Læsetid: 5 min.

Poetiske indslag i undergrunden

Kunstnere har altid været fascineret af det underjordiske. Måske fordi det er der, vi ender, når livet slutter. Nu er der åbnet et udstillingssted til netop disse lyssky kunstprojekter i København. Og det er ikke bare undergrund
Den østrigske kunstner Hans Schabus er af få -undergrundskunstnere-, som har udstillet i en kunstinstitutionel ramme. Her en af hans optimistjoller.

Den østrigske kunstner Hans Schabus er af få -undergrundskunstnere-, som har udstillet i en kunstinstitutionel ramme. Her en af hans optimistjoller.

Filmstill fra filmen -Western-

Kultur
3. september 2007

I storbyerne er det et kendt fænomen - også historisk - at hele kulturer indtager de underjordiske rum. De steder, hvor ingen andre kommer.

Jo mere magt, fornuft og struktur der har været over jorden, jo mere aktivitet har der været under jorden. Fra etruskerne over romerne til oplysningstidens Paris og Wien har undergrunden draget med sin mystik og tætte forbindelse til det hinsides.

Holbergs Niels Klims underjordiske rejse er et dansk eksempel fra oplysningstiden. Det er en fascination af det irrationelle og ukendte, der i dag har spredt sig til kunstverdenen og nogle af de mere aktivistiske og ofte lyssky kunstprojekter.

Et af dem blev præsenteret i DR2-programmet Den 11. Time i februar, hvor det viste sig, at to et dansk-svensk kunstnerpar Adams og Itso blandt andet havde beboet et underjordisk rum under Københavns Hovedbanegård ved spor 12 gennem fire år.

Undergrunden er med andre ord fyldt med spøjse fortællinger og uudforsket land. Hvad er der for eksempel af underjordiske rum under dig netop nu? Måske sejler der en optimistjolle rundt dernede med en østrigsk kunstner ved navn Hans...

Et gennembrud til dybet

Den 24. august åbnede Line Kjær og Johanne Løgstrup Kontoret for undergrundsanliggender på Christianshavn, som tager sig særligt af at dokumentere og fremvise sådanne kunstprojekter. For dem begge er interessen for denne kunstform udtalt, og manglen på inklusion af denne offentlige, men ret hemmelige genre i kunstverdenen har været motiv for at skabe en platform, som ville kunne eksponere kunsten fra 'subterrænet' som de kalder det.

Den første kunstner, som udstiller i Kontoret for undergrundsanliggender, er den tyske kunstner Hartmut Stockter med udstillingen: Det subterrane periskop, som meget apropos er et periskop med indbygget bor og lampe, så man kan gennembryde jordoverfladen og skue ned i undergrunden.

Et hul i kunsthistorien

En af de få undergrundskunstnere, som er blevet præsenteret i en kunstinstitutionel ramme, er den østrigske Hans Schabus. Han udstillede et enormt bakkelandskab under Vendig Biennalen i 2005, hvor publikum kunne vandre ind under landskabet og bevæge sig rundt 'under jorden' ad snørklede gange. Men Schabus er en undtagelse.

"Undergrunden har altid stimuleret folks fantasi - og man kan også se det historisk, da der er en tydelig kulturel og æstetisk tradition i litteraturen, billedkunsten og filmen for at bruge undergrunden. Og det er alle disse traditioner, som fik mig til at tænke: Hvorfor er det her ikke en del af kunsthistorien?" siger Line Kjær, den ene af initiativtagerne bag det nye udstillingssted.

Hun har selv foretaget flere dyk ned i undergrunden og skrev speciale om denne kunstgenre, som ikke er levnet megen plads i kunsthistorien, selvom undergrunden har haft stor kulturhistorisk betydning.

"Vi vil gerne give nogle af alle de her fortællinger en stemme, en plads, simpelthen. Give undergrunden plads i vores forståelse af byen," forklarer hun.

Problemet er bare at få lov til bruge de rum, som eksisterer, og under København er der mange store og meget smukke rum.

"Vores idé er i sidste ende at få åbnet op for de her rum og give folk mulighed for at opleve dem og se nogle kunstnere, som vi mener kunne være interessante at præsentere i sådanne omgivelser," forklarer Johanne Løgstrup, den anden initiativtager til projektet.

"Dette er ikke bare en romantisk idé om det underjordiske. Det er først og fremmest en konstatering af, at der er enormt mange kunstnere lige nu, der arbejder i undergrunden," understreger Line Kjær og begge nikker.

Bindemiddel

-Hvorfor er det lige, at netop kunsten skal på banen her?

"Kunsten kan gå ind i den her sammenhæng og spinde en historie. Det er et forsøg på at dyrke det imaginære, samtidig med at vi afdækker den her verden. For hvis vi gerne vil indtage de her rum, må vi også udveksle viden og ideer om, hvordan rummene skal forstås og bruges. Hvad er det, disse rum gør ved os?" spørger Line Kjær.

"Vi opfatter os lidt som et arkiv, hvor vi opsamler alle de her fortællinger om, hvad nogen har gjort, fordi det fortjener at blive repræsenteret. Og vi håber på, at det på et tidspunkt kan blive til en publikation."

I den kommende tid vil denne dokumentation af undergrundsprojekterne kunne ses i kontorets udstillingsvindue. Næste skridt i processen vil være at præsentere stedsspecifikke kunstværker - under jorden i København. Carlsbergs undergrund er bare ét bud på nogle fantastiske rum til undergrundsudstillinger. Et enormt og smukt vandreservoir, der står tomt i Tinghøj, kunne være et andet.

"Jeg tænker de her rum som offentlige, men udfordringen er at få lov til at lave noget i dem," erkender Johanne Løgstrup.

Det er knap så markant i København, men i Moskva, London eller Paris er der tale om reelle parallelsamfund, som eksisterer under byen med kriminelle og hjemløse.

Den dunkle undergrund

"Undergrunden har altid været lidt tabuiseret og er jo også stadig en del af vores dårlige samvittighed - byens bagside. Men tabuiseringen er ved at ændre sig, og undergrunden er grundlaget for byplanlægningen og har altid været det. Lige nu borer og rumsterer man jo i stor i stil i undergrunden i København med metro o.s.v., hvilket også må sætte nogle tanker i gang hos dem, der bevæger sig derned," siger Line Kjær og forklarer, at det er et globalt fænomen, at især unge giver hinanden gode råd over nettet til, hvor der findes illegale rum i undergrunden, som kan indtages. Urban explorers kaldes de - byens opdagelsesrejsende.

"Rummene er på sin vis ikke offentlige, men de ønsker at gøre dem offentlige," siger Johanne Løgstrup.

Alle større storbyer har flere af sådanne grupper med informative hjemmesider, fortæller initiativtagerne. I Moskva kan man blandt andet følge Diggers of the Underground Planet, som er dannet af Vadim Mikhailov, der går for at være kongen af Moskvas undergrund, som er 20 etager og 850 meter dyb på det dybeste sted. Han ledte blandt andet de russiske specialstyrker ind i det teater, hvor sidste års tragiske gidseldrama udspillede sig - gennem undergrunden.

"Her er der tale om virkelig undergrund, et parallelsamfund, for så snart du er dømt, må du ikke opholde dig i hovedstaden. Som kriminel er du simpelthen nødt til at bo i undergrunden. Derfor er den også meget organiseret med toiletter og køkkener og så videre," forklarer Line Kjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Book of Ballast af Hans Schabus forefindes her: http://arttorrents.blogspot.com/2006/12/book-of-ballast-by-hans-schabus.....

hey har lige set en dukumentar film fra catacumberne i paris...og den var virkelig fed...gad godt at vide om der er nogle underjordiske gange i danmark... har hørt der skulle være nogle i nærheden af rigshospitalet....

det var sådan set det:) mvh G...