Nyhed
Læsetid: 4 min.

Dansk musik skal turde mere

Dansk musik skal have mod til at være sig selv. Der er potentiale, mener sangskriver Jonas Villumsen, men han efterlyser nogen, der tør mere. Han ser Spil Dansk dagen som en mulighed for at se fremad, frem for kun at besynge, hvor godt det går
Kultur
25. oktober 2007
Dansk musik skal have mod til at være sig selv. Der er potentiale, mener sangskriver Jonas Villumsen, men han efterlyser nogen, der tør mere

Spil Dansk Dag, som i dag fejres over hele landet, er som at fejre fødselsdag for sin lillebror. Men man kan godt have ambitioner på hans vegne og forvente noget mere.

Det mener Jonas Villumsen, forsanger og sangskriver i bandet Entakt. Han savner et større mod inden for dansk musik. Høje ambitioner kan blandt andet være at turde stå ved det danske og gå nye veje.

"Jeg tror godt, man kunne slå koldt vand i blodet i forhold til, hvad trenden dikterer. Der er virkelig et stort potentiale, men jeg tror, vi kan være meget bedre til at udnytte det og i langt højere grad lave noget, der er vores eget," siger Jonas Villumsens.

Efter et langt liv i undergrunden udsendte Entakt det første album i januar. Villumsen ser et stort potentiale, men oplever også, at der er mange, der tænker i særlige koncepter eller brands, som eksempelvis sød rock kombineret med det helt rigtige tøj og de rigtige synthesizere.

Med Entakt har Villumsen sammen med medstifter og guitarist Kristian Martinsen sat ambitionerne højt og gået efter deres eget udtryk.

Lyriske ambitioner

"Da vi startede bandet i 2000 var det håbløst umoderne at skrive på dansk. Vi ville prøve om det kunne lade sig gøre at skrive på dansk og forene det med en international lyd. At lave mere ambitiøst produceret musik og skabe opmærksomhed omkring den danske lyrik," fortæller Jonas Villumsen fra et mødelokale på pladeselskabet Bonnier Amigo.

Rummet ved siden af bærer skiltet 'blå stue', og stedet emmer af leg og kreativitet. En leg, som hos Entakt blev at forene inspirationen fra store engelske bands som Radiohead, fra svenske Kent og fra litteraturen.

"Jeg siger ikke, vi har opfundet den dybe tallerken, men vi følte, vi lavede noget, vi ikke havde prøvet før. Clash'et mellem de danske sprog og den internationale lyd," som sangskriveren beskriver det.

"Vi ville godt inddrage lytterne i et univers uden at levere en færdig historie om et pizzabud."

Jonas Villumsen valgte at skrive på dansk for at få folk til at forholde sig til teksterne.

"Jeg forsøger at tage sætningerne, vende dem rundt og bruge dem anderledes. Det får folk til at spidse ører. På den måde kan teksten få sit eget liv, og det bliver ikke bare ord, man kan synge nogle akkorder hen over."

Det handler for Jonas om at kræve noget af sig selv - og lytteren. Det har eksempelvis Love Shop været gode til at gøre på dansk.

"De har en meget international produktion med fokus på de danske tekster. På den måde får det dobbelt gennemslagskraft, når man kombinerer god produktion med danske tekster. Det rammer mig andre steder, end hvis det bare var på engelsk. Jeg bliver tvunget til at forholde mig mere til teksterne."

Jonas Villumsen har ikke noget imod det, han kalder 'dansk hverdagslyrik', men "man kan godt efterlyse større mod inden for dansk sproget musik".

"Det er rigtigt fint med den humoristiske og meget hyggelige tilgang til det at skrive dansk lyrik. Men jeg synes, der har manglet en modpol. Den er der hos eksempelvis Under Byen. Men den er meget underrepræsenteret."

Jonas Villumsen savner nogen, der tør noget på den danske scene. Han peger på Island og Sverige som gode eksempler.

"Jeg synes virkelig, de er gode til at pille i deres egen navle. Og få noget godt ud af det. Jeg har indtryk af, at de særligt på Island har stor selvtillid. De lefler ikke så meget for udenlandske strømninger."

Netop islandske Sigur Rós ser Jonas Villumsen som en band, der forsøger at skabe sit helt eget udtryk.Ingen af deres tekster er engelske, de er enten islandske eller skrevet på et selvopfundet sprog, forklarer Jonas.

"Men de rammer noget, der føles naturligt. Enten har de stor selvtillid, eller også undlader de at jagte den seneste modebølge. For den jagt er jo håbløs. Når man endelig har fanget en trend, så er den allerede forbi," siger han.

Nettets muligheder

At turde være sig selv, er der rig mulighed for, mener Villumsen. Internettet har skabt kortere afstand mellem bands og lyttere.

"Musikken er blevet ekstremt tilgængelig. Der foregår nærmest en musikalsk globalisering, hvor man samtidig søger ud i yderkrogene. Det er ikke bare midtersporet, der styrer det hele."

For Entakt var internettet en uvurderlig mulighed.

"Entakt var ikke blevet, hvad det er i dag uden MyMusic og MySpace. Det har både betydet noget for udviklingen af musikken og for opmærksomheden," fortæller Villumsen.

Entakt levede inden debutalbummet et langt liv på blandt andet MyMusic. Her modtog de i april 2005 årets legat. Stedet har siden været lidt af en hjemmebane for Entakt. Omtalen i cyberspace kan være en styrke, mener Villumsen, når man går til pladeselskaberne.

"Når man signer, vil pladeselskabet godt have en fornemmelse af, om det kan løbe rundt. Der skal enten være skudsikre hits i ærmet, eller et potentielt publikum. Med MyMusic kan man jo påvise, at der er nogen, der gider at lytte. Sort på hvidt."

En god cirkel

Og netop det, mener han, kan styrke mangfoldigheden på musikscenen.

"Når jeg søger rundt blandt folks kommentarer, kan jeg se, at de lytter til mange forskellige ting. Jeg tror, at folk er begyndt at sætte en ære i at finde små nichebands."

Men man kan gøre mere for vækstlaget. Spil Dansk dagen kan øge opmærksomheden, men hvis potentialet skal udnyttes bedre, kræver det mod, mener Jonas Villumsen.

"Både pladeselskaber, medier og bands skal turde satse. Det er mit indtryk, at der er mange, der sætter en ære i at lave noget unikt, de føler noget for."

"Måske er det opmærksomhed, der mangler. Men det er jo en cirkel. Pladeselskaberne vil godt spilles på P3, det giver større chance for at sælge plader. Musikerne vil godt signes. Men det handler om, at der skal rykkes kollektivt. Alle skal udvise tillid til det potentiale, som der er. Det kunne blive en god cirkel."

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her