Læsetid: 4 min.

Munkenes fotobog

Hvordan en digital klassebog blev til et protestmedie for buddhistiske munke
Kultur
3. oktober 2007

En facebook er en bog for en skole eller anden uddannelsesorganisation, hvor man samler klassebilleder, historier og anden information om sine studiekammerater, som man senere kan hive op af skuffen og mindes eller vise til sine børn og børnenebørn.

Men over de sidste 3 1/2 år er facebook blevet synonymt med Facebook.com - et socialt fællesskab på nettet, der oprindeligt blev skabt til amerikanske collegestuderende, så de kunne vedligeholde deres kontakt til tidligere klassekammerater. Men det sidste års tid er Facebook blevet et forum for andre end bumsede teenagere, fordi også voksne har fundet ud af, at det kan være ret sjovt at oprette en profil med tekst, fotos eller video, de kan dele med venner og forretningsforbindelser. I sidste uge sprang Facebook så ud som protestmedie, der kan rumme budskaber for undertrykte folkeslag.

Hvis man ikke kan demonstrere med munkene i Myanmar, kan man da i det mindste vise sin sympati på internettet. I skrivende stund er vi 259.147 medlemmer af gruppen 'Support the Monks' protest in Burma' på Face-book.com. På mindre end 10 dage har over 100.000 mennesker over hele verden meldt sig til gruppen. Den er startet af Matthew J.R. Gaudreau, en universitetsstuderende i Ottawa, Canada. I et interview med det koreanske medie for borgerjournalistik, OhMYNews, fortæller han, at gruppen er vokset med 1.000 medlemmer hvert 20. minut.

På Facebook-gruppen deler man links til information og andre sites, der støtter og informerer om munkenes opstand. Og man kan se, hvilke fysiske støtteaktioner, der finder sted verden over. I modsætning til den forrige opstand i Myanmar i 1988, der også blev slået ned med juntaens hårde hånd, har de nye medier som mobiltelefoner med kamera, internet og små videokameraer gjort, at informationen om volden er kommet ud til verden, mens den stod på, og ikke når den var overstået, og alle demonstranterne døde eller i fængsel.

Der har været en lind strøm af video, fotos og øjenvidneberetninger til internetmedier i udlandet. Facebook-gruppen fungerer som opsamlingssted og linker til sites som for eksempel Democratic Voice of Burma (english.dvb.no), der arbejder fra Norge eller avisen Irrawaddy (www.irrawaddy. org), der drives fra den nord-thailandske by Chiang Mai af veteraner fra 1988-opstanden. På Irrawaddys site kan man i øvrigt læse, hvordan sitet er blevet lagt ned af en virus, hvilket er pudsigt sammenfaldende med sitets voldsomme aktivitet med at dokumentere opstanden i Myanmar.

Den ny teknologis magt

For selvom magthaverne i Myanmar bruger fortidens simple voldsmetoder til at udøve deres magt med, så er de også bevidste om den ny teknologis magt. Internet-cafeer i Yangon (Rangoon) er kraftigt overvågede. Singapore leverer det avancerede maskineri til overvågningen, der bliver kørt af eksperter fra Kina, som kan blokere for udenlandske websites og slå ned på myanmarere, der bliver lidt for ivrige i deres brug af blogs og lignende. Den myanmarske junta har dygtige venner.

Og nu er det også slut. Juntaen har lukket for kommunikationskanalerne. Via Global Voices Online kunne man i fredags læse på en myanmarsk blog, at internetcafeerne var lukket ned. Og at de to store internetudbydere BaganNet og Myanmar Post and Telecom afbrød forbindelsen til både Yangon og Mandalay samme morgen. Ifølge et rygte var militæret i gang med at gennemsøge store virksomheders kontorcomputere for fotos og video, fordi de fleste fotos af demonstrationerne var taget fra kontorvinduer i Yangons centrum. Mobil- og fastnettelefonforbindelser var også blevet klippet. Selv lokale telefonforbindelser fungerede dårligt. Og sms var også slut.

"Burma is blacked out now!", skrev bloggeren med synonymet Ancient Ghost.

Eneste kontakt med omverdenen er nu ambassadernes og de store virksomhedernes satellitforbindelser.

Suki Dusanj fra den britiske Myanmarkampagne fremhæver over for Associated Press (AP), at mobiltelefonkulturen er blevet en vigtig brik, når dokumentationen af undertrykkelsen skal ud af landet. Og når den skal spredes effektivt, så er et medie som Facebook perfekt.

Her havde man pludselig et arkiv af øjenvidneberetninger samt fotos og video af demonstranterne. Gruppens britiske organisator Johnny Chatterton udtalte til AP, at de mange informationer, som gruppen har modtaget, har vist sig at være korrekte. Også rapporter om mord på munke. Han giver informationen videre til aviser og til BBC.

Afslag til Yahoo

Det kan synes besynderligt, at netop Facebook er kommet til at spille denne rolle. Servicen er blevet sammenlignet med MySpace, der er et samlingssted for teenagere og popmusikere på nettet. Eller som en lidt useriøs udgave af det meget seriøse - men også lidt kedelige - forretnings-, cv-, og visitkortnetværk LinkedIn. Og så er Facebook tidens yndlingsemne for erhvervssektionerne i Financial Times og Wall Street Journal med flere.

Tjenesten er skabt af den nu 23 år gamle Mark Zuckerberg på Harvard for 3 1/2 år siden. Allerede sidste år flød businesstillæg med rygter om, at Zuckerberg havde afslået et købstilbud på 900 millioner dollar fra Yahoo, fordi han selv ville udvikle virksomheden og senere børsnotere den. Samme strategi som en anden interesseret køber - Google - brugte. Facebook er i dag finansieret af en række risikovillige investorer, men i sidste uge svirrede rygterne om et opkøb af Microsoft på erhvervssiderne. Facebook har allerede en ret lukrativ annonceaftale med Microsoft. Ifølge The Wall Street Journal skulle Microsoft være villig til betale mellem 300 og 500 millioner dollar for at eje fem procent af Facebook. Det giver Facebook en samlet værdi af 10 milliarder dollar.

Facebook har over 40 millioner medlemmer over hele verden. En del af dem er altså også aktive menneskerettighedsaktivister, der bruger Facebook til at skabe international solidaritet med undertrykte folkeslag og få deres budskab distribueret i hele verden. Hvordan den slags tæller i Microsofts regneark, vil tiden vise.

Radar er en duoblog skrevet af Nikolai Thyssen og Henrik Føhns. Læs med på luftskibet.information.dk/radar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her