Læsetid: 3 min.

Cannes i Golfen

Abu Dhabi bruger mange oliemilliarder på at skaffe sig en position som global kulturstormagt. Seneste initiativ er en filmfestival
Kultur
26. oktober 2007
Det olierige Abu Dhabi har netop afholdt sin egen internationale filmfestival, der skal bidrage til at sætte emiratet på det kulturelle verdenskort. Det lokalt velkendte stjernenavne fra Bollywood, Dia Mirza, skabte tumultagtige tilstande omkring den røde løber

Det olierige Abu Dhabi har netop afholdt sin egen internationale filmfestival, der skal bidrage til at sætte emiratet på det kulturelle verdenskort. Det lokalt velkendte stjernenavne fra Bollywood, Dia Mirza, skabte tumultagtige tilstande omkring den røde løber

Aziz Shah

TEL AVIV - Det olierige Abu Dhabi har netop afholdt sin egen internationale filmfestival, der skal bidrage til at sætte emiratet på det kulturelle verdenskort. Uden falsk beskedenhed siger myndighederne, i hvad der er den største og rigeste partner i konføderationen De Forenede Arabiske Emirater (UAE), at dette er starten på en proces, der vil resultere i at tyngdepunktet i den globale filmindustri vil flytte sig.

I et storstilet kulturfremstød med mange oliemilliarder i ryggen sikrede den fremsynede emir og statsoverhoved Khalifa bin Zayed al Nahayan allerede for år tilbage en aftale med det franske Sorbonne universitet. Det åbnede sidste år en filial i hovedstaden, der også hedder Abu Dhabi.

Der er også allerede skrevet kontrakt med to af museumsverdenens sværvægtere, det franske Louvre og det amerikanske Guggenheim. Begge lægger navn til kunstmuseer, som emiratet hævder, vil være i absolut verdensklasse ved åbningen i 2012, og nu har man altså kastet blikket på den internationale filmverden.

Kontroversiel film

Festivalen havde fremtrædende repræsentation fra Bollywood, den gigantiske indiske filmindustri, der i forvejen er storleverandør til den arabiske verden. Lokalt velkendte stjernenavne som Irfan Khan og Dia Mirza skabte tumultagtige tilstande omkring den røde løber foran festivalens fikspunkt, hotellet Emirates Palace, og det gav påmindelser om Cannes og Hollywoods årlige Oscar-uddelinger. Hvilket også var den utilslørede hensigt.

"Dette er en historisk aften, og vi håber på at trække filmproducenter til Abu Dhabi," sagde sheikh Sultan in Tahnoun al Nahyan, som står i spidsen for emiratets kulturpolitik, ved åbningen.

Mere end 100 film fra 38 lande deltog i festivalen, og arrangørerne lagde stor vægt på, at også vestlig filmindustri var repræsenteret. Et af slagnumrene var derfor Peter Bergs politiske thriller, The Kingdom, hvor visse af scenerne er optaget i Abu Dhabi.

Filmen handler om bombeangrebet, der i 1996 kostede 19 amerikanere livet, og den er ifølge iagttagere blevet et symbol på, hvor langt Abu Dhabi er rede til at strække sig for at ny sine mål - filmen opfattes som stærkt kontroversiel i den arabiske verden, og både Kuwait og Bahrain har forbudt den.

Forlystelsespark

Optagelserne til The Kingdom blev hjulpet godt på vej ved at Abu Dhabi også har opbygget moderne studiefaciliteter og tekniske forhold, der skal tiltrække flere vestlige producenter. Dette suppleres med en aftale med den ansete film- og skuespillerskole, The New York Film Academy, der åbner undervisningsfaciliteter i emiratet til februar og allerede nu har planer om fremtidige udvidelser.

I en ikke fjern fremtid vil besøgende i Abu Dhabi også kunne glæde sig over en forlystelsespark, som myndighederne er ved at opbygge i samarbejde med den amerikanske filmgigant Warner Brothers. Den kommer til at ligge på den særlige ø med turistattraktioner, hvor også Guggenheim og Louvre kommer til at ligge. Udover selve parken kommer faciliteterne til at omfatte et tema-hotel i stil med, hvad man finder ved Disney-koncernens lignende parker, samt flere multiplex-biografer. Og ikke mindst har emiratet skabt et fond, der i samarbejde med Warner skal stå for udvikling af film og computerspil.

Filmfestivalen indgår altså i en større sammenhæng. Den er dukket op som skarp konkurrent til en lignende festival, naboemiratet Dubai etablerede for et par år siden, men også dette tegner et mønster. Iagttagere siger, at der synes at være en stiltiende aftale mellem de to, så hvor Dubai i disse år satser på en global førerposition i finansverdenen og er ved at gøre sin internationale lufthavn med tilhørende nationalt luftfartsselskab til en af verdens vigtigste hubs, er Abu Dhabi på kurs til en lignende position på kulturområdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her