Baggrund
Læsetid: 6 min.

En dansk forfatter, der ved noget om sprængstoffer

For 50 år siden debuterede Tage Skou-Hansen med romanen 'De nøgne træer', et hovedværk i dansk litteratur. Ideen om at fejre den tidligere modstandsmand og højreback for AGF blev undfanget under en af Milans kampe i Champions League, og så var der fløjtet til læserfest på Testrup Højskole
Ole Lemmeke spillede Holger Mikkelsen i filmatiseringen af Tage Skou-Hansens -De nøgne træer- fra 1991.

Ole Lemmeke spillede Holger Mikkelsen i filmatiseringen af Tage Skou-Hansens -De nøgne træer- fra 1991.

produceret af Magic Hour Film

Kultur
1. november 2007

De kom fra nær og fjern for at hylde forfatteren Tage Skou-Hansen og høre om hans livsværk. Det vidnede de fyldte og godt mudrede parkeringspladser ved Testrup Højskole om, og helt ind på naboens mark holdt der biler - samt bag hønsehuset og foran købmandsbutikken i den lille landsby syd for Århus. Mange stod forgæves på vente-liste, 250 tilhørere var der plads til i salen, og til dem på gangen udenfor manglede kun en storskærm.

En af dem var Otto B. Lindhardt, som var forlagsredaktør for den debuterende forfatter i oktober 1957. Da udkom romanen De nøgne træer, som foregår i og omkring en modstandsgruppe under besættelsen, et hovedværk i dansk litteratur - 50-året var anledningen til arrangementet, hvor den ene taler afløste den anden i en hastig rækkefølge (som der dog ses bort fra her).

Hans Hertel, litteraturprofessor, var flyversoldat i Vedbæk, da romanen udkom. Han læste om den i Politiken, hvor digteren og anmelderen Tom Kristensen skrev, at det var en enestående debut af en forfatter, der vidste "alt om sprængstoffer". Der var noget Hemingway over den, idet den også var med til at markere dansk åndslivs omslag fra germansk til amerikansk inspiration. Hans Hertel sammenlignede endog Tage Skou-Hansens hovedperson, sabotøren Holger Mikkelsen, med Humphrey Bogart i filmen Casablanca.

Fingeren i flammen

Gyldendal-direktør Johannes Riis karakteriseredeTage Skou-Hansen som en samvittighedsfuld og også iblandt samvittighedsplaget iagttager af verden med en trang til igen og igen "at sætte kurs mod stearinlyset for at stikke fingeren ind i flammen", f.eks. når han i en langt senere roman skrev indlevende om 1968'eren Evas planer om at sprænge Jyllands-Posten i luften. Midt i borgerlighedens Egå, hvor Skou-Hansen bor, bliver han drevet af en fandenivoldskhed, som fører ham mod det farlige for at undersøge det, mente Johannes Riis.

Der var afbud fra Klaus Rifbjerg, blev det meddelt, men det var der så ikke alligevel, for pludselig dukkede han op. Han var ankommet til Århus med et lyntog, som særdeles apropos var opkaldt efter Tom Kristensen. Rifbjerg havde også oplevet det som "forjættende", at der dukkede en dansk forfatter op, som havde forstand på sprængstoffer, og han så en Robert Jordan for sig - hovedpersonen i Hemingways Hvem ringer klokkerne for?

Klaus Rifbjerg kunne berette om sit første møde med Tage Skou-Hansen, da denne i 1950'erne var i redaktionen for tidsskriftet Heretica. De kunne dele en slags åndenød over 'åndsbolleriet' i Heretica-kredsen, hvilket på forskellige tidspunkter havde fået dem til at rejse sig op og forlade selskabet - rent fysisk.

"Tage er ikke nogenpjatterøv, men netop det er en klar grund til, at jeg er pjattet med ham," sluttede Rifbjerg, og så omfavnede de to gamle venner hinanden.

Guds død

Højskolemanden Niels Højlund, kendt fra Højlunds Forsamlingshus på TV 2 i sin tid, var ellers blevet indkaldt som substitut, og som sådan var han da også mødt op. Han havde været højskolelærer sammen med jubilaren på Askov Højskole i dens gyldne dage i 1960'erne. Tage Skou-Hansen var kommet hen til ham med bemærkningen:

"Er du ham den nye? Jeg hører, du er en hellig skid!"

Det måtte Højlund indrømme, da han kom fra enindremissionsk egn, mensiden fik de snakket det hele igennem.

Som orator er Højlund en pauseringernes og dermed suspensens mester, men mellem pauserne fik han blandt andet nævnt dette aspekt:

"Tage er en af de meget få, som har taget Guds død så alvorligt, at han aldrig har taget sig en erstatning."

Men med det følger der en tung byrde: Moralen. For hvor Gud går ud, går moralen ind. Hos Tage Skou-Hansen er der "kun mennesker og deres rodede, kaotiske liv, der mere eller mindre løber ud i sandet," sagde Højlund videre og priste sin tidligere kollega med udtrykket 'erfaringsmod' og sluttede med at takke for, at Tage Skou-Hansen også havde gjort "byrden", altså moralrefleksionerne, til en del af livet for ham også.

"Jeg tror, jeg har forstået dit anliggende."

Mandighed

Forfatteren Carsten Jensen sagde i sin tale, at Tage Skou-Hansen er "så dansk", men samtidig udansk, fordi han skrev om 'en dansk helt', et i sig selv nærmest lattervækkende og selvmodsigende udtryk, da Danmark har det med at være et leddeløst land, hvor ingen fatale valg træffes, men overlades til andre, dvs. 'udviklingen'. (Talen bringes i Information på lørdag, red.).

Kollega Jens Smærup Sørensen holdt også mærkedag. Han kom ind på Martin A. Hansens og Ole Wivels "skumle fantasier" og hengivelser, der fortabte sig i de "nordiske tåger".

Begge satte den unge Tage Skou-Hansen meget højt, selvom han gik sin egen vej, og Smærup hæftede ordene mandighed og ærlighed på ham, så det lød, som kunne det også have været Poul Reichhardt. En prosa uden dikkedarer, sagde Smærup om stilen. Ikke med mange tankestreger eller tre små prikker, men i stedet blot et punktum.

Smærup var fristet til at kalde ham kunstner, men valgte i stedet at kalde ham en fiktionsforfatter, der "skriver sig frem til en form, som han finder særdeles egnet ..."

Litteraturforsker Anne-Marie Mai huskede Tage Skou-Hansen fra et forfatterbesøg i 1971 på Marselisborg Gymnasium i Århus, hvor hun var elev. Hun analyserede og satte Holger Mikkelsen-bøgerne ind i den store litteraturhistorie, idet hun mente, at historikerne ærgerligt nok havde haft lidt for travlt med at fastholde et entydigt billede af dem i forhold til etiske diskussioner i den tidlige efterkrigslitteratur. De handlede om ung idealisme og utopiers forbandelse samt udfordrede de nationale glansbilleder af modstandsbevægelsen, men der var langt mere i dem end det. Det var derfor vigtigt at forske videre.

'A pralrøw'

Tidligere sognepræst Doris Ottesen havde som ung fundet Tage Skou-Hansen mere interessant end teologien og havde haft hans bøger som kære livsledsagere. Kritikeren fra Berlingske Tidende, Nils Gunder Hansen, talte om Bob Dylan, som optræder på plade i en af bøgerne, og ind-imellem sang vi højskolesange som Frank Jægers Vi der valgte regnen efterfulgt af Peter Laugesens nummer 173 i Højskolesangbogen, der går nogenlund sådan her: "I'm an actor, I'm a poet, I'm a painter, I'm a filmmaker" osv. gentagne gange for at slutte med ordene "I'm i det hele taget a pralrøw from California." Den blev afsunget af de 250 tilhørere under stigende fornøjelse.

Åge Rou og dem

Biskoppen i Århus, Kjeld Holm, kom, skønt han talte om det foranderlige og uforanderlige, som den første ind på fodbolden, som har betydet meget for både ham og jubilaren, der er tidligere AGF-spiller. Begge har haft fast plads på stadion i Århus, når AGF spillede - i medgang og de senere år mest modgang.

Faktisk var det under en fodboldkamp, en af Milans kampe i tv - vistnok mod Bayern München - at ideen om at fejre forfatterjubilæet opstod hos sognepræst Ole Juul under et besøg hos Tage Skou-Hansen i hjemmet på Bredkær Tværvej i Egå. Testrup Højskole var straks med på den.

Det var var en bevæget, men fattet Tage Skou-Hansen, der til slut takkede under stående ovationer og halv- eller helvejs lovede at skrive endnu mere. En stor dag i Testrup Højskoles historie gik på hæld. Alle fra Nicolai i køkkenet til forstander Jørgen Carlsen havde bidraget til den.

Men hvad var det egentlig, Tage Skou-Hansen havde spillet, da han selv var aktiv AGF'er, spurgte vi mellem alle talerne.

"Jeg var højre back," svarede han. "Jeg spillede sammen med Åge Rou og Jørgen Olesen. Desværre kom jeg kun på andetholdet i fodbold, men så spillede vi også håndbold sammen. Jeg havde det virkelig godt med de fyre."

Nuvel ... kom han aldrig på førsteholdet i fodbolden, så kom han det i den danske litteratur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her