Læsetid: 4 min.

Meningsmåleri

Det var meningsmåleri der udskrev valget. Den første valgdækning tyder på at det også bliver meningsmåleri, der vinder
26. oktober 2007

Onsdag den 24. oktober udskrev Anders Fogh Rasmussen valg. Vi havde ikke hørt valgrygter i en måneds tid, men alle-DR-stedsværende politiske kommentator Ask Rostrup havde lugtet luntet i morgenens radioavis: Statsministeren udskriver valg, når det er opportunt for ham. Klokken 13.00 stod Statsministeren på Folketingets talerstol og fortalte at han udskrev valg for at få arbejdsro. De mange valgrygter på Christiansborg gør det svært at bedrive ordentlig politisk arbejde, sagde han. Vi risikerer overbudspolitik og økonomisk uansvarlighed, hvis ikke vi får en afklaring, sagde han. Det var den formelle begrundelse. Men hele eftermiddagen og aftenen var kommentatorer og journalister enige i morgenens analyse: Begrundelsen for valget er selvfølgelig, at der er bedre chancer for at bevare regeringsmagten nu end der vil være senere, og bedre chancer end der var, da rygterne svirrede sidst.

Ny meningsmåling viser

Hvordan så den første spæde valgdækning så ud? TV Avisens valghistorie onsdag 18.30 byggede på en meningsmåling de havde fået lavet hos Capacent Epinion. En meningsmåling der kunne give overskriften "Ny Alliance bliver tungen på vægtskålen." TV 2 Nyhederne kørte samme formel: Nyhederne åbnede med en opremsning af, hvem der nok ville gå frem, hvem der nok ville gå tilbage, og hvem der nok ville stå stille. "Hvad disse tal betyder, kommer vi tilbage til om lidt, for nu er valgkampen i gang".

Senere på aftenen fortsatte meningsmåleriet i de første tv-debatter, hvor skiftende partiledere på skiftende kanaler stod til regnskab for mere eller mindre usikre beregninger af mandattal.

Internetavisernes første valgdækning trak også på meningsmåleriet. På Politiken kan man finde "Meningsmåleren" der er en interaktiv database. Hovedvalghistorien på B.T. onsdag aften, "Khader kan afgøre valget", byggede på en meningsmåling fra Catinét. "Ny måling: Ny Alliance kan bestemme" var forsiden på Nyhedsavisens netavis og kilden var en meningsmåling fra Megafon. Mon ikke valgkampens første dækning viser tegn på en gennemgående nyheds-skabelon vi kommer til at se meget mere til i de næste tre uge: "Ny meningsmåling viser-".

Alle har en mening

"Den offentlige mening eksisterer ikke" er titlen på en kendt videnskabelig artikel af den franske sociolog Pierre Bourdieu. Overskriften er selvfølgelig polemisk, men pointen er klar. Hvis vi tror på at "befolkningen" eller "danskerne" findes i én bestemt form, har én mening og at den oven i købet kan måles, ja, så bliver vi alvorlig snydt. Den mening der bliver målt i meningsmålinger er en konstruktion, bestemt af instrumentet og af målerens interesser. Meningsmåleriet bygger ifølge Bourdieu på tre underliggende antagelser, som er værd at diskutere.

For det første skal man tro på at alle har en mening. Det gør Dirty Harry eksempelvis, når han siger: "Opinions are like assholes - everybody's got one". Bourdieu er mere skeptisk. For ham er det ikke en naturlov at alle mennesker har meninger om alting. Eksempelvis er der rigtig mange vælgere, der ikke har bestemt sig for, hvor de skal sætte krydset endnu. For det andet skal man tro på at alle(s) meninger har den samme værdi, for at kunne abonnere på meningsmåleriet. Det gør Bourdieu ikke. I det hele taget er det svært at finde en sociolog, der vil skrive under på at boligejerens mening er det samme værd som førtidspensionistens. For det tredje skal man tro på at alle mennesker hører det samme, når de hører et spørgsmål. Altså at der er konsensus om det der skal måles.

Entydig, sikker, billig

Hvorfor ser vi så de mange meningsmålerier i pressen? Der er flere mulige forklaringer. For det første er meningsmålinger entydige. Meningsmålinger giver aldrig en kompliceret nyhedshistorie der kræver forbehold, nuancer og "på den ene side, på den anden side". Entydigheden er en kvalitet for alle medier, men især for tv nyheder, internet, og gratismedier hvor nyheden bliver præsenteret på kort tid eller lille spalteplads. For det andet er meningsmålinger sikre. Med meningsmålinger er man simpelthen 100 procent sikker på at få historien hjem. Der er ingen besværlige kilder, der springer fra i målet, man er ikke afhængig af at nå ud og interviewe med kameraet kørende og hjem igen for at redigere og man har i det hele taget fuld kontrol med historien fra start til slut uden indblanding fra en tidskrævende virkelighed. For det tredje er meningsmålinger forholdsvis billige at lave. Hvis man gerne vil sætte sin egen dagsorden og have sin egen forside, er det alt andet lige billigere at formulere et spørgsmål til en meningsmåling - måske endda på sin egen hjemmeside - end det er at sætte en journalist af i flere uger til at grave en ny historie frem.

Selv om der er mange videnskabelige grunde til at være varsom med at udtale sig bombastisk om befolkningens holdning i ental, er journalistik jo ikke videnskab og udgiver sig heller ikke for at være det. Journalistisk set kan meningsmåleriet give entydige, sikre og forholdsvis billige historier. Det var meningsmåleri, der udskrev valget. Den første valgdækning tyder på, at det også bliver meningsmåleriet der vinder kampen om at blive valgets mest benyttede kilde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er med afstand en af de mest relevante og fornuftige artikler Information har bragt meget længe. Hvilken kolossal forskel og kontrast til eksempelvis Erik Meier Carlsens evindelige vrøvlerier...

Enig i det er en god artikel. Jeg så gerne meningsmålinger forbudt 1-2 uger op til valgdagen, for de både forvirrer debatten og påvirker hvordan folk stemmer, hvilket de er alt forusikre til - men sådan behandles de ikke i medierne.

Og ja det er en redaktionel fadæse at have Erik Meyer Carlsen tilbage på bladet. Vi venter med at forny til han er væk. Han er skrækkelig.

Yes, men ikke noget med forbud - dem har vi nok af efter de "liberales" og de konservatives hærgen gennem 5-6 år.

Meningsmålinger har det som vitaminbomberne hos McDonald's. De forsvinder sig selv, når vi (forbrugerne) fravælger dem.

Mobiliser forbrugerne. Det er os der har magten, hvis vi vil den: Opsig aviser der bringer meningsmålinger, frabed gratisaviser, der gør det samme, og sluk for fjernsynet osv. Faktisk ville det virke ...

"I 1945 rejste Goebbels til USA og skiftede navn til Gallup". Dette udsagn af den norske poet Georg Johannesen siger i kort form hvad opinionsmålinger er, og hvad formålet med dem er: at forvandle oplyste vælgere til lemminger der løber i flok. For hvem er det, der kun har behov for at vide hvor mange der vil stemme på de forskellige partier for selv at kunne finde sit "ståsted"? Folk der ikke vælger selv efter politiske programmer, men løber efter hvad de andre mener. Et system som hurtigt ville have eviggjort Hitlers og Stalins regimer, dersom de havde kunnet benytte det.

Samme forfatter sagde en anden gang: "Tænk selv. Færre og færre gør det."

Følgende hypotese er forøvrig værd at overveje: Efterhånden som menneskenes antal mangedobles (vi er nu på vej mod syv milliarder osv.), vokser deres stress og tendens til at opføre sig som en galopperende horde i hovedløs bevægelse. Tænksomheden, karakteren og individualiteten går tabt. Flokinstinktet er totalitarismens kilde, hvilket Hitler og Stalin osv. alle har været og er særdeles godt klar over.

Jeg er overbevidst om,at Helle Thorning bliver den nye Statsminister,venstefløjen er meget mere på tæerne denne gang,og det regeringen taber på,er alle de betalte spindoktere,dem jeg taler med er meget træt af deres kommentar-se så at få smidt Meier ud.var lige bleven så glad,da han rejste fra BT.
Hilsen Tømren.

PS:Hvad med irak,der er rigeligt at tage fat i.