Nyhed
Læsetid: 2 min.

Stormfuld start for Helleland

Allis Helleland krænker ifølge eksperter de ansattes ytringsfrihed på Nationalmuseet i Oslo
Kultur
15. september 2007

Til Allis Hellelands afskedsreception som direktør for Statens Museum for Kunst gav kulturminister Brian Mikkelsen den afgående direktør et ønske med på vejen til Norge:

"Jeg håber, at du også i Norge vil bevare din sjældne evne til at komme med synspunkter, som kan rydde avisernes forsider også om emner, som ikke er populære."

Ministerens ønske er nu gået i opfyldelse. Efter halvanden måned på posten som direktør for Nationalmuseet i Oslo har Allis Helleland givet sine nye ansatte mundkurv på, når det gælder udtalelser til pressen. Forrige onsdag blev medarbejderne indkaldt til deres månedlige stormøde. Her blev det slået fast, at alle spørgsmål om prioriteringer og strategisk udvikling skal varetages af chefen selv. Ifølge Morgenbladet er baggrunden for direktivet en artikel i Dagsavisen dagen inden, hvor en af Nationalmuseets medarbejdere udtalte sig kritisk om ledelsens prioriteringer.

Vag instruks

Hvordan Hellelands instruks skal praktiseres, står ikke umiddelbart klart, men hun forklarer over for Morgenbladet, at de ansatte fortsat kan udtale sig alt det, de ønsker som privatpersoner, hvis de præciserer, at de ikke repræsenterer museet. Morgenbladet har forsøgt at få medarbejdere til at udtale sig mere detaljeret om stormødets indhold, men samtlige henviser nu til ledelsen.

Ifølge Anine Kierulf, der er advokat med speciale i ytringsfrihed, er Nationalmuseets direktiv dybt problematisk. Hun mener, at ytringsfriheden ikke kun gælder de ansattes private udtalelser, men også de faglige og politiske, når de er i forbindelse med arbejdet.

"En så generel og vagt formuleret instruks som denne er et groft indgreb i denne frihed," siger Kierulf.

Til det siger Allis Helleland: "Det må hun gerne mene. Men det er hendes opfattelse af sagen."

Kierulf får dog støtte af Henning Jakhelln, professor i arbejdsret ved Universitetet i Oslo. Han mener, at interne prioriteringer i offentlige institutioner skal regnes som faglige spørgsmål, der derfor skal behandles med samme åbenhed som 'traditionelle' faglige diskussioner, da Nationalmuseet er en offentlig institution, som forvalter skatteborgernes penge.

Allis Helleland mener, at kritikerne overdramatiserer:

"Vi er i færd med at udarbejde en generel kommunikationsstrategi. Det er noget, alle virksomheder bør have, både private og offentlige. De ansatte skal passe deres job. Og det står ikke i deres stillingsinstruks, at de skal tale med journalister. Det er mit og pressechefens arbejde," siger Helleland til Morgenbladet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her