Læsetid: 4 min.

Intelligent indvandring

Regeringens planer om kæmpe arbejdskraft-import nåede ikke til forsiderne
Kultur
5. oktober 2007

Prins Joachim sagde en interessant ting under forlovelses-pressekonferencen onsdag. Altså under forudsætning af, at jeg hørte rigtigt. Hoffet brillerede som sædvanligt med lydforhold, hvor man sjældent kunne høre spørgsmålene og kun dårligt svarene. Men det lød, som om han blev spurgt om, hvorfor parret havde besluttet at deklarere deres forlovelse lige præcis den 3. oktober.

"Det er jo en af de ting, vi ikke selv har haft indflydelse på," sagde prinsen, citeret efter hukommelse og lydforhold.

Kald det galopperende paranoia, men sætningen randt mig i hu, da jeg senere på dagen hørte, at regeringen nu vil starte en kæmpe import af udenlandsk arbejdskraft. Måske har jeg læst for mange artikler om spin, men jeg så straks for mig, hvordan de har siddet i regeringen og hevet sig i kindskægget - ja, en af dem har i hvert fald skæg - og gnækket:

"Først smider vi forlovelsen i hovedet på dem, så opdager de slet ikke, at vi åbner grænserne."

Planen har tilsyneladende virket. Selv om flere aviser beskæftigede sig med sagen i går, er det ingen steder forsidestof. Det finder jeg i grunden ret utroligt i betragtning af den udlændingedebat, vi har haft og stadig har. Og i betragtning af, at vi har et helt (meget indflydelsesrigt) parti, som er opstået udelukkende for at holde udlændinge ude.

Business as usual

Nu er jeg godt klar over, at der ikke bliver tale om åbne grænser. Beskæftigelsesministeren brugte i Radioavisen udtrykket "intelligent indvandring". Sidst, jeg hørte udtrykket, var i forbindelse med DR's fyringer. Her var der tale om "intelligente besparelser". Det betyder, at man dropper dem, man ikke kan lide og beholder de andre, og sådan bliver det også her.

Der skal nemlig kun være tale om kvalificerede udlændinge til jobs i både den private og offentlige sektor.

Dem har vi hårdt brug for, så på den måde er det en god plan. Det har vi sådan set haft i årevis, og erhvervslivet har råbt og skreget på mere arbejdskraft, ligesom alle mulige eksperter med statistik i hånd har advaret mod arbejdskraftmanglen, som er nem nok at læse direkte ud af fødselstallene. De store årgange skal på pension, og f.eks. i 1983 blev der født nogenlunde det samme antal børn her i landet som i 1864. Ikke procentuelt, men i det hele taget.

Ifølge regeringens handlingsplan skal folk have lov til at komme og så tage hjem igen, når der ikke er behov for dem længere. Ikke noget at være nervøs for. Business as usual, og vi skal naturligvis værne om vores danske værdier, som det lød i statsministerens åbningstale forleden.

Det må være for at berolige Dansk Folkeparti og deres vælgere. Ifølge folk, der har forstand på den slags ting, vil vi have behov for indvandring i betydelig fremtid. I hvert fald frem til 2050.

Stik lige den i piben, og ryg den.

Og tro på, at landet ser lige sådan ud, når piben er røget.

Et godt sted at bo

Planen hedder 'Danmark - et godt sted at arbejde'. Men et godt sted at arbejde er naturligvis også et godt sted at have sin familie med. Og et sted, hvor man kan have sin kultur med.

Så vidt jeg forstår, henvender handlingsplanen sig i første omgang til Østeuropa, men der er vi noget sent ude, for vi er ikke det eneste vestlige land, der mangler arbejdskraft. Faktisk skal vi helt over til Ukraine, før der ikke er støvsuget for dygtige folk, og sjovt nok står Danmark ikke øverst på listen over lande, folk gerne vil bo i.

Fortsætter vi længere østpå, så nærmer vi os betænkeligt muslimske republikker, og hvad siger Dansk Folkeparti til det? Det er vist endnu ikke i overensstemmelse med danske værdier (eller love) at spørge folk om deres religion.

Planen taler om læger, sygeplejersker, fysioterapeuter m.fl. til det offentlige. Men hvad med det allerstørste problem, social- og sundhedshjælpere og -assistenter? De flygter i hobetal fra faget pga. dårlig løn og arbejdsforhold, og fordi der er andet arbejde at få. Skal de have mere i løn og bedre forhold, eller skal vi importere nogle arbejdsvillige østasiater, som ikke stiller så store krav?

De skal ikke have mindre i løn, naturligvis. Men de er sikkert også tilfredse med den, der tilbydes nu.

Men det allermærkeligste er sådan set: Hvis Dansk Folkeparti nu går ind for øget indvandring, hvad er det så, der truer landet ?

Hvorfor hører vi ikke lidt mere om de ting?

For eksempel i pressen.

Foreløbig er der da aviser nok. Selv om Politiken ikke udkom i går pga. strejke i protest mod kraftige nedskæringer.

Noget tyder på, at der i hvert fald ikke bliver behov for at importere journalister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her