Læsetid: 3 min.

Da Enhedslisten blev interesseret i det der homo

Der er langt mellem snapsene, når man leder efter venstrefløjspartiets interesse for homoers ve og vel. Men så ankom en kvinde med et tørklæde, og det satte fut i sagerne
Kultur
19. oktober 2007

Der er ordentlig gang i Cirkus Asmaa henne på venstrefløjen for tiden. Sjældent er så mange faldet over deres ben for at få lov til at grille og udfritte en folketingskandidat. Og aldrig før har to emner været så centrale, som i denne inkvisition, der ikke kun udfolder sig i avisspalterne, men også henover de tørre kager på diverse møder i og omkring Enhedslisten. Nemlig: feminisme og homoseksualitet. Aldrig nogen sinde før - og jeg mener aldrig - i min færden på venstrefløjen - og den begyndte altså med en rød fane og VS' slangebøsseplakat på mit børneværelse - har jeg hørt så mange interessere sig så meget for feminisme og homoseksualitet. Det er jo på sin vis skønt, for det falder på et tørt sted.

Men man bliver jo lidt mistænksom, når en sådan feministisk og seksualpolitisk interesse pludselig bryder ud, samtidig med at en muslimsk kvinde med tørklæde vælger at checke ind.

Homo-kortet

Først skulle Asmaa igennem hele feminisme-møllen. Var hun feminist? Hvad med det tørklæde? Håndtrykket? Her var hele hylekoret af kristne, højrefløjsfolk og forstokkede såkaldte feminister på banen. At Karen Jespersen og folk, der har valgt at stå af ved politiske stoppesteder endnu længere ude på højrefløjen, har interesser i dette, kan jo ikke undre nogen. Men at selverklærede venstreorienterede feminister kan se nytten af at gå i pressen og forsøge at smadre en ung kvindelig kandidat, er mig stadig et mysterium. Men nok om det, for det lykkedes dem jo ikke.

Men hvad skete der så, jo så blev det andet kort hevet frem: nemlig homo-kortet. Der gik ikke længe, før Asmaa ikke kunne vise sig til møder i og omkring Enhedslisten, uden at hun blev udspurgt om sin holdning til homoseksualitet. Fair nok, tænkte jeg, det er jo sådan set interessant at høre, hvad hun mener. Og det fik jeg og alle andre så at vide, da hun første, anden, tredje og tusinde gang skulle svare på, om homoseksuelle er ok. Ja. Om homoseksuelle må diskrimineres. Nej. Om hun slutter op om Enhedslistens seksualpolitik. Ja. Om man kan være homoseksuel og muslim. Ja. Osv., osv.

Halvlukne homo-smileys

Men festen stoppede ikke her. Men en snedighed, som kun overgås af højre-kristne pseudo-teologiske bloggere, skal Asmaa som det seneste nye igen og igen svare på, om homoseksualitet er en synd eller ej. Nu kan man jo hævde, at Asmaa netop har valgt at blive politiker og ikke teolog, og at det nok var mere oplagt at gå til sidstnævnte stand, hvis man ville have udlagt Koranen. Pointen er her blot, at iveren for at fange Asmaa på det forkerte homofobiske ben er helt enorm. Men igen: fair nok, at man viser interesse for kandidaters holdninger til homoseksualitet. Jeg undrer mig blot over, hvor denne interesse var ved sidste folketingsvalg. Her stillede Enhedslisten en håndfuld kandidater op, der ifølge en spørgeskemaundersøgelse fra Landsforeningen for bøsser og lesbiske end ikke kunne støtte op om helt basale homospørgsmål og derfor måtte nøjes med en halvtilfreds homo-smiley.

Hvor var interessen henne, da Enhedslisten af taktiske grunde valgte at give køb på lesbiskes mulighed for insemination og først vågnede op, da nogen kastede sten gennem partiets ruder.

Og for at blive lidt i nutiden: Hvordan kan det være, at Enhedslisten vælger at reagere på, at undertøjsfirmaet JBS laver kvindeundertrykkende reklamer, men ikke reagerer, når firmaet i stedet laver klart heterosexistiske reklamer med overskrifter som "Men don't want to look at naked men". Og hvordan kan det være, at man fra talestolen på årsmøder i Enhedslisten kan høre nuværende ansatte, der betonagtigt slår fast, at "folk med en penis mellem benene er mænd, og folk med en vagina mellem benene kvinder".

På trods af at man har et queer-udvalg, og at en række MF'ere gør et godt stykke arbejde, så fristes man til at tro, at størstedelen af Enhedslisten ellers er sovset godt ind i en heteronormativitet, der medfører en lang række bommerter, undladelser og ikke mindst skyklapper.

Det er derfor, jeg bliver mistænksom, når feminisme- og homo-kortene nu bliver trukket så markant frem. Jeg tror, det sker af flere grunde. Nogle af dem er ikke så rare. Og som jeg altid plejer at skrive i denne klumme: Det bliver ikke i mit navn.

Sune Prahl Knudsen er journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sune Prahl Knudsen overser, at der er en del homoseksuelle og kvinder, som i en del år og af samme årsager, som han nævner ovenfor, er veget uden om Enhedslisten. Han spiller til gengæld det velkendte kort - de utilfredse venstreorienterede, der med opstillingen af Asmaa IGEN ser EL nedprioritere homoseksuelle og kvinder og denne gang oven i købet kalder det progressivt (og her taler jeg altså ikke om solisten Asmaa, men alle dem som EL mener at hun skal være rollemodel for) OGSÅ brokker sig, er selvfølgelig "betalt" af højrefløjen. Derfor er de renegater og bør pænt klappe kaje.

Sune Prahl Knudsen. Man stiller ikke julemanden op for folkebevægelse i mod jul. Man stiller ikke en fundamentalist op, og med det mener jeg bogstaveligt fundamentalist og uanset tro, køn og race!!, som repræsentant og talerør for et parti hvis medlemmer OG KÆRNEVÆLGER er stortset ateister og højt venstreorienteret.
Hvor svært kan det være at forstå???

RACISTER!
FACISTER!
DET RIMER PÅ!

feminister?....

Jeg synes godt nok det er tankevækkende og betegnende for debatten, at stort set alle tilsyneladende har en meget mistænksom holdning til, hvad Abdol-Hamid monstro kan have af betændte holdninger til homoseksualitet - bortset fra de homoseksuelle selv...

Hvem er "de homoseksuelle", Per Thomsen? Den brede og brogede skare af homoseksuelle i verden eller de mest partilinieloyale homoseksuelle medlemmer af EL? Hvor så partilinien ellers ligger for øjeblikket....

Nielsen:

"Hvem er "de homoseksuelle", Per Thomsen? Den brede og brogede skare af homoseksuelle i verden eller de mest partilinieloyale homoseksuelle medlemmer af EL? Hvor så partilinien ellers ligger for øjeblikket...."

De homoseksuelle er mig bekendt cirka 10% af befolkningen, så det ville føre vidt omkring hvis vi skulle nævne dem alle.

Jeg synes dog at det er tanvækkende at personer som Sune Prahl Knudsen, og ikke mindst at netværket for homoseksuelle med anden etnisk baggrund end dansk klart melder ud, at de ikke har probelmer med Abdol-Hamids udtalelser eller synspunkter. de hylder hende faktisk!

Det er vist ikke mange andre kandidater til folketinget der kan prale af på den måde kan prale af, at være blåstemplede af de homoseksuelle.

At hysteriet og hetzkampagnen mod Abdol-Hamid forsætter udfortødent på trods af dette, kan efterhånden ikke overraske.

Rigtig god artikel! Mange tak Sune.
Det mest skræmmende har næsten været at se det kære parti gå igang med at bygge bålet -selv!
Det har godt nok fået mine tanker igang om fremtidige stemmeurner, hvis det ikke bliver ved med at være et mangfoldigt og åbensindet parti. Ja, bliver helt i tvivl om det overhovedet har været det og AAH bare tog låget af gryden så dampen slap ud...
Og yderst tankevækkende at mange pludselig stiller sig som bannerførere for homosexuelle når en anden fare syntes større.
Dårlig karma!

Jeg hører til en af de homoseksuelle, der forholder sig kritisk til Asmaa, men min holdning tæller naturligvis ikke.
Det er faktuelt forkert, at Asmaa altid har svaret klart og entydigt når det gjalt homoseksuaelle, ja det gør hun såmænd stadigvæk ikke. Det fremgår bl.a. af følgende artikel http://www.lbl.dk/lbl//maanedsbrevet/maanedsbrevet-2007/mb2007090/asmaas... Men det er så også meget sigende, at Sune Knudsen nu ønsker at få sat en stopper for mine artikler i LBL's månedsbrev. Homoseksuelle har nemlig i hans øjne at bakke ubetinget op om Asmaa. Men det passer såmænd også fint med den linje han førte som redaktør for Panbladet . Da gjorde han alt for at understrege, homoseksuelle ikke må kritisere islams syn på homoseksuelle.

I øvrigt er det altså komisk, at Sune langer ud efter den fastfrosne opfattelse af køn man også kan finde på venstrefløjen, nu når hans elskede Asmaa i et læserbrev fra den 5.9.2005 skrev: "Som muslimsk kvinde vil jeg åbenlyst erklære, at jeg på ingen måde vil kæmpe i lighedens navn. At kæmpe for ligheden vil være en tabt kamp for begge køn, men dog mest for kvinderne. Som mennesker må vi til at erkende, at der er biologiske, mentale og psykiske forskelle, som vi aldrig vil have magt over at ændre på hundrede procent. Som muslim vil jeg i stedet opfordre kvinderne til at kæmpe for ligestilling mellem kønnene med forskellene taget i betragtning. Vi skal som forskellige køn ikke arbejde eller kæmpe for at indtage hinandens roller, men fordele arbejdet ud fra forudsætningerne med målet at supplere hinanden. Med islam bliver realiteterne taget i betragtning. Kønnene bliver set på som to forskellige køn med forskellige forudsætninger. Islam fordeler derefter opgaverne for dermed at komme ligestillingen til livs."

Asmaa har også sagt, "at der ikke er nogen undertrykkende elementer i islams kilder" (Politiken d. 25.9.2005) og at hun har sine moralsk og etiske værdier fra islam (Ekstrabladet 8.6.2006). Set i lyset af at man i Koranen (ligesom i Bibelen) kan finde både kvinderundertrykkende og homofobiske citater er det vel rimeligt nok, at man går Asmaa på klingen?

Og så kan jeg da lige tilføhe, at manden, der vendte den socialistiske skude dengang i 90'erne, efter at EL havde sagt nej til insemination af lesbiske og enlige kvinder, og i stedet blev en af de folketingsmedlemmer, der kæmpede hårdest for en progressiv inseminationslovgivning, heller ikke støtter Abdol-Hamids kandidatur:

"Bruno Jerup, Enhedslisten mand i Region Sjælland melder nu klart ud og siger at han ikke støtter kandidaturet til den omdiskuterede partikollega Asmaa Abdol-Hamid.

- Jeg støtter ikke kandidaturet men respekterer at demokratiet har opstillet hende, siger Bruno Jerup her til morgen."

Citatet er hentet herfra:

http://www.dr.dk/Regioner/Sjaelland/Nyheder/AlleKommuner/2007/10/11/0920...

Naturligvis står hans holdninger iøvrigt helt udenfor denne tråd. Jeg vil ikke tage ham "som gidsel" i debatten, men bare gøre opmærksom på at nogle af dem, som har kæmpet homoseksuelles sag for Enhedslisten, ikke har de samme holdninger som Sune Prahl Knudsen.

Hvornår skal det ræs stoppe?
Jeg troede vi i Danmark var enige om, at religion og stat skal adskilles? Alligevel vil politikerne konstant forhøre hende om Islam, istedet for hendes politiske indstillinger. Alle, der har stillet spørgsmål til Asmaas religion har selv gravet denne kløft mellem islam og samfundet. Den er unødvendig og den splitter danskerne.

Kunne ikke være mere enig Eva Petersen. Jeg tror sgu folk keder sig!