Læsetid: 2 min.

Stjæl Grauballemanden

Naturligvis var det mere end uheldigt, at Guldhornene så let kunne blive røvet, men det kan - via damage control - vendes til noget positivt, hvis Justits- og Kultur- ministeriet tør gå i offensiven
Perfekt timing: En ny dansk film med titlen -Guldhornene- har faktisk premiere den 12. oktober.

Perfekt timing: En ny dansk film med titlen -Guldhornene- har faktisk premiere den 12. oktober.

Thomas Marott

Kultur
21. september 2007

Selvfølgelig var det ikke særlig smart, at Guldhornene bare lige sådan kunne snuppes. I en tid, hvor man dårligt kan købe en chokoladestang i en døgnkiosk uden at blive videooptaget, er det mærkeligt, at man ikke havde tænkt på det ovre i Kongernes Jelling. Med så ringe kontrol virker det nærmest, som om tyvene har fået Guldhornene smidt i nakken.

Direktøren for Nationalmuseet har med klædelig beskedenhed indrømmet fejlen og underspillet sin rolle, men hvorfor ikke gå skridtet videre, for der er tale om en ubetalelig reklame.

Direktørens kollega på Det Kgl. Bibliotek så meget hurtigt potentialet, da han efter tyveriet af en masse kostbare bøger, som blev opdaget i 2003, og hvor hele verdens opmærksomhed var rettet mod København, udbød filmrettighederne i option. En film blev også skabt over Rembrandt-tyveriet fra Nivaagaardsamlingen i 1999. Det er noget vanskeligere i dette tilfælde, for filminstruktør Martin Schmidt har nemlig allerede instrueret en film med titlen Guldhornene, en nutidig follow-up på Adam Oehlenschlägers berømte digt fra 1803.

Perfekt timing

Den får premiere den 12. oktober i biografer over hele landet med Ann Eleonora Jørgensen, Troels Lyby, Jesper Asholt, Martin Brygmann og Søren Spanning i hovedrollerne.

Den handler om nogle børn, som skal hjælpe nogle gamle guder med at forhindre et kup på Nationalmuseet, hvor deres far lige er blevet ansat, og hvor tilfældigvis netop Guldhornene er i fare for at blive stjålet, men, oh himmel, nu er vi så allerede i fuld gang med at give filmen en forhåndsomtale, som den ikke ville have fået uden røveriet i Jelling.

Timingen for filmens premiere forekommer ærligt talt perfekt. Politiet mener at have fanget nogle af Jelling-tyvene, men burde måske se nærmere også på pr-folkene bag filmen.

Et boost

Og dog. Tyveriet giver helt klart filmen et ekstra boost, for alle vil nu se både de ægte uægte guldhorn udstillet igen samt filmen.

Perspektivet er svimlende: En stiltiende aftale mellem Kulturministeriet og Justitsministeriet om, at alle museer i Danmark på skift fremover får lov til at få en museumsgenstand stjålet. Der skal så - babu-babu - iværksættes en storstilet og dramatisk jagt, som kobler medierne og hele den danske befolkning på i en eftersøgning efter Søren Kierkegaards skrivepult, Michael Anchers malerpensel eller hele Grauballemanden på én gang.

Har det måske skadet Den Lille Havfrue, at hendes hovede gang på gang er blevet savet af. Det er bare om at tilrettelægge det, så det ikke bliver alt for indviklet at bryde ind på vore museer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her