Læsetid: 5 min.

Feminist eller systemets kvinde?

Hillary Clinton er begyndt at fremhæve kvindelige dyder i kampen om præsidentkandidaturet. Men hvor stor en rolle spiller hendes køn for de amerikanske vælgere? Information har udfrittet vælgere og valgeksperter
Kultur
26. oktober 2007
Undsigelse. Amerikanske feminister har taget afstand fra Hillary Clintons fokus på traditionelle kvindelige dyder.

Undsigelse. Amerikanske feminister har taget afstand fra Hillary Clintons fokus på traditionelle kvindelige dyder.

J. Scott Applewhite

"Nej, nej! Under ingen omstændigheder," udbryder Rachel Stein.

Rachel afviser bestemt, at Hillary Clintons køn skulle have nogen indflydelse på hendes præference, når hun om nogle måneder skal stemme på en præsidentkandidat i det demokratiske primærvalg i staten Massachusetts. "Men misforstå mig ikke," tilføjer hun. "Det ville da være vidunderligt at få en kvindelig præsident!"

Sådan lyder refrænet fra alle de kvindelige amerikanske vælgere, Information har talt med. De tænker hverken på Barack Obamas race eller Hillary Cllintons køn. Nej, de fokuserer udelukkende på kandidaternes kvalifikationer og deres politiske erfaring.

Men er det nu sådan? De seneste meningsmålinger bekræfter en bemærkelsesværdig kønskløft i Det Demokratiske Partis vælgerbefolkning. En meningsmåling i Washington Post i sidste uge viste, at flere kvindelige end mandlige demokratiske vælgere støtter Hillary Clinton. I en måling foretaget af CNN bebudede endog 68 procent af sorte kvindelige demokrater, at de agter at stemme på den tidligere præsidentfrue, mens kun 25 procent bakkede op om Obama.

I sin valgkamp har Hillary Clinton konsekvent profileret sig som den første mulige kvindelige præsident i USA's historie. Hendes kommunikationsrådgiver Mark Penn oplyser, at kvindelige vælgere er overrepræsenteret med 65 pct. på Hillarys valgmøder landet rundt. Hele sidste uge førte hun valgkampagne under mottoet "Kvinder vil ændre Amerika". I et dusin stater har tilhængere under vejledning fra kampagnen oprettet Hillary-kvindeklubber.

I en udtalelse, inden kampagnen løb af stablen i fire delstater, sagde Clinton:

"USA er klar til en forandring, og jeg er overbevist om, at kvinder vil stå i spidsen."

Kvalifikationer vigtigst

Mark Penn gjorde i en medfølgende pressemeddelelse opmærksom på et faktum, som næppe er forbigået andre kandidater.

"Kvinder udgør 54 procent af vælgerbefolkningen ... under præsidentvalget i 2004 gik 10 mio. flere kvinder end mænd til urnerne, så hvis blot 10 procent flere kvinder stemmer i november 2008, giver det Hillary et forspring," skrev Penn.

Men det betyder ifølge Penn ikke, at Hillary vil præsentere sig som kvindernes kandidat.

"Den eneste grund til at stemme på Clinton er de kvalifikationer, hun har til at være præsident," forklarede han.

Hillary Clinton fremhæver altså gerne, at hun er kvinde, hustru og mor. Men det er hendes erfaringer og kvalifikationer som jurist og professionel politiker, der bør være udslagsgivende, når vælgerne går til urnerne. Valgekspert Susan Carroll fra Rutgers University mener ikke, at Clinton gør sig skyldig i at lefle for de kvindelige vælgere.

"Der er en tydelig forskel på at appellere til kvindelige vælgere og på at insistere, at man vil bedømmes som kandidat fremfor som kvinde," siger Carroll, der er professor ved universitetets Center for American Women and Politics.

"Hillary fører en valgkamp, som enhver mandlig kandidat gør. Hun siger, at hun vil være den bedste til at lede USA, at hun har mest erfaring i internationale anliggender. På den anden side erkender hun, at der er kiv om de kvindelige stemmer, og at hun bliver nødt til at forsvare sin føring blandt kvinder," forklarer Susan Carroll.

Det er naturligvis også muligt, at amerikanske vælgeres nære bekendtskab med Hillary Clinton gennem de seneste 15 år simpelthen har udvisket den traditionelle kønsbarriere. I 1988 stillede det demokratiske kongresmedlem Patricia Schroeder fra Colorado op som præsidentkandidat og græd for åben skærm, da hun trak sig ud af racet.

"Alle de stereotype opfattelser af kvinder kom dengang på banen, fordi Schroeder ikke var en landskendt politiker. Det gælder ikke for Hillary. Hun er en så kendt størrelse, at folk kun tænker på hende som kvinde, når de bliver mindet om det. Hillary vurderes efter en anden målestok end andre kvindelige politikere," mener professor Carroll.

Strategisk stemmeafgivning

Men de demokratiske vælgeres afgørelse i januar og februar kan næppe indsnævres til en bedømmelse af Clintons kvalifikationer. Køn vil komme i spil i den udstrækning, at vælgere i primærvalg normalt baserer deres stemme på en kandidats chance for at slå modstanderen fra det andet parti. Det er, hvad man i USA kalder 'strategisk stemmeafgivning' i primærvalgene.

"I primærvalg tænker næsten alle vælgere på, om kandidaterne er valgbare. Det var derfor, at John Kerry blev nomineret frem for Howard Dean i 2004," siger Sunshine Hillygus, lektor i valgpolitik på Harvard University.

"Demokratiske vælgere vil granske den rolle, Hillarys køn og hendes kontroversielle ry som præsidentfrue i 1990'erne kan komme til at spille for partiuafhængige og republikanske vælgere. De vil antage, at nogle ikke-Demokratiske vælgere aldrig vil stemme på hende. Den ukendte faktor er, hvor mange der er tale om, og om Hillary har formået at dulme kritikernes skepsis," mener Hillygus.

Advokatmedhjælper Mary Sullivan er en partiuafhængig vælger i Boston, men hun planlægger at stemme i Massachusetts' demokratiske primærvalg.

"Det er sandsynligt, at jeg stemmer på Hillary, selv om jeg er meget imponeret af Barack Obama. Men jeg frygter, at hendes upopularitet i visse kredse kan blive et problem i november 2008. Der er masser af folk, der ikke kan fordrage hende, og når man spørger dem, kan de ikke give en god forklaring," fortæller hun.

Det følelseskolde aspekt af Hillary Clintons personlighed virker frastødende på ret mange amerikanere. For dem virker hun alt for beregnende:

"Problemet er, at hun er blevet en professionel politiker. Jeg føler ikke, at hun taler på folkets vegne; snarere for sig selv og sine ambitioner. Det var noget andet med Bill," siger Rachel Stein.

Flere amerikanske feminister har beskyldt Hillary Clinton for at have kastet al sin feministiske bagage overbords til fordel for sine politiske ambitioner. Den kendte amerikanske klummeskriver og forfatter Anna Quindlen hører til dem, der er beskæmmet over Clintons omvendelse til en politiker, der omtaler sig selv som 'a girl' og fremhæver traditionelle kvindelige dyder som moderskab og rollen som elskelig hustru.

"Vi havde en forestilling om den første kvindelige præsident som én, der ville vende op og ned på hele det forbandede system (som begunstiger mænd, red.). I stedet oplever vi, at den første seriøse kvindelige kandidat til Det Hvide Hus er én, som gør en kunst ud af at følge systemets regler," udtalte en skuffet Quindlen for nylig.

Følg Martin Burcharths blog 'Amerikanske Perspektiver' på luftskibet.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her