Læsetid: 2 min.

Kirsten Thorup: Lessing har åbnet nye perspektiver for mig

Kirsten Thorup mener, at Doris Lessing i mange år har fortjent Nobelprisen i litteratur. Hun er en forfatter, der åbner for nye rum og derfor ikke kan sættes i bås
12. oktober 2007

Doris Lessing har altid været udsat for, at bestemte grupper forsøger at tage ejerskab til hende. Alt fra feminister over kommunister til sufister. Forfatteren Kirsten Thorup har altid læst Doris Lessing med stor glæde, og hendes store respekt for hende baserer sig på, at hun netop aldrig kan indfanges.

"Hun prøver hele tiden på at afsøge nye områder med sine romaner og åbne nye perspektiver. For hver roman erobrer hun nyt land. Hun skriver aldrig den samme bog to gange. Man kan godt bruge betegnelsen eksperimenterende om hendes forfatterskab. Ikke på den traditionelle avantgardistiske måde men i indholdet og hendes vekslen mellem genrene."

Kirsten Thorup er fascineret af den store kompleksitet, der ligger i Lessings fortællinger. Beskrivelsen af et forhold mellem to mennesker handler ikke bare om kærlighed, men også om magt og galskab.

"I sin menneskeskildring er hun aldrig sort/hvid. De konflikter, der eksisterer mellem mennesker i hendes romaner, inddrager altid det omkringliggende samfund. Der er et større perspektiv"

Den kvalitet går igennem hele forfatterskabet, mener Kirsten Thorup, og det kommer vidt omkring.

"Hun har som forfatter et stort vingefang. Hun har i virkeligheden fortjent den pris i mange år. Hun har analyseret og afspejlet næsten alle de tendenser og strømninger, der har været i det 20. århundrede. Fra det helt tidlige forfatterskab, der tager udgangspunkt i forholdene i Afrika, til efterkrigstidens politiske klima, og et af hendes store værker, Den Gyldne Bog, er jo en del af den moderne kvindebevægelse. I de senere år tager hun fat i socialpolitiske konflikter, som hun for eksempel gør det i en af mine yndlingsromaner Det Femte Barn. Hun har en meget facetteret måde at beskrive forskellige konflikter og problemstillinger på. Hun er netop en forfatter, man ikke kan sætte i bås. Det er aldrig sort/hvidt hos hende."

Kæmpestort format

Kirsten Thorup modtog nyheden om, at nobelprisen i litteratur gik til Doris Lessing med stor begejstring:

"Det er glædeligt, at det er en kvinde, der får prisen. Det er ikke sket særligt ofte. Og Doris Lessing har et kæmpestort format. Jeg synes, det betyder meget, at de vælger hende, som ikke bare kan sættes i bås: hverken politisk eller filosofisk eller som kvinde. Hun går ud over alle kategoriseringerne. Hun er i høj grad en eksistentiel forfatter."

Doris Lessing har endda haft modet til at kaste sig ud i science fiction-genren, som ellers ikke normalt tilhører den finere litteratur. "Hun er en eksperimenterende forfatter i et større perspektiv end den beskrivelse normalt dækker over. Det viser for eksempel science fiction-bøgerne. Hun bruger de genrer, der bedst udtrykker det hun vil fortælle. Det er det der kendetegner en stor forfatter."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu