Note
Læsetid: 3 min.

DVD anmeldelser

Kultur
19. oktober 2007

Dvd: X-Files

af Christian Monggaard

Fra første færd var jeg stor fan af Chris Carters populære tv-serie om FBI-agenterne Mulder og Scully (David Duchovny og Gillian Anderson), der tager sig af de såkaldte x-filer, altså sager, hvor der optræder et element af noget uforklarligt. I løbet af X-Files' ni sæsoner (1993-2002) - hvoraf fem indtil videre er udkommet på dansk - finder man ud af, at det både kan være spøgelser, mutanter og væsener fra det ydre rum. Siden han var dreng, og hans søster blev kidnappet af aliens, har Mulder ment, at de fremmede er iblandt os, og at en gigantisk konspiration dækker over regeringens tvivlsomme samarbejde med dem. Scully, derimod, er skeptikeren, der hiver Mulder ned på jorden igen, når han bliver for ivrig, men som får sværere og sværere ved det, efterhånden som hun selv oplever nærkontakt. En fremragende og dødspændende serie, der sagtens tåler gensyn.

X-Files. Skabt af Chris Carter. Sæson 1-5. Region 2. SF-Film

Ny dvd: Erotisk Alice

af Jonas Varsted Kirkegaard

Der er ofte en særlig fascination forbundet med at se de store mestres mindre værker. Roman Polanskis What? (1972) er fra instruktørens unge, vilde dage og er blevet beskrevet som en erotisk udgave af Alice i Eventyrland. Der er tale om en sær, stemningsmættet og, ja, sexfikseret komedie, som næsten udelukkende udspiller sig i og omkring en stor villa et sted i Italien. Sydne Rome spiller (ofte i sit Eva-kostyme) en ung amerikansk kvinde, som efter at have undsluppet en voldtægt søger tilflugt her og snart erfarer, at huset beboes af aparte personager med uforudsigelige adfærdsmønstre.

Et fyldigere handlingsreferat ville ikke give meget mening, da handlingen heller ikke gør det, men filmen er dog ikke helt så uforståelig, som titlen antyder. Den giver således mening i den større Polanski-sammenhæng, da den i høj grad handler om outsiderens sårbarhed. Og hvis man sætter fortolker-Holger-hatten let på sned, kan man se villaens beboere som en slags fjendtlig hippiekoloni og dermed en spejling af Charles Mansons forrykte sekt, der tre år tidligere havde myrdet Polanskis gravide kone, Sharon Tate.

What? er ikke den mest interessante film i den syrede ende af Polanskis oeuvre, og dens meta-kække slutscene fremstår frygteligt forældet. Men fans af instruktøren bør tage den med.

What? Instruktion: Roman Polanski. Manuskript: Roman Polanski og Gérard Brach. Region 2. Another World Entertainment

Ny dvd: Forfriskende anderledes

af Eva Novrup Redvall

Sveriges bud på en Oscar i år var denne debutfilm af Jesper Ganslandt, som pludselig dukkede op uden for de sædvanlige rekrutteringskanaler i svensk film. Sammen med nogle venner fra sin lille hjemby, Falkenberg ved den svenske vestkyst syd for Göteborg, var Ganslandt mest for sjov begyndt at indspille en fiktionsfilm på digital video, hvor alle inklusive ham selv spillede karakterer med udgangspunkt i deres egen person og hverdag. Efterhånden voksede historien og projektet.

Han tog kontakt til et produktionsselskab og fik tilskud og hjælp med at klippe filmen ned til almindelig spillefilmslængde, og pludselig var årets mest spændende svenske debut klar til premiere.

Tæt på virkeligheden

Resultatet er en forfriskende anderledes film, som giver indtryk af på dokumentarvis at være helt tæt på virkeligheden, men samtidig fortæller en følsom og poetisk fiktionshistorie om fem venners sidste sommer sammen i deres hjemby.

Der er stemning og sanselighed i skildringen af den svære overgang fra ungdom til voksenliv. Nogle i slænget drømmer om at blive i byen og kunne nøgenbade og nyde skoven for altid.

Andres drøm er at komme væk, selv om vennerne dermed må forlades. Både stilistisk og tematisk fornemmer man en Gus Van Sant-agtig sensibilitet i portrætterne af de unge fyre og deres stærke venskaber, som skildres i et dagdrømmende tempo frem til den tragiske udgang på deres melankolske farvel med Falkenberg.

Farvel Falkenberg. Instruktion: Jesper Ganslandt. Manuskript: Jesper Ganslandt og Fredrik Wenzel. Sverige. Region 2.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her