Interview
Læsetid: 8 min.

Hvad gik galt i DR?

Selvom DR altid har ført om en omtumlet tilværelse, har de sidste to år været nogle af de værste i institutionens historie. Kenneth Plummer er klar til at se fremad. Vi beder ham om at kigge bagud
Kultur
19. oktober 2007
Selv om DR altid har ført om en omtumlet tilværelse, har de sidste to år været nogle af de allerværste i institutionens historie. Kenneth Plummer er klar til at se fremad. Vi beder ham om at kigge bagud

Det er et utaknemmeligt job at være generaldirektør. I sine erindringer beskrev Christian S. Nissen 10 rædselsfulde år i DR. Kenneth Plummer har - for at sige det mildt - haft en hård start. Man kunne spørge, om ikke tiden løbet fra titlen som 'generaldirektør'?

"Man kan diskutere om ikke, den titel er blevet en anakronisme," siger Kenneth Plummer og slår ud med armene, "men det er jo en politiske beslutning."

- Man bliver mødt af meget kritik som generaldirektør?

"Sådan er spillereglerne i DR, og de spilleregler forstår jeg godt: Når man er den øverste chef for hele Danmarks medievirksomhed, jamen så er der en utrolig opmærksomhed. Alle har en mening om DR, for alle har et medejerskab. Det er ligesom med fodboldlandsholdet: Jeg identificerer mig enormt meget med det, Morten Olsen går igennem i øjeblikket. Jeg er sikkert den, der forstår allerbedst, hvad han går igennem."

- Men du er ikke ved at udvandre fra interviewet her?

"Det kommer an på, hvad du spørger om. Men sandsynligvis ikke"

Udrensning?

- Næsten hele ledelsen i DR er blevet skiftet ud, siden du trådte til: Radiodirektør Leif Lønsmann er ude, nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen og ressourcedirektør Bent Fjord er væk, og senest har programdirektør Lars Vesterløkke forladt DR. Er det dig eller DR, der har et problem?

"Jeg tror, det er en meget naturlig udvikling, når der kommer en ny topchef. Så sker der tit udskiftninger. Det samme har jeg oplevet i alle de virksomheder, jeg har været i. Det er meget normalt."

- Normalt... hvad er det udtryk for i det konkrete tilfælde?

"Det er ikke udtryk for, at der har været kæmpe konflikter. Men vi har været igennem en stor ændring i de sidste par år. Vi har formuleret en helt ny strategi, vi har besluttet at lave en simplere organisationsstruktur. Og i den forbindelse så foretog vi nogle udskiftninger - seneste har Lars Vesterløkke og jeg indgået en fratrædelsesaftale, som jeg ikke vil diskutere. Men det bundede ikke i en kæmpe konflikt."

- Det har været to herskende tolkninger af fyringen af Lars Vesterløkke: den ene er at Lars Vesterløkke måtte ryge, så der var en syndebuk for det forkætrede menneskechef-projekt. Den anden er, at du som chef er konfliktsky, og derfor måtte slippe af med Vesterløkke for at slippe af med menneskecheferne. Hvilken tolkning er rigtig?

"Som sagt: jeg kan ikke begynde at diskutere omstændighederne omkring, hvorfor Lars stoppede i DR. Så de gisninger og teorier må stå ubesvarede hen."

Menneskecheferne?

- Det ser sikkert anderledes ud fra din stol, men udefra ligner hele forløbet med 'menneskecheferne' en fadæse. Kan du forklare mig hvad der gik galt?

"Der er gået det galt, at vi traf en beslutning om at lave en tostrenget ledelsesstruktur. Og det kan man ikke gennemføre i en så stor virksomhed som DR. Men de værdier, der lå til grund for menneskechef-funktionen, de lever videre. Ideen var at sikre et fokus på medarbejderudvikling og på en mobilitet i organisationen. Vi har ikke været særligt dygtige til at flytte rundt på talentfulde medarbejdere."

-Du svarer ikke rigtigt på spørgsmålet - eller også anerkender du ikke præmissen. Projektet er blevet udlagt som den helt store fadæse i DR. Og så er det meget abstrakt forklaring, at I har udskiftet en 'tostrenget' med en 'en-strenget' ledelsesstruktur?

"Vi har gennemført ændringer i hele DR's organisation. I den del af organisationen, der har med programproduktion at gøre, der har gennemførelsen ikke har været god nok - det har jeg har erkendt. Grunden til, at vi først lavede det om efter sommerferien, var, at spareplanen havde det primære fokus. Hvis vi havde gjort det tidligere, så var vi bange for, at spareplanen kunne komme i fare.

- Hvis ansvar var menneskecheferne?

"Det var et kollektivt direktionsansvar. Så det var mit og resten af direktionens ansvar. Det hersker der ingen tvivl om."

Alle på et hold?

- Da du trådte til, sagde du, at din vigtigste mission var at få alle i DR 'på samme hold'. Er det lykkedes?

"Det var på vej til at lykkes rigtigt godt. Og så konstaterede vi, at vi sad på en økonomisk bombe, og så gik vi i gang med at flå skeletter ud af skabene. Resultatet er, at vi har gennemført en spareplan, hvor vi har nedlagt 500 stillinger og en lang række fantastiske programmer. Og det er klart: Når man gennemfører en spareplan af sådan et omfang, så skaber det uro og frustration hos medarbejderne. Så på den korte bane har vi lidt stor skade på vores kultur. Men jeg tror på, at vi nok skal komme igennem alligevel - og det, der får mig til at tro på det, er, at vi i DR har et godt samarbejdsklima ledelsen og medarbejderne imellem. I de officielle samarbejdsfora oplever jeg faktisk, at vi samarbejder godt. "

- Medarbejderne truede dog med at opsige samarbejdet...

"Ja. Det gjorde de så, men det gjorde de ikke. Det var en del af medarbejderne, journalistgruppen. Og jeg vil fastholde, at vi har et godt samarbejde i de officielle samarbejdsfora."

- Men hvis vi bevæger os udenfor de officielle fora... det er jo en helt anden katastrofestemning man møder?

"Det vil du opleve i alle organisationer. Det kan du ikke undgå. Nu er det min opgave at skabe ro og klarhed omkring, hvor vi skal hen. Men det ville have været upassende, hvis jeg midt i en spareplan stillede mig op og talte om visioner. Det er bedre at vente, til man har ryddet op. Så kan man se fremad. Det er jeg klar til nu. Det er DR klar til nu."

Det politiske

- Du regerer i dag over et indiskutabelt svagere DR, end det du overtog for to år siden. Har du været dygtig til det politisk spil?

"Både direktionen og bestyrelsen har gjort alt, hvad vi kunne, for at skabe et stærkt økonomisk grundlag for DR. Det er der ingen tvivl om. I diskussionen om, hvorvidt public service-kontrakten kunne genforhandles, gik vi i dialog med politikerne. Men vi måtte konstatere, at der ikke var politisk flertal til at gøre noget for at styrke DR's økonomi afgørende. Det har vi så erkendt. Der er nogle økonomiske rammer, og det er så vores ansvar at styre DR inden for de rammer. Men...vi har gjort alt hvad vi kunne."

- I de seneste år har det, man kunne kalde Ole Hyltoft-segmentet, fået overtaget i debatten om DR: Der skal laves gammeldags kulturprogrammer, som ingen gider at se. Man kunne betegne det som den store forbrødring mellem Gyldendal og TV 3. De er helt enige om, at DR skal lave smalle programmer.

"Alle har en mening om DR, fint. Men lad os se på fakta: Vi har en klar strategi for DR, der går under overskriften: DR for dig og hele Danmark. Og det betyder, at vi skal have tilbud, der er relevant for alle danskere. Vi har som målsætning at vi hver dag året rundt skal berøre danskerne både følelsesmæssigt og intellektuelt."

Bredt og smalt

- De, der måtte mene at det brede DR - det man kunne betegne som din forgænger Nissens store projekt - er under nedbrydning, de tager fejl?

"Det er hverken Nissens eller mit, men danskernes projekt. Og de overordnede rammer for DR bliver sat af det politiske system. Medieforliget, som blev indgået i 2006, er ret fremtidsorienteret. De overordnede politiske rammer siger sådan set, at vi skal være brede. Og det synes jeg er en rigtig politisk prioritering."

- Hvad er kvalitetskriteriet for de brede?

"Vores succeskriterium er at nå alle danskere hver dag."

- Men kvalitativt?

"Vi har en lang række kvalitetskriterier. De har ikke ændret sig. Det handler om nogle funktionelle og emotionelle kvalitetsparametre."

- Tidligere var det meget debatteret, hvor meget DR måtte fylde i forhold til kommercielle medier. Har det forhold ændret sig?

"I de kommende år mener jeg, at det er vigtigt, at vi er unikke. Vi skal skille os ud fra det enorme kommercielle medieudbud. Hvordan? Ved at være det danske alternativ! Der oplever vi, at den anden store aktør, TV2, bevæger sig i en anden retning. Vi vil have over 70 procent dansk indhold i de kommende år på DR1. TV2 er godt på vej ned under de 50."

- Gør kommercialiseringen af TV2 det nemmere at være DR?

"Det tror jeg det kommer til, ja."

- Er det godt for danskerne?

"Ja, for TV2 gør det smaddergodt - de gør bare noget helt andet end os. TV2's klart største satsningsområde er udenlandsk fiktion. Og det er godt: Der bliver lavet meget fremragende udenlandsk fiktion. Det er vigtigt, at der er nogen, der giver det til danskerne i prime time. Men at sige at vi ligner hinanden ...det er ikke baseret på fakta."

Og nyhederne

- Da du trådte til mente du, at TV Avisen havde et markedsmæssigt problem: Der var ikke nok, der så den. Nu to år senere bliver TV Avisen kritiseret for at være blevet tabloidiseret - at ligne TV 2 for meget.

"Vi har en udfordring i at gøre TV Avisen mere distinkt i forhold til det øvrige nyhedsudbud. Men jeg synes, vi gør det godt - og jeg synes især, at 21'eren er begyndt at gå i den rigtige retning."

- Hvad er den rigtige retning?

"Mindre tabloid og mere seriøs nyhedsformidling. Det er den rigtige retning for TV Avisen."

- Må det koste markedsdele?

"Det må det godt."

- Så konkurrencemennesket Plummer synes ikke længere, at det vigtigste er, hvordan TV Avisen klarer sig i forhold til TV 2 Nyhederne?

"Succeskriteriet er, at vi løbet af 24 timer betyder så meget som muligt i den samlede nyhedsformidling Men jeg må selvfølgeligt også være ærlig at sige, at TV Avisen er vores flagskib. Og vi synes vi laver nogle gode TV Aviser - og det vil vi selvfølgeligt gerne have at danskerne kvitterer for."

- Da I fremlagde spareplanen i april, stod der 'plus 2 procent' ud for nyhedernes budget. Men faktum er nu, at der er blevet skåret 90 ud af 400 stillinger. Altså et minus på næsten 25 procent. Hvordan hænger det sammen?

"Vi har det problem, at vi har flået nogle skeletter ud af skabene i nyhederne. Det er korrekt, at der ikke var planlagt besparelser på journalistikken. Men der er så dukket nogle lig op i lasten."

- Med en ny struktur, ny direktion, nyt medieforlig, spareplaner etc.: Er der nu trukket en streg i sandet, hvor du kan sige: Herfra er det mit ansvar?

"Ja, det er der. Men jeg har jo hele tiden haft det øverste ledelsesansvar. Og det er bl.a. gået ud på at hive skeletter ud af skabet. Men jeg har haft det ultimative ledelsesansvar hele tiden."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her