Vederlag på hardware

Kultur
11. september 2007

Danske komponister og sangskrivere kan se misundeligt mod Tyskland, der netop har vedtaget, at der skal yderligere vederlag på hardware som kompensation for hjemmekopiering. Hver gang, der bliver solgt en computer, går der 15 euro tilbage til de skabende kunstnere som kompensation for lovlig privatkopiering. I Danmark har regeringen afvist at lade vederlagene omfatte hardware og indbyggede medier, som de gør i mere end 15 andre EU-lande. Her i landet er der kun vederlag for det manglende cd-salg, der følger den udbredte hjemmekopiering af musik, på de såkaldte blanke medier – cd og dvd. Disse udbetales via en pulje fra blandt andet KODA, der forvalter musikernes rettigheder. mbo

Ophavsret i krise

Seneste artikler

 • Frisæt musikken

  24. august 2009
  To hjemmevideoer - af et bryllup og af et akvarium - har skabt uventede hits på YouTube. Begge videoer gør ulovlig brug af musik, men de har samtidig betydet forøget salg af de involverede sange og dermed indtjening til rettighedshaverne. Er det begyndelsen på en ny, friere kultur?
 • Kritik af TDC's nye musikordning

  2. april 2008
  Kunder hos TDC kan downloade alle de hits, de har lyst til, men musikken er låst til computeren, og skifter kunden abonnement, så ryger musiksamlingen
 • En branche på vej mod selvmord

  14. marts 2008
  Underholdningsindustrien skal vågne op nu. Producenterne afliver sig selv, hvis de ikke begynder at sætte brugerne i centrum i stedet for stædigt at holde fast i copyright
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her