Læsetid: 3 min.

Nyt festivallandskab

Hvad kommer der til at ske, når Copenhagen International Film Festival og NatFilm Festivalen lægges sammen?
Kultur
19. oktober 2007

Copenhagen International Film Festival og NatFilm Festivalen skal lægges sammen.

Det kom endelig frem for et par uger siden og var vel ikke nogen større overraskelse for dem, som følger med i den slags. Politikerne har flere gange tidligere luftet ønsket om, at de to konkurrerende festivaler forener deres ikke ubetydelige kræfter og etablerer en helt tredje festival, der tager det bedste med sig fra NatFilm Festivalen og CIFF. Overraskelsen lå måske mest i, at forhandlingerne var nået så langt, og at det er økonomi og formen på sammenlægningen, der diskuteres lige nu.

I en pressemeddelelse fra Kirsten Dalgaard og Jens Gehl, formændene for de to fonde, der driver henholdsvis Natfilm Festivalen og CIFF, og som nu skal nedlægges for at skabe en ny fond til at drive den nye festival, stod der blandt andet:

"Den fornødne finansiering er en væsentlig forudsætning for vort fælles projekt. Københavns Kommune er kommet med et udspil, og fra Det Danske Filminstitut og Kulturministeriet er der positive meldinger. Det er endvidere afgørende for den fremtidige finansiering, at der kan opnås støtte gennem Fonden til markedsføring i Danmark. Et konkret tilsagn herom er desværre forsinket, men af hensyn til planlægning for 2008 håber vi på en positiv tilkendegivelse inden årsskiftet."

Forskellige vinkler

Overraskende var også den vinkel, de to festivaler havde valgt på de pressemeddelelser, de hver især sendte ud.

Indholdet i pressemeddelelserne var identisk, men NatFilm Festivalen valgte overskriften: "Den 19. NatFilm Festival gennemføres i marts 2008", mens CIFF valgte det mere neutrale: "Nyt festivallandskab i 2008". Nederst i pressemeddelelsen stod ganske vist, at "som det ser ud nu, vil NatFilm Festivalen blive gennemført som planlagt i marts/april 2008", men det er vel ikke det samme som at sige, at det er 100 procent sikkert!?

NatFilm Festivalen fortsætter altså den lidt aggressive stil, de tidligere har demonstreret ved et forsøg på 'fjendtlig overtagelse' af CIFF. Men det virker decideret tåbeligt at spilde ressourcer på at gennemføre NatFilm Festivalen til næste år, hvis CIFF i sin nuværende form ikke skal løbe af stabelen, og der i stedet skal afholdes en helt ny og samlet festival også i 2008.

Så langt er NatFilm Festivalen vel ikke allerede nu nået med forberedelserne, at man ikke kan sadle om og i stedet arbejde frem mod det nye fællesskab!?

Følelser i klemme

Jeg mener, som jeg tidligere har sagt, at der er plads til begge festivaler i Danmark - de har forskellig profil og forskellige ambitioner - og at de begge burde støttes rigeligt af det offentlige. Men ingen tvivl om at det er en fordel for festivalscenen i Danmark, også internationalt set - og dermed for publikum - at de to festivaler slås sammen og kan trække på den store erfaring, festivalledelse og programchefer har.

Dertil kommer, at NatFilm Festivalen har den nært forestående CPH:DOX med i tasken - afholdes i november - mens CIFF har Buster, der skal afholdes til september næste år: Og placeres de tre festivaler - en for dokumentarfilm, en for børn og unge, en for spillefilm - på de rigtige tidspunkter i løbet af et år, er der udsigt til, at Danmark får en velsmurt festivalmaskine, som virkelig kan udnytte penge og mandskab optimalt og for alvor få sig placeret på det i forvejen overfyldte festivalverdenskort.

Endnu er intet afgjort i forhold til, hvem der skal blive, og hvem der må gå, men jeg håber, at man i mindelighed kan finde frem til den bedste konstellation af mennesker og den mest interessante filmprofil - og at man i processen formår at viske tavlen ren og glemme det nid og nag, der har været mellem de to festivaler de seneste år.

Det er lykkedes de to bestyrelser at forhandle sig frem til en sammenlægning, men det er vel også bestyrelserne, der har mindst i klemme. Nu hvor festivallederne, der hos både NatFilm Festivalen og CIFF har været med fra begyndelsen og har stærke følelser for deres projekter, skal drages ind i processen, er der ingen tvivl om, at det vil stille store krav til de diplomatiske evner hos teater- og filmmanden Jon Stephensen, der skal forestå sammenlægningen.

Teksten er en redigeret version af et blogindlæg på http://luftskibet.information.dk/forsidesensationen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her