Læsetid: 6 min.

Pigerne fra Vestegnen

Det kan godt være, at drengene fra Vestegnen er i dyb krise. Men pigerne på Faxe Tribunen kunne aldrig drømme om at skifte dem ud. De er nemlig bidt af Brøndby og vilde med både spillet og spillerne. I nogenlunde den rækkefølge
Kun 10-12 pct. af klubfodboldens publikum er af hunkøn. Men de kvindelige fans er mindst lige så entusiatiske som mændene, når det gælder om at støtte holdet, fortæller fodboldeksperten Birger Peitersen.

Kun 10-12 pct. af klubfodboldens publikum er af hunkøn. Men de kvindelige fans er mindst lige så entusiatiske som mændene, når det gælder om at støtte holdet, fortæller fodboldeksperten Birger Peitersen.

Michael Mottlau

Kultur
11. september 2007

De er et fantastisk par. Mor og teenagedatter, syngende og hujende side om side. Moderen griner, da Brøndby scorer - scenen udspillede sig i foråret - og øllet vælter ned fra den øvre del af tribunen. Hendes datter, derimod, tørrer febrilsk den klistrede drik af sin fikse jakke.

"Det går af i vask," lover fulderikkerne bag hende.

Hun ryster på hovedet, ruller med øjnene og vender tilbage til kampen. Moderen har for længst glemt datterens ulykke og vendt blikket mod banen. Velkommen til Faxe Tribunen på Brøndby Stadion! Her holder de mest hengivne fans af det blå-gule fodboldhold fra Vestegnen til. Og her er adskillige af de passionerede tilskuere kvinder: Unge og gamle. Nogle med små børn på armen, andre med et fast greb i armen på deres voksne sønner. Nogle fnisende og flirtende i bart maveskind og zigzag-fart gennem mængden af ivrige supportere, andre med en rank fuckfinger og klar besked til dommeren om, at han er en ludersøn.

Spørger man pigerne og kvinderne, siger de, at de går mindst lige så meget op i det som drengene - men at de gør det på en anden måde. Nogle er kommet her hele livet, mens andre har forelsket sig i takt med, at spillet og spillerne har fået mere sendeflade og flere sider i de kulørte blade.

Danmarks damer

I mere rolige omgivelser på Københavns Universitet sidder fodbold- og fankultureksperten Birger Peitersen. Han har også lagt mærke til det feminine islæt på tribunerne:

"Landsholdets roligans var jo de første rigtige tilhængere, vi fik her i landet. Og der var mange værtslande, der blev overraskede, da de danske fans fyldte tilskuerpladserne rundt om i Europa: 20 pct. af dem, der deltog i roliganbevægelsen, var nemlig kvinder. Så det var en stor markering af, at fodbold selvfølgelig også var for kvinder," fortæller Birger Peitersen.

Men hvad skete der så, da roliganbevægelsen fladede ud, og der i det hele taget kom mere fokus på klubfodbolden? Kunne kvinderne lokkes ud på kolde, halvfyldte stadion til opgør mod jyske hold fra tabellens bund? Peitersen var spændt. Og svaret blev nej. Kvinderne var ikke lige så ivrige, når det ikke var Danmarks drenge, der løb ind på banen. Kun 10-12 pct. af klubfodboldens publikum er af hunkøn. Men her gælder kvalitet, ikke kvantitet:

"Det væsentlige er, at de kvindelige fans går ind på lige fod med de andre, når det gælder om at støtte holdet," forklarer Peitersen.

Den tilrejsende fan

Trine støtter holdet. Det er der ingen tvivl om. Hun er 20 år, revisorelev og bor sammen med sine forældre uden for Hundested, langt fra den københavnske vestegn. På hendes værelse er der klæbet et par billeder op af bandet Nephew og en snorlige række postkort med yndlingsspillerne fra Brøndby. På en bøjle hænger en spillertrøje med alle deres autografer. Trine går ikke med den, for autograferne går af i vask. Men hun har en anden trøje, hun altid har på, når Brøndby spiller på hjemmebane. De kampe ser hun i øvrigt altid fra sin faste plads på Faxe Tribunen:

"En af mine veninders storebror er Brøndby-fan, og han tog os med til pokalfinalen i Parken i 2003. Vi stod med de andre Brøndby-fans, og vi vandt jo 3-0. Siden dengang har jeg været solgt," forklarer hun med et genert smil.

Stemmen er lav, men når talen falder på Brøndby og stemningen på stadion, skinner begejstringen igennem:

"Det er helt fantastisk at stå derinde med alle de mennesker, der har den samme passion som en selv. Og selvom der er forskel på piger og drenge, så er der ikke den store forskel, når man er Brøndby-fan. Selve den der passion for Brøndby - den er den samme! Vi har de samme følelser over for klubben," forklarer Trine fra familiens lædersofa.

Heidi og Heidi

Heidi tager imod i den lyse lejlighed i Hundige. Der er hjemmelavet gulerodskage og masser af cola på det lave sofabord. Heidi er først i 30'erne, pædagog og født og opvokset på Vestegnen:

"Jeg var ikke særlig gammel, da jeg så Brøndby spille første gang. Og før jeg selv blev stor nok til at tage på stadion, så jeg de her mennesker klædt i gult og blåt komme syngende igennem Ishøjplanen på vej til kamp. Jeg kan huske, jeg tænkte, at de da måtte have det så hyggeligt og så festligt!"

Heidis veninde Heidi er her også. De er altid sammen, når Brøndby spiller. Heidi M, som hun kalder sig, er også først i 30'erne og fra Vestegnen. Og ligesom sin bedste veninde har hun haft Brøndby på hjernen og i hjertet i mange år:

"Jeg har fået det ind med modermælken," som hun siger. "Eller det vil sige, det var min far, der slæbte mig med på Brøndby Stadion. Og da jeg var helt lille, sad jeg ved siden af ham i sofaen og så Tipslørdag."

Selvfølgelig har Heidi M også givet kærligheden til de gul-blå drenge videre til sin egen teenagedatter. Men det holdt nu lidt hårdt, da den unge pige gjorde oprør og meldte sig under fanerne hos rivalerne i FCK. Heidi og Heidi fortæller om det med gru i stemmerne. Men de klarede skærene: Kuren var et par besøg på træningsbanen, og muligheden for at se de talentfulde - og meget kønne - spillere Kasper Lorentzen og Daniel Agger på tæt hold.

Pigefans og drengefans

Hos Heidi er det ikke porcelænsfigurer, der pynter i vitrineskabet. Nej, her står den tidligere Brøndbyspiller Johan Elmanders fodboldstøvler.

Idag spiller han i Toulouse, og selvom Heidi'erne jo altid har holdt med Brøndby, så er det alligevel ikke det samme. Med alle de nederlag.

Og uden Johan Elmander.

"Det er lidt tamt," som Heidi M siger. "Vi savner hans tryllerier på banen," supplerer Heidi B.

De to Heidi'er har mødt Elmander ved flere lejligheder. Jo, jo, han er en fabelagtig spiller. Men han er også sød. Og pæn. Alt sammen var grund til, at de lavede en hjemmeside om ham, hvor tilhængere og nysgerrige stadig kan klikke sig ind og se billeder fra træning og kampe og læse de hilsner, han sendte sine fans gennem siden.

Heidi og Heidi er blevet drillet med deres Elmander-feber. Men de har også vundet respekt hos de mandlige fans for deres arbejde. Faktisk er der flere og flere, der laver hjemmesider om deres yndlingsspillere. Og mens det både er drenge og piger, der bruger og besøger siderne, er det næsten altid pigerne, der sætter dem op:

"Det har noget med fankulturen at gøre," siger Heidi, og Heidi M stemmer i:

"Piger interesserer sig for det på et lidt andet plan. For drengene er det FODBOLD, mens det for pigerne handler både om fodbold og en fascination af spillerne."

De pæne piger

Hverken Heidi, Heidi eller Trine drikker sig fulde, når de går til kamp. Men selvom pigerne ikke er lige så hovedløse som nogle af drengene, så sker der alligevel noget, når de kommer på stadion:

"Man lægger den pæne pigedragt derhjemme og tager til fodbold. Og når man træder over tærsklen til Faxe Tribunen og hører alle synge, så kilder det helt ned i tæerne," som Heidi siger.

Det kan godt være, at pigerne dyrker spillet og spillerne på en lidt mere ordnet måde. Men det gør dem altså ikke til pæne piger. Eller dårligere fans. De 11 drenge nede på banen lader måske meget tilbage at ønske for tiden. Brøndbypigerne kan man til gengæld ikke udsætte noget på.

Sarah von Essen har tilrettelagt en radiodokumentar om Brøndbypigerne, der sendes første gang onsdag den 12. september 2007 i Dokumentarzonen på P1.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her