregav sin begejstring for musikken til sønnen.

Ni gange det høje C

Efter seks års sangstudier vandt Pavarotti i 1961 en talentkonkurrence og droppede lærergerningen efter sin debut som Rudolfo i Puccinis La Bohème samme år. Hans internationale karriere tog hurtigt fart, og efter optrædener i blandt andet Amsterdam, Wien, Zürich, Miami og London tog han i 1972 New Yorks kritiske operapublikum med storm i Donizettis La Fille du Regimet på Metropolitan Opera. Allerede i den første arie ramte han ni gange det høje C uden problemer, hvilket fik publikum op af stolene og gjorde Pavarotti til verdensstjerne.

På trods af sin store succes lærte han aldrig helt at læse noder og formåede kun at lære én rolle ad gangen udenad, hvorfor The big P beherskede et bemærkelsesværdigt snævert repertoire for en stjerne med hans status.

Samtidig yndede Pavarotti at chokere opera-fein-schmeckere ved at give koncerter sammen med popstjerner som Prince, Sting og danske Aqua, der ligesom Elton John og Spice Girls optrådte ved de årlige Pavarotti og Venner-velgørenhedskoncerter i Modena. I 1990 sang Pavarotti arien Nessum Dorma fra Puccinis Turandot som hymne ved VM-slutrunden i fodbold i Italien. Samme år tog han også initiativ til at danne 'De tre tenorer' sammen med kollegerne José Carreras og Plácido Domingo. Han var også en god ven af den britiske prinsesse Diana, men takkede nej til at synge ved hendes begravelse for 10 år siden, fordi han efter eget udsagn ikke kunne synge med en stemme tynget af sorg.

I sladderspalterne

Han var ingen kostfornægter, og utallige er historierne om aflyste koncerter på grund af et svigtende helbred. Tyske livvagter sørgede for, at han ikke behøvede gå et skridt for meget, og ved flere operahuse fragtede en specialbygget golfvogn ham frem og tilbage bag scenen.

Men det var ikke kun Pavarottis stjernenykker, som bragte ham i sladderspalterne. I 1996 forlod han sin hustru gennem 35 år og sine tre døtre for at bo sammen med sin sekretær Nicoletta. Først i 2000 blev han skilt fra Adua, og efter de 10 års forhold giftede han sig i 2003 med den 34 år yngre Nicoletta, som fødte ham tvillingpiger, hvoraf den ene døde efter fødslen.

"Jeg har virkelig haft alt her i livet. Hvis jeg får frataget det hele igen, vil Gud og jeg være kvit," sagde den mest sælgende mandlige operastjerne nogensinde i fjor til avisen La Stampa.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her