Protesterne var mange, da den omstridte forfatter Erik Haaest fik 200.000 offentlige støttekroner af Kunstrådets Litteraturudvalg til sin trilogi om Hipokorpset i 2004 og 2006. Kritikerne beskyldte Erik Haaest for Holocaust-benægtelse – en beskyldning Haaest afviste.
»Som journalist sætter jeg en ære i at være skeptiker. Også med hensyn til Holocaust, hvor min skepsis blandt andet gælder det magiske tal om seks millioner myrdede jøder,« skriver han i et indlæg i Information 1. august 2007, hvor han dog holder fast i at Anna Franks dagbog er ‘svindel.’
Erik Haaest har dog ikke opgivet at få støtte næste år:
»Hvis jeg stadig kan tygge vingummi, søger jeg igen i 2008,« skriver Haaest på sin hjemmeside. Men det er der ingen fremtid i, ifølge Litteraturudvalgets formand Finn Hauberg Mortensen: »Hvis vi støtter en serie, er det normal praksis i Litteraturudvalget, at vi støtter to værker og ikke mere,« siger han og afviser, at udvalget har taget bestik af Erik Haaests Holocaust-skepsis eller hans afvisning af Anna Franks dagbog som svindel.
»Med hensyn til det aviserne skriver om forfatteren, så bedømmer vi hverken forfatteren, eller en eller anden forestilling om hvad forfatteren mener eller tænker. Vi bedømmer et for-projekt og dets kvaliteter,« siger Finn Hauberg Mortensen.
»Hvis vi skulle have givet dispensation for den normale praksis og givet støtte til tredje værk i en trilogi, så skulle der have været helt ekstraordinære æstetiske og andre kvaliteter til stede, og det har vi så ikke fundet,« siger Finn Hauberg Mortensen, der bakkes op af tidligere formand Claes Kastholm Hansen.
»Det er jo ikke meningen, at man skal leve af støtten fra Litteraturudvalget. Vi er fødselshjælpere. Der må være en eller anden form for interesse i offentligheden, som gør at projektet må kan klare sig selv, efter at vi har hjulpet det frem,« siger Claes Kastholm Hansen.
Dårlige anmeldelser
Historien om Litteraturudvalgets første legater til forfatteren nåede til USA, hvor Simon Wiesenthal Centret i et brev opfordrede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at stoppe arbejdslegatet til forfatteren, fordi det ifølge centret legitimerer »holocaustbenægtelse og opfordrer til antisemitisme«. Indtil videre har forlaget Documentas udgivet den første bog: Hipofolk: Lorenzen-gruppen - danske terrorister i nazitiden, der efterfølgende fik en ublid medfart af anmelderne. Steen Andersen skriver i Weekendavisen at: »Haaests revisionisme er ikke gemt i detaljen, men er bøjet i neon. I stedet for stigmatisering får vi frikendelse og en fascination af det fanden-i-voldske.«
Forlaget bakker ud
Forlaget Documentas har indtil videre udgivet de to første bind i trilogien, men har sagt nej til det tredje.
»Vi kommer ikke til at udgive den 3. bog i serien, men det har ikke noget med afslaget fra Litteraturrådet at gøre,« siger forlægger på Documentas Keld Lund Jensen, der medgiver, at det var planen at udgive alle tre bøger.
»Jeg har ikke andre kommentarer til det, andet end at vi ikke forsætter samarbejdet med Erik Haaest,« siger Keld Lund Jensen.
- Og det har hele tiden været planen?
»Nej, det har det ikke, det var i forbindelse med samarbejdet om andet bog i serien, der udkommer den 6. november,« siger Keld Lund Hansen. De to første bøger i trilogien er indtil videre trykt i 2.000 eksemplarer.
kst@information.dk
Det gør 97 pct. af Danmarks befolkning, pinligt ædru bortset fra perioden torsdag aften (den såkaldte Lille Fredag) til søndag aften.
1.maj 2003 erklærede Bush krigen i Irak for vundet.
Har du hørt om George Bush?
Jacok Schmidt Rasmussen:
"Der er ikke én dansker, uden for de psykiatriske system, der benægter, at der er krig i Irak, eller at vi har deltaget. "
Så er der godt nok mange galninge der er kommet til orde i de danske medier. Tænk sig at Jacob Schmidt-Rasmussen, det pæne menneske og scientolog, kalder vores statminister for en galning og en løgnhals.
Tror du ikke i drikker lidt for meget altervin inde på Scientology, Rasmus?
Siden hvornår har oppositionen kunne presse regeringen Fogh til noget som helst, og da slet ikke til at komme med indrømmelser i forbindelse med Irak krigen.
Tropperne blev trukket hjem fordi det var opportunt indenrigspolitisk set, og ikke på grund af oppositionens kritik. Det burde du kende teflonålen Fogh, godt nok til at kunne gennemskue.
At manden så siger at det sker på den irakiske lydregerings bud, er jo direkte patetisk.
Meget kan man klandre oppositionen for, men at tørre ansvaret for det irakiske kaos af på den, er absurd.