Kommentar
Læsetid: 4 min.

General-offensiv

En af de landets mest eksklusive mindre forsamlinger var for nogle år siden en klub for mænd, der havde ret til at bære guldtresset uniform med en trekantet omvendt sovsekande på hovedet: Cheferne for de tre etater, der sammen med militæret udgjorde grundstammen i Kongerigets infrastruktur. De havde rang af generaler
Kultur
19. oktober 2007

Generaldirektørerne for Statsbanerne, Post & Telegrafvæsenet og Danmarks Radio. Med moderniseringen - og den delvise privatisering - er generalerne for jernbanedrift og postomdeling blevet til administrerende direktører.

Nu er der kun en eneste, ensom general tilbage: DR's Kenneth Plummer, der er uddannet inden for markedsføring og derfor venlig og imødekommende.

Han fornærmer ikke nogen, er ikke aggressiv og generer hverken kunder eller ejere. Læs bare interviewet i spalterne til venstre herfor i dag. Eller læs interviewet i Berlingske Tidende i denne uge. Eller interviewet i Politiken på lørdag. Eller det i Jyllands Posten på søndag.

Generalen er nemlig lige nu en del af en tydeligvis omhyggeligt og professionelt planlagt medieoffensiv.

Ikke en snakketrold

Nogle af interviewene er faktisk ikke et resultat af en anmodning fra en journalist, men af et venligt tilbud fra DR. Det gælder både Politiken og Berlingske. Den anden deltager i medieoffensiven er DR's bestyrelsesformand, Mogens Munk-Rasmussen, og han er ikke sælger. Han er tidligere øverste chef for en af landets største pengeudlåner-firmaer og har brilleret med en øredøvende tavshed i årevis.

Vi er mange journalister, der har stået i kø for at få et ham i tale - og i oktober gik der hul på tavsheden. Han gav sit første længere interview i mands minde i en direkte radioudsendelse for 14 dage siden. Tilsagnet kom i august - til udførelse i oktober. Der er flere interviews på vej i november: I Berlingske Tidende og Jyllands Posten.

Man kan spørge sig selv om, alle vi mediejournalister i denne sammenhæng (inklusive denne skribent, som foretog radiointerviewet) er blevet spændt for en spin-vogn, som ikke handler om relevansen eller nødvendigheden af interviewene, men timingen.

Ved efter en længere tavshed at lade alle komme til på samme tid, signalerer DR's kommunikationschef, Henriette Rald, at nu er alt godt efter en udmattende og traumatisk spare- og struktur-runde. Ledelsen smøger ærmerne op og går til arbejdet med et smil! Nu skal vi se fremad - ikke tilbage!

Uden naturligvis at have læst de kommende interview er det relevant at spørge, hvad læsere og lyttere så i skrivende stund ved om DR, som de ikke vidste for to uger siden:

At direktionen - dermed Generalen - har ansvaret for den omfattende strukturændring, som samme General skrottede kort efter, at den var trådt i kraft. Vi ved stadig ikke, hvad der afstedkom det pludselige, men noget sendrægtige klarsyn.

Hvorfor fyredes Lisbeth?

At General og formand gang på gang gentager, at politikerne har tildelt DR rammer, som de ydmygt skal udfylde. Alle spørgsmål til General og formand om forholdet til politikerne ikke besvares med henvisning til de politisk afstukne rammer. Generaler skal adlyde ordrer! Skal formænd?

At en alvorlig misinformation fra direktionen til offentlighed og medarbejdere om, at Nyhederne skulle styrkes med to procent, men i virkeligheden blev beskåret med 25 procent skyldtes, at "skeletterne væltede ud af skabene". Hvilke skeletter? Hvilke skabe? Og var det grunden til at Lisbeth Knudsen blev fyret? Mange af svarene rejser nye spørgsmål.

Generalen markerer sig imidlertid med en konkret holdningsændring: Nu skal TV Avisen ikke længere være markedsorienteret, som han sagde, da han tiltrådte og krævede en million seere. Den skal være mindre tabloid og mere troværdig. Gid han var lige så konkret om resten af programfladen, som stort set ingen af de hidtil publicerede interviews handler om.

Men vi fik en væsentlig nyhed: Berlingske Tidende spørger om DR skal på finansloven? - eller på kalrt dansk: Skal licensen afskaffes og DR finansieres over skatten?

Også her er Generalen imødekommende: Det måske godt kunne være en god idé. Forudsat, naturligvis, at DR's uafhængighed sikres og indtægts-stabiliteten bevares. Med dette svar har den første General i DR's historie kastet terningerne og har krydset en principiel meget vigtig grænse.

Indtil nu har selve licenssystemet været en afgørende garanti for en uafhængighed, som selv det mest håndfaste garantier aldrig ville kunne sikre i fremtidige tumultariske finanslovsforhandlinger.

Men det kan vi altså godt tale om nu, mener den imødekommende General, der tager sin generalstitel meget alvorligt, selv om han mener den er anakronistisk.

DR's pludseligt voldsomt medie-eksponerede topledelse har tydeligvis til hensigt at mætte medierne, så de ubehagelige spørgsmål kan imødekommende besvares en gang for alle - og så se fremad!

Denne skribent er lumsk bange for, at de ubehagelige spørgsmål vil blive ved med at blive stillet, indtil der gives klare svar. Det kræver naturligvis stor tålmodighed...

For, som Kenneth Plummer siger til Berlingske Tidende: "Jeg mener, at jeg endnu har mange år til gode som Generaldirektør for DR. Og jeg mener, at det er de gode år, der ligger forude".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her