Læsetid: 2 min.

Bekæmp din baby

En protestbølge vokser blandt britiske forældre. Vreden er vendt mod et nyt underholdningsprogram i tv, hvor nyfødte angiveligt udsættes for ondskabsfuldt omsorgssvigt i tre måneder
En protestbølge vokser blandt britiske forældre. Vreden er vendt mod et nyt underholdningsprogram i tv, hvor nyfødte angiveligt udsættes for ondskabsfuldt omsorgssvigt i tre måneder
26. oktober 2007

At myndige mennesker frivilligt ydmyger sig selv for åben skærm i alverdens reality-shows er én ting. En helt anden er, hvis tilfældige mennesker uden mulighed for indsigelse underlægges strenge strabadser arrangeret af en tv-station.

Det mener en stigende mængde britiske forældre, som protesterer over behandlingen af nyfødte i reality-tv programmet Bringing Up Baby, der netop er begyndt på den britiske Channel 4.

Programserien skal gennem tre måneder skildre livet i seks familier med nyfødte. Idéen er, at familierne på forhånd har besluttet sig for nøje at følge en af tre mulige skoler inden for børneopdragelse, som har været på mode i forskellige tidsperioder.

Det drejer sig om 1950'ernes ro, renlighed og regelmæssighed, om 1960'ernes individuelle behandling og om 1970'ernes new age-orienterede opdragelse af spædbørn.

Forældreparrene har valgt den metode, som de føler passer bedst til deres personlige værdier og holdninger, og i tv-showet er der to forældrepar på hver af metoderne. Trænede og medievante fortalere for de enkelte metoder støtter og forsvarer gennem udsendelsesperioden forældrenes valg og dispositioner.

Forbudt at trøste

En del seere morer sig over 1970'ernes naturfolk-inspirerede opdragelsesmetode, som hævder, at børn bør ammes i årevis, bæres i en pose på forældrenes mave hele dagen og altid sove i forældrenes dobbeltseng.

Men det er 1950'er-metoden, der får de helt store skarer af forargede forældre til at bestorme læserbrevsspalterne og de mange chatfora.

Den gammmelsdags metode foreskriver, at babyen kun må få mad hver fjerde time, uanset hvordan den end gebærder sig, og amning skal ske uden øjenkontakt for at undgå sentimentale følelser. Den nyfødte skal fra første dag sove i vugge på eget værelse, og her kan barnet ligge og græde, så meget det vil - det er forbudt for forældrene at tage barnet op for at trøste. Grunden er, at babyer ses som små manipulerende uforskammede væsner, der kun pønser på at overtage forældrenes liv. Derfor skal de holdes i strammest mulige snor.

De protesterende seere kalder metoden for systematisk omsorgssvigt, og en underskriftsindsamling mod programmet er i gang. Formålet er at få premierminister Gordon Brown til at gribe ind og stoppe løjerne, før flere bliver inspireret af programmet til at tage 1950-ermetoder i brug.

Fascistisk tankegang

Hvad nu, hvis forældrene, der har lovet tv-stationen at bruge kæft-trit-og-retning, opdager, at den ikke holder en meter. Lader de sig så af programmets opbygning presse til at fortsætte den langsomme henrettelse af deres barns følsomhed, spørger de bekymrede forældreorganisationer premierministeren.

En særlig uvilje rammer programmets hyrede fortaler for 1950'er-metoden, Claire Verity, der titulerer sig selv 'opdragelsesguru'.

Claire Verity, der aldrig selv har fået børn, har gennem 24 år ernæret sig som freelance barnepige, efter sigende med kunder som Mick Jagger og Sting, der har betalt hende op til 10.000 kroner om dagen for at afrette deres afkom.

Kritikerne hævder, at hendes metode skaber mennesker, der opfører sig som maskiner og tænker fascistisk. Selv forsvarer Claire Verity sig med, at generationer af børn er opdraget i 1950'ernes ånd uden at tage den mindste skade på sjælen.

Det kontroversielle show er for resten sponsoreret af blefabrikken Huggies, vel i erkendelse af at uanset opdragelsesmetode vil babyerne lave både stort og småt i bukserne. Pottetræning er - heldigvis - ikke på programmet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Endelig et program af værdi, det kunne vi alle lære lidt af, børn skal da ledes Til livet,med fast hånd. Verden de skal færdes i er jo heller ikke Lysserød, nogen må da da ruste dem...