Læsetid: 4 min.

Alex Schulman er ikke mere

Sveriges største blogfænomen, der også har gjort sin mor, sin kone og sin bror til hypede mediepersoner, er holdt op med at blogge. Bloggen blev et monster, han ikke kunne styre, lød hans brødbetyngede forklaring pludselig, efter at han har svinet alt og alle til igennem et helt år
Kultur
5. oktober 2007
Alex Schulman gør nar ad modeblogs, hvor pigerne poserer med dagens outfit. Her skriver han om sine underbukser: mærke H&M. Godt med sorte, hvis der kommer lort, så ser man det ikke så godt.

Alex Schulman gør nar ad modeblogs, hvor pigerne poserer med dagens outfit. Her skriver han om sine underbukser: mærke H&M. Godt med sorte, hvis der kommer lort, så ser man det ikke så godt.

fra bloggen

Alex Schulman er holdt op med at blogge. Hans velkendte fjæs, jeg ser på minimum tre gange om dagen, ligger allerøverst på Dagens Nyheters netavis. Den er der også på Svenska Dagbladets. Det er breaking news, at Sveriges største blog med 250.000 besøgende lukker ned, endda højere prioriteret end Myanmar.

Jeg går ind på hans kones blog, Katrin Schulmans 'Fuck you right back', Sveriges næststørste blog efter gemalens. Hun synes også, det er helt forfærdeligt: "Han mener, at hans karakter på bloggen er galopperet af sted med ham, at han ikke længere kan identificere sig selv med det 'monster' han har skabt. Sikke noget ævl. Hvad for et monster, jeg kan ikke finde monstret."

Hun må jo vide det, tænker jeg. Hun kender ham personligt, blev gift med ham i sit hjemland, Polen, i sommer, kunne man læse og se i bryllupssekvenserne, hvordet endte med, at hun arrigt smed risene på gæsterne i stedet for. Han skabte opstandelse i medie-Sverige ved at skrive, at man kunne vinde oralsex udført af Katrin personligt, hvis man ud fra feriebillederne kunne gætte, hvor de var. Det var vist nok ment som en joke. Han har også bedt hende offentligt på bloggen om at skænke ham et barn. Hun har offentligt på bloggen svaret, at det kan han glemme alt om. Hun skal ikke nyde noget af at få ødelagt sin krop, sin karriere, sit sociale liv og sin slankekur.

Hængte chefer ud

Det er nu ikke, fordi han kun skriver om forholdet til Katrin eller lægger videoer fra familiefester ud, hvor Sveriges mest kendte blog-familie inklusive bror Calle og mor Lisette står og ryger under emhætten på bloggen. Han har også skrevet om fælles e-mail-adresser, som han hader. Sådan noget som annaochstefan @hotmail.com: "Jeg har fået mails fra to sådanne tåber i løbet af aftenen. Jeg undrer mig over, hvad det er for ødelagte mennesker, der ser sig selv 'høre sammen' i den grad, at de ikke kan have private e-mailadresser, par, der har bestemt sig for at 'dele alt' her i livet. De siger det på den der ulækkert stolte måde: 'vi har ingen hemmeligheder for hinanden, jeg og Stefan.' De kan dra åt helvete."

Mest kendt er han for at svine andre til. Han har hængt sine 13 chefer ved Aftonbladet ud med nøjagtige personkarakteristika og negative træk i fed. Den seneste uge har der været krig mellem ham og tv-anmelderen Jan-Olov Andersson ved Aftonbladet, fordi Schulman skrev, at Anderssons tekster var platte og provokerende usle, og at han var flov over at arbejde samme sted. I kølvandet fulgte selvfølgelige Jan-Olov Anderssons svar i forskellige medier. Han var oprørt over, at Alex Schulman offentligt har fået lov til at fornærme ham på hans egen arbejdsplads uden konsekvenser. Hvorefter mor Lisette skrev et forsvar for sin søn i Metro Xpress.

Mere mere mere

Men måske er det netop konsekvenser, det heftige blog-mobningsangreb på Andersson har fået. Indlæggene, hvor han giver Andersson mere end det glatte lag, findes ikke længere, lige som blogg-fænomenet selv.

"Tænk sig, at jeg har skabt et fænomen. Det har ikke alle gjort," konstaterer Alex Schulman i sin afskedssalut, inden han brødbetynget skriver, at bloggen gør ham angst. Hm, det tog da noget tid for ham at opdage, at ondskabsfuldheden var en af de drivende kræfter, tænker jeg og har det ikke det mindste skidt med, at det var en af grundene til, at jeg læste ham.

"Der er en tørst efter ondskabsfuldheder på nettet. Hver gang jeg skriver noget ondskabsfuldt om en offentlig person, kan man straks mærke blodtørsten blandt de, der kommenterer. De griner råt: HA, HA, HA og foreslår andre, de vil have, jeg skal være ond overfor. Det gør ikke noget, jeg skriver om andet, så længe jeg regelmæssigt vender tilbage til det rigtigt spændende - når jeg angriber en offentlig person for noget, han har sagt, et stykke tøj, han har haft på eller. hvordan han ser ud i håret. Jo hårdere, koldere, mere hjerteløse mine iagttagelser har været, jo større er publikums begejstring."

Svineren svinede sig selv

En af dem, det jævnligt er gået ud over, er Elin Kling. Hun er modeblogger, som det hedder i Sverige. Her stiller unge kvinder sig op i deres blogs og poserer i dagens outfits og fortæller om, hvilke mode-cravings de har. Mange finansieres af annoncører, der har opdaget bloggernes magt over svenske pigers påklædning. Elin Kling er en af de mest populære. Og selv om hun ved, at Alex, hendes gamle chef, specifikt har henvist til hende, når han har gjort grin med stavefejl, modelingu og har fremstillet modebloggerne som hjernedøde bimboer, kommer hun til at savne ham, skriver hun på sin egen blog. Men Alex Schulman har fået nok. Desværre. Svinerens sidste træk blev at svine sig selv.

"Jeg hader alle hadere derude, men mest af alt hader jeg mig selv. Bloggen er et spejl, og jeg ser mig selv i det og konstaterer, at jeg ikke kan lide billedet. Jeg ser på mig selv og siger højt: 'Du kan dra åt helvete, Alex Schulman'."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her