Læsetid: 3 min.

Radio Drama på dødsgangen

DR's dødsdom over radioteatret har mødt store protester, men spørgsmålet er, om Radio-teatret blot er skindødt
Kultur
18. september 2007

Da Radio Drama blev flyttet fra P1 til P2 sidste år, faldt lyttertallet fra 32.000 lyttere om søndagen til 9.000 lyttere.

"Det er bestemt nogle af de laveste lyttertal, DR overhovedet har," fortæller Dennis Kristensen fra DR Medieforskning.

Det fik røster i DR til at hævde, at radioteatret var dødt og borte. Lyttertallet faldt dramatisk, fordi radiolyttere ofte kun er dedikeret til en enkelt radiokanal, og P2 kunne ikke trække P1-lytterne over til radioteatret.

I forbindelse med DR's sparerunde har DR nu besluttet ikke længere at producere en bestemt form for radioteater - det længere format på 60-90 minutter. Dansk Dramatikerforbund markerede begivenheden med dødsannoncer i de store morgenaviser, hvor radioteatret fik fine ord med på vejen til det hinsides: 'Skænkede Danmarks befolkning utallige bevægende og tankevækkende timer. Var desuden det vigtigste laboratorium til udvikling af ny dansk dramatik.'

I går meddelte Dansk Blindesamfund, at foreningen vil nedlægge Radiospilsprisen, som er blevet uddelt siden 1977. Man er ulykkelig over alle de programmer, DR nedlægger, men radioteatrets død var dråben, der fik 'bægret til at flyde over', som de skriver i en pressemeddelelse.

Et fortidslevn?

Radioteatret rummer flere genrer. En af dem er enkeltspillet, der for det meste er et teaterstykke, der spilles i sin helhed på 60 til 90 minutter. Det producerer DR ikke længere. DR's kulturchef, Torben Smidt Hansen, oplyser, at DR stadig vil producere den samme mængde Radio Drama som før, nemlig 27 timer om året, eller hvad der svarer til lidt over en halv times radioteater hver søndag. Enkeltspillet nedlægges, men radioteatret består.

Dramatiker Jokum Rohde, der skrev den roste spændingsserie, Karnevalsmordet, der blev sendt på P2 i december 2006, mener ikke, at radioteatret er passé, med visse undtagelser.

"Jeg har været kritisk over for radioteatret i mange år, fordi det udelukkende baserede sig på det afrundede 60 minutters drama, der alt for ofte foregår i et absurd univers uden for tid og rum, meget grotesk og svært identificerbart," siger Jokum Rohde, der med glæde deltog i radioteatrets nylige renæssance, hvor man igen fik øjnene op for det klassiske radiospil.

"Radiodramaet arbejder enormt meget med billedskabning, og derfor har jeg altid ment, at radiodramaet fungerede bedst, når det lægger sig op af noget genkendelighed og spiller på noget uhygge. Altså at lytterne ikke kan se, men genkender og genskaber det, de hører, til deres egne billeder," siger Jokum Rohde, der blev nomineret til Dansk Blindesamfunds Radiospilspris i 2007.

Dansk Blindesamfund vil dog gerne have det lange absurde radiospil tilbage.

"Absurd teater kan vi da godt bruge. Blinde arbejder jo ikke med billeddannelse," siger landsformand Jens Bromann tørt.

Der findes 25.000 svagtseende og blinde i Danmark, og det lange radiospil er ifølge Jens Bromann en væsentlig kulturel oplevelse for dem.

For færre penge

Ifølge Torben Smidt Hansen er Radio Drama overhovedet ikke afgået ved døden.

"Omfangsmæssigt er der ikke skåret på Radio Drama. Vi sender stadig 27 timer, men det er noget, vi skal lave for færre penge. Vi har valgt at stoppe de lange formater, fordi der simpelthen ikke er nok lyttere. Men vi vil fortsætte med at lave sådan noget som Karnevalsmysteriet og Osbornes Æske, som netop vandt Radiospilsprisen i år, så jeg forstår faktisk ikke, hvorfor Dansk Blindesamfund har nedlagt prisen," siger Torben Smidt Hansen.

Men Dansk Blindesamfunds landsformand er ikke beroliget:

"Vi er bekymrede for, at man har besluttet sig til at lave Radio Drama ud fra nogle mainstream-betragtninger, fordi det hedder sig, at 'folk' ikke kan holde til at lytte til mere end en halv times radio," siger Jens Bromann.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her