Læsetid: 3 min.

Licens og definitionsfrihed

Internetforbindelsen var på plads, nu skulle husstanden registreres hos DR Licens. Det blev pludselig nødvendigt at tage mit og Elsas forhold op til overvejelse
Internetforbindelsen var på plads, nu skulle husstanden registreres hos DR Licens. Det blev pludselig nødvendigt at tage mit og Elsas forhold op til overvejelse
Kultur
5. oktober 2007

Tiden er kommet, hvor jeg skal tilmelde min husstand som licensbetaler. Det skal man jo. Og som den lovlydige borger, jeg er, har jeg kigget på de nye regler for licensbetaling. De er ret klare: Licenspligten gælder for alle apparater, der kan modtage og gengive tv-programmer.

Det gælder for eksempel pc'er med internetopkobling. Dem er der to af hjemme i min lejlighed. Min egen, som jeg sidder og skriver på lige nu, og Elsas, som vist ligger i dvaletilstand i hendes taske.

Der er altså ingen tvivl om, at vi skal betale medielicens.

Spørgsmålet er så, om vi hver især skal betale fuld licens, eller om vi kan deles om det. Her er reglerne knap så klare: Medielicensen dækker de familiemedlemmer, der bor på samme adresse, og her er 'familie' forstået som en enlig med eller uden børn eller et par med eller uden børn. I andre tilfælde - f.eks. venner, voksne søskende, fætre eller kusiner, der bor sammen, udlejning af værelser, bofællesskaber og lignende - skal hver person betale licens for sig. Det afgørende spørgsmål for Elsa og mig er altså, om vi er et par.

Hvad er et par?

Jeg tilstår, jeg er i tvivl. Ifølge Danmarks Statistik er vi et par.

Når de laver statistikker om, hvorvidt landets husstande består af ægtefolk, samboende par eller enlige, så går de ud fra, at alle husstande, hvor der er registreret to voksne af modsat køn med højst 15 års aldersforskel udgør et samboende par. Officielt er Elsa og jeg altså et par.

Omvendt så står der i licensreglerne, at "ved udlejning af værelser og lignende skal hver person betale licens for egne apparater". Nu er det sådan, at Elsa har sit eget værelse her i lejligheden. Og hun betaler for det, det er helt sikkert. På den måde er Elsa og jeg måske ikke rigtig et par.

Jeg besluttede mig for at ringe til DR Licens for at få en endelig afklaring. Jeg tastede '5' for personlig betjening:

"DR Licens, hvad kan jeg hjælpe med?"

Skal vi elske hinanden

- Du kan hjælpe mig med at finde ud af, hvor meget licens min husstand skal betale. Jeg bor sammen med Elsa her i lejligheden. Vi har begge to en computer med internetforbindelse, så jeg ville høre, om vi begge to skal betale medielicens, eller om vi kan nøjes med at betale en samlet licens for husstanden?

"Hvis det er et parforhold, I lever i, så skal I bare betale en samlet licens."

- Hvad vil det sige 'at leve i et parforhold'?

"Hvis man lever i et parforhold af en eller anden art."

- Hvad så hvis Elsa lejer et værelse her i lejligheden?

"Så skal I betale hver især. Så tæller I ikke som én husstand, men som to husstande."

Her begyndte jeg at blive nervøs for, om DR's Licensafdeling i virkeligheden udøvede en form for rufferi. Hvis Elsa er min lejer, skal hun betale licens, men hvis hun er min partner, kan hun slippe. Afhængig af hvordan DR definerer et parforhold, kunne der være mange penge at spare, hvis Elsa begyndte at sove i min seng i stedet for i sin egen.

- Hvad skal der til for at bo i et parforhold?

"Det er jeres egen definition, der gælder."

- Vores egen definition?

"Ja. I den moderne verden kan husstande være lidt flydende begreber, så det må være op til folk selv at vurdere."

- Vi behøver altså ikke at elske hinanden? Eller elske med hinanden?

"Du må selv definere, om det er et parforhold, det vil jeg slet ikke blande mig i. Hvis du mener, du bor i et parforhold, så bor du i et parforhold."

Overvældet af definitionsfrihed takkede jeg for hjælpen og lagde på. Nu var det helt op til mig selv at svare på det afgørende spørgsmål:

Er Elsa og jeg et par?

Jeg drak en kop sort te, uden mælk, og nåede frem til, at vi så afgjort er et par. Hvis ikke et samboende par, så i hvert fald et par samboende. Det må være par nok.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her