Læsetid: 2 min.

Bibliotekerne får igen sparekniven

Sidste års biblioteksmassakre følges nu op af nye kommunale nedskæringer på hovedparten af landets biblioteker. Det viser en ny undersøgelse
Kultur
26. oktober 2007

Bibliotekerne rammes igen af besparelser. I ca. 75 pct. af landets kommuner er der atter nedskæringer i den kommunale støtte til bibliotekerne i 2008.

Sidste år rullede en bølge af bibliotekslukninger og nedskæringer i budgetterne ind over de danske folkebiblioteker. Dengang blev besparelserne til dels tilskrevet engangstilpasninger i forbindelse med kommunalreformen.

Nu viser en ny tendensundersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening imidlertid, at der også i år skæres. Ifølge undersøgelsen skæres der i snit fire procent af de netop vedtagede kommunale budgetter.

Formanden for Danmarks Biblioteksforening, Vagn Ytte Larsen (S), opfordrer nu kommunalpolitikerne til sammen med bibliotekerne at tænke sig grundigt om.

"Biblioteksforeningen har fuld forståelse for kommunernes pressede økonomi. Men det er fantasiløst, at det igen i år er bibliotekerne, der skal holde for med mærkbart reducerede budgetter. Især når vi ved, hvor lidt nedskæringerne på bibliotekerne fylder i de samlede kommunale budgetter," siger Vagn Ytte Larsen.

Nedskæringerne på bibliotekerne tegner med gennemsnitligt fire pct. til at blive nøjagtigt lige så store som sidste år, hvor det skabte stor politisk ballade.

At faldet i bevillingerne nogle steder kan ses i sammenhæng med en effektivitetsgevinst, og at nogle kommuner oplyser, at de har rokeret rundt på udgifter, beroliger i Biblioteksforeningen. Foreningen påpeger, at der langt fra er tale om den genopretning på biblioteksområdet, som der var brug for efter 2007.

"Bibliotekerne skal levere varen. Men hvordan skal de det med den økonomi, der nu tegner sig. Og når folk heller ikke kan komme til at bruge bibliotekerne, når de har fri," siger Vagn Ytte Larsen og langer dermed også ud efter bibliotekernes åbningstider.

Kortere åbningstid

Ifølge undersøgelsen lader mange kommuner de økonomiske stramninger munde ud i en nedprioritering af kravet om øget åbningstid. Behovet for længere åbningstider er ellers blevet højaktuelt, fordi mange danskere i konsekvens af lukningerne af biblioteksfilialer har fået længere til biblioteket.

Ifølge undersøgelsen vil 13 pct. af bibliotekerne ligefrem skære ned i åbningstiden. Kun ni pct. slår dørene op i længere tid, mens hovedparten fastholder de nuværende tider.

"Jeg kan ikke kraftigt nok opfordre kommunernes kulturpolitikere til at tænke sig grundigt om. Befolkningen kan ikke være tjent med, at en så vigtig kulturinstitution som biblioteket bid for bid bliver devalueret, fordi kommunerne mister overblikket over konsekvenserne for fremtiden," siger Vagn Ytte Larsen.

Den nye undersøgelse rummer dog også enkelte lyspunkter for bibliotekerne. Bl.a. har halvdelen af kommunerne styrket digital service såsom e-bøger, podcast og netbibliotek.

Desuden har en tredjedel af kommunerne byggeprojekter på tapetet.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her