Kommentar
Læsetid: 3 min.

Krig på film

En række nye amerikanske film handler om kampen mod terror og den fejlslagne krig i Irak og Afghanistan
Kultur
26. oktober 2007

I sin langtfra ukritiske anmeldelse af Gavin Hoods Afsløringen - der har dansk premiere i dag - skrev New York Times' A.O. Scott for nylig, at "alle dens klodsede anstrengelser er rettet mod et ærligt og svært mål, hvilket er at udnytte mainstreamfilmens ressourcer til at få publikum til at tænke over en moralsk krise, som mange af os ville foretrække at ignorere. Selvfølgelig er det skuffende, når den slags anstrengelser ikke lykkes, men jeg vil helst ikke bo i et land, hvor filmskabere aldrig forsøgte."

A.O. Scott må være en glad mand for tiden: En række nye, amerikanske film, alle produceret af store selskaber i Hollywood, demonstrerer en sjælden villighed til at diskutere svære moralske og etiske emner og understreger samtidig, at modstanden mod præsident Bush og hans krigsførende regering vokser støt.

Overgreb

De nye film favner fra det storpolitiske og det personlige til det mere actionprægede, og hvor flere af de senere års politiske film fra USA har brugt historiske eller fiktive begivenheder til at se kritisk på nutiden, kaster instruktørerne sig nu frygtløst over kampen mod terror og den fejlslagne krig i Irak og Afghanistan - velvidende at underholdningsfilmen har lettere ved at trække folk i biografen og derved gøre en støøre forskel end nok så mange, inciterende dokumentarfilm.

I Afsløringen, der anmeldes her på siden, handler det om USA's rendition-praksis, der giver CIA beføjelser til i al hemmelighed at arrestere og torturere terrormistænkte, uden at de har mulighed for at få advokatbistand eller kontakte deres familie. Et markant overgreb på menneskerettighederne og en skræmmende tilsidesættelse af de mest fundamentale, demokratiske spilleregler, der fortjener så megen opmærksomhed som overhovedet mulig.

Når folket svigter

Om 14 dage er der dansk premiere på Robert Redfords Lions for Lambs, der fra forskellige synsvinkler belyser krigen i Afghanistan og blandt andet lader Tom Cruise, i rollen som en ambitiøs republikansk senator, forsøge at imødegå den negative omtale af USA's indsats i Afghanistan ved skamløst at manipulere med Meryl Streeps garvede tv-journalist.

"Folket har brug for en sejr," siger han blandt andet og lyder næsten som Bush, "og det er jo lige så meget medierne, der er skyld i den uheldige situation, vi befinder os i nu. I var jo for krigen til at begynde med. Nu svigter I og er imod."

I Paul Haggis' In the Valley of Elah - som kommer til februar næste år - spiller Tommy Lee Jones faren til en soldat, der forsvinder efter at være kommet hjem til USA med sin deling. Da sønnen findes myrdet, prøver Jones selv at opklare mordet, mens Haggis opruller en stærk historie om, hvad krig gør ved mennesker - hvor ødelæggende den kan være.

Elah er dalen, hvor David slog Goliat, og i filmen er de amerikanske tropper David, mens krigen selv, ikke modstanderne, er Goliat.

Det blødende sår

Fælles for alle tre film er, at de prøver at være så nuancerede som muligt - sikkert for ikke at skræmme for mange mennesker væk på forhånd - og både Lions for Lambs og In the Valley of Elah hylder de menige soldaters loyalitet mod et land og en øverstkommanderende, Bush, der bruger og svigter dem.

Amerikanernes berømte berøringsangst, når det kommer til følsomme emner, taget i betragtning er det ganske opsigtsvækkende, at man så uhildet kommenterer en igangværende krig. Det giver filmene en sjælden aktualitet, men siger også noget om, hvor bekymrede mange mennesker er over tingenes tilstand.

Mens såret er åbent

I 1960'erne og 1970'erne demonstrerede hundredtusindvis af mennesker mod Vietnam-krigen, men de film, som handlede om krigen og for alvor kritiserede USA's fremfærd i landet kom først, efter at de amerikanske tropper var kommet hjem . Dengang var såret endnu ikke helet, men de nye film om Irak og Afghanistan kommer på et tidspunkt, hvor patienten er i livsfare, og såret bare bliver større.

For at parafrasere A.O. Scott ville jeg ikke have lyst til at leve i en verden, hvor filminstruktører ikke turde gøre det.

Læs anmeldelsen af Afsløringen her på siden.

En liste over flere amerikanske film om de igangværende krige kan ses på luftskibet.information.dk/forsidesensationen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her