Læsetid: 2 min.

Clinton: Børn skal spille skak

Varm anbefaling fra den amerikanske ekspræsident
Varm anbefaling fra den amerikanske ekspræsident: Få fat på nogle skakspil og sus så hen på dit barns skole. Få overtalt nogen til at oprette en skakklub, hvis der ikke allerede findes en på skolen. At spille skak er nemlig udviklende for dit barn
Kultur
29. oktober 2007

Få fat på nogle skakspil og sus så hen på dit barns skole. Få overtalt nogen til at oprette en skakklub, hvis der ikke allerede findes en på skolen. At spille skak er nemlig udviklende for dit barn. Spillet gør nemlig børn til bedre læsere, og de bliver desuden bedre til at omgås andre børn - blandt andet fordi de lærer at vente på, at det bliver deres tur. I den forstand er skak et meget socialt spil.

Opfordringen til skoleskak kommer fra ingen ringere end USA's tidligere præsident Bill Clinton. I sin nye bog 'At give' fortæller han om en række mennesker, der har gjort verden bedre. En af fortællingerne handler om en flok skakentusiaster, der tilbage i 1986 begyndte at lære skolebørn i New York skak. Siden da har knap 400.000 elever i storbyen lært skak med markant bedre læseevner til følge. Clinton håber, at historien kan inspirere andre byer i verden til lignende projekter.

Med baggrund i mange års erfaringer som skoleskakleder kan jeg erklære mig fuldstændig enig med Clinton. Skakspillet lærer børn utroligt mange elementer, de kan overføre til andre områder af tilværelsen - jeg nævner i flæng fænomener som evnen til at kombinere og tænke kreativt, at de valg, man foretager sig, har en række konsekvenser, og - ikke mindst - evnen til at koncentrere sig i længere tid ad gangen. Som Josef Resch, grundlæggeren og lederen af Universal Event Promotion, så træffende har formuleret det: "Chess is an intelligent and fascinating sport."

Den grimme ælling

Desværre synes man i Danmarks Idræts Forbund ikke, at skak er en sport, det er værd at få optaget i forbundet.

Skakken har siden 1988, hvor man første gang søgte om optagelse i DIF, ofte været kastebold mellem forskellige offentlige instanser, og DIF er stejl i sin afvisning, selvom verdensskakforbundet FIDE nyder almen international anerkendelse som en sportsorganisation.

Af FIDE's 136 medlemslande har hele 124 anerkendt skak som en sport i deres hjemland. Men altså ikke Danmark. Ikke endnu, i hvert fald.

DIF har dog strakt sig så vidt som til at antyde, at skak ganske vist ikke er en idræt, men dog en sport. Hvad er så forskellen? vil en og anden læser måske spørge. J

a, økonomisk set er den smertelige forskel, at Dansk Skak Union kun modtager 150.000 kroner i offentlig støtte, en brøkdel af det beløb, man ville kunne have fået tildelt, hvis man havde det blå stempel fra DIF (hvad en sport som dart forlængst har fået). Det er i mine øjne en usmagelig manipulation, at man med den slags verbale ordkløverier holder skakken ude. Men sådan tænker og taler magtens mænd altså. Hvad vi bliver mindet om hver dag i denne tid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her