Læsetid: 3 min.

DR's nedlagte radiodokumentar forgyldes igen

I lørdags vandt P1's Ultralyd journalistikkens svar på en Oscar. Alligevel skal programmet lukkes. Ledelsen er et tænkende regneark, men her har de altså regnet forkert, siger DR-medarbejder
Krister Moltzen (tv.) modtog prisen (tyren) for Euopas bedste radiodokumentar. Her står han sammen med Tim Hinman, der er producer på Ultralyd, der nedlægges pr. 1 januar 2008.

Krister Moltzen (tv.) modtog prisen (tyren) for Euopas bedste radiodokumentar. Her står han sammen med Tim Hinman, der er producer på Ultralyd, der nedlægges pr. 1 januar 2008.

Kultur
26. oktober 2007

I lørdags blev det endnu engang slået fast, at DR's radio-dokumentar er i verdensklasse. Journalisten Krister Moltzen fra P1-programmet Ultralyd modtog Prix Europas førstepris for årets bedste radiodokumentar, Kærlighedspolitiet, der handler om de danske myndigheders kontrol med ægteskaber mellem danskere og udlændinge.

Det undrer dokumentarist og radio- og tv-tilret-telægger Lisbeth Jessen, at de redaktioner, der vinder de største priser, skal luk-kes.

"Det er selvfølgelig ikke kun Dokumentarzonen og Ultralyd, der vinder priser, men vi har været virkelig gode til at vinde Prix Italia og Prix Europa, der svarer til filmens Oscar - bedre end nogen af de andre redaktioner i huset," siger hun.

Ud over førstepladsen for radiodokumentaren fik DR endnu en pris. Kirsten Laumann fra Dokumentarzonen en Special Commodation for montagen Deroute på første klasse, der handler om en formuende dansk familie, hvis formue pludselig forsvinder. Montagen som genre nedlægges helt til nytår.

Regnefejl

Ifølge journalist Anders Kjærulff Christensen fra Dokumentarzonens redaktion har DR's ledelse hverken tænkt over kvalitet eller public service, da man besluttede hvilke afdelinger, der skulle spares væk.

"At lukke Dokumentarzonen er en beslutning, der kun er regnearksbaseret, men det er en regnefejl, der er helt knald i låget," siger Anders Kjærulff Christensen, der mener at ledelsen kun har taget bestik af den såkaldte kontaktpris for programmer. Man finder frem til kontaktprisen ved at se på forholdet mellem lytterantal og programpris. Dokumentar og montage er dyrt at lave, og har ca. 100.000 lyttere om ugen, hvilket i forhold til f.eks. P3's ca. 800.000 lyttere om dagen, giver en høj kontaktpris. At lukke dyre programmer ligner umiddelbart en stor besparelse, men ifølge Anders Kjærulff Christensen har ledelsen glemt at en montage kan sendes igen og igen, da de ikke forældes ligesom nyheder.

"Vores programmer er ikke aktualitetsdrevne. Man kan sende dem lige præcis når man har lyst og 30 år frem i tiden, og det har man altid gjort. Så hvis man deler kontaktprisen med 30, så bliver prisen pr. program lige pludselig meget lav," siger Anders Kjærulff Christensen.

Flest priser i 2007

Udover lørdagens hæder fra Prix Europa vandt en anden af DR's radiodokumentarer den prestigefyldte Prix Italia i september. Torben Paaske og Ulla Kristensen vandt prisen for programmet Bomben i Bagdad om en dansk FN-diplomats skæbne efter at være blevet ramt af en bombe. Derudover vandt hele DR's montage og dokumentargruppe Nordfag-prisen, der uddeles af de nordiske public-service stationers faglige organisationer. Radiodokumentaren som samlet genre har dermed aldrig vundet så mange priser som i år.

Journalistikkens limo

"Dokumentar og montage er radiojournalistikkens limousine, men man har kun tænkt i lyttertal versus pris under besparelserne. Man har stort set fredet P3, DR-Ung, og ikke rørt særligt meget ved P4. Derfor har hele P1 og herunder dokumentargenren fået meget hårde klø. Der har altså ikke været tale om nogen form for kvalitetsvurdering af de lukninger, man har foretaget," siger Anders Kjærulff Christensen.

Fra at være stort set gældfri, står DR efter byggeriet i Ørestaden med en milliardgæld og et driftsunderskud på 131 millioner kroner. Et underskud, der med al sandsynlighed vil stige i 2008, da besparelserne fra de 481 nedlagte stillinger først endeligt kan høstes i 2009, når fratrædelsesordningerne løber ud. Med de udsigter mener Anders Kjærulff Christensen ikke at ledelsen kan undgå at tænke i økonomi.

"Når Kenneth Plummer siger at han værner om kvaliteten er det pis og papir. Han er et tænkende regneark i øjeblikket. Det kan man ikke fortænke ham i at være med DR's økonomiske situation. Der er ikke andre veje frem, når politikerne ikke vil hjælpe, men her har man altså regnet forkert," siger Anders Kjærulff Christensen.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra generaldirektør Kenneth Plummer eller medie-direktør Lars Grarup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvil i fred ... Som licensbetaler føler man sig taget lige i måsen, når de udsendelser man holder allermest af, bliver slagtet på Plumrede Kenneths ofringstogt. De giver ikke meget mening for mig at radiomontage og dokumentarformen skal afskaffes, når det lige præcis har været det der har defineret DR P1 som noget helt unikt. Ikke bare i Danmark, men også internationalt. DR har, som beskrevet i artiklen, høstet megen hæder og ære for deres montager. Men en ting er priser og præmier, noget andet er de oplevelser sådanne udsendelser giver os lyttere. Jeg har nydt at lade mig nedsænke i Ultralyds soniske bad uge efter uge. Jeg besøger også flittigt P1's hjemmeside for at høre udsendelserne igen og igen. De er underholdende, men ikke kun det. De er inspirerende og tankevækkende. Vender tingene på hovedet, så man bedre kan se hvordan de egentlig tager sig ud. Det er rent guf for øresneglen. Jeg ville ønske Kenneth regnede efter og nåede frem til et andet resultat ...