Læsetid: 2 min.

Populært valg af ny chef for Det Kgl. Teater

Det høstede bred anerkendelse, da departementschef i Miljøministeriet, Erik Jacobsen, i går blev udnævnt til Det Kgl. Teaters ny teaterchef
Kultur
9. oktober 2007
Den 54-årige Erik Jacobsen tiltræder snarest som chef for Det Kongelige Teater.

Den 54-årige Erik Jacobsen tiltræder snarest som chef for Det Kongelige Teater.

Jens Dige

Efter 25 år i statens tjeneste, senest som departementschef i Miljøministeriet, blev Erik Jacobsen i går udnævnt til teaterchef på Det Kongelige Teater.

Et spring, der for Erik Jacobsen ikke forekommer så langt:

"Jeg har jo arbejdet syv år som departementschef i Kulturministeriet, og jeg synes, jeg har fået enormt god indsigt i, hvordan kulturlivet fungerer, og hvilken rolle, Det Kongelige Teater spiller her," siger Erik Jacobsen.

Brobygning

Med åbningen af Operaen på Holmen og indvielsen af det nye skuespilhus i 2008 bliver de tre kunstarter opera, ballet og skuespil splittet op i hver deres hus.

En geografisk opdeling af nationalscenen, som Erik Jacobsen understreger, at han vil kæmpe for at holde sammen på. Derudover lægger han vægt på, at Det Kongelige Teater er hele folkets teater - teatret skal ud i landet, også med de store opsætninger, og satsninger. Erik Jacobsen vil gerne bygge bro både mellem kunstarter og mellem landsdele, og det er også indtrykket af en samlende diplomatisk figur, man får, når man forhører sig hos hans gamle samarbejdspartnere.

Politisk tæft

"Erik Jacobsen er et lyttende menneske, meget saglig og nem at kommunikere med, og han har ikke en dagsorden han vil presse igennem," siger Trevor Davies, der er kunstnerisk leder af Københavns Internationale Teater, og som arbejdede sammen med Erik Jacobsen i seks år, da Trevor Davies var leder af Kulturby 96 med Erik Jacobsen i bestyrelsen.

Trevor Davies anser ligeledes fraværet af et oppustet ego hos Erik Jacobsens som et plus.

Tidligere kulturminister Jytte Hilden siger om sin tidligere departementschef:

"Vi havde et sjældent lykkeligt samspil. Han har en helt unik evne til at forstå spillet i kulturpolitikkens bureaukratiske labyrinter," siger hun. Og den evne får han brug for ifølge Det Kongelige Teaters bestyrelse, der enstemmigt udnævnte Erik Jacobsen.

"Det er nødvendigt, at teatrets kunstneriske ambitioner afbalanceres med en ledelse, der har indsigt i økonomi og offentlig administration. Fra sine år som topembedsmand og rådgiver for ministre og andre politikere har Erik Jacobsen betydelig indsigt også i forholdene i dette hus," siger teatrets bestyrelsesformand, Mads Øvlisen.

Også Erling Larsen, der er leder af den lille eksperimenterende scene på Café Teatret, bifalder valget af Erik Jacobsen:

"Jeg synes det er et godt valg. Han er seriøs og kompetent i sit arbejde, og han er den type chef, som kan samle de kunstneriske chefer for ballet, opera og teater."

Ikke en kunstnerisk chef

Adskillelsen af den administrative og den kunstneriske ledelse er en linje, som teatrets kunstneriske chefer alle bifalder. Og som også har den fordel, at skønånderne bliver fri for regneark og administration.

"Chefen skal selvfølgelig have kærlighed til teater og kunst, men der er ikke brug for en stærk kunstnerisk profil. Forestil dig, at bestyrelsen ansatte en person med baggrund i operaens verden, som så kunne bruge en stor del af sin tid på at diskutere mine kunstneriske dispositioner. Det har vi ikke brug for. Derimod har vi brug for en chef, som kan alt det, jeg ikke kan," siger Kasper Bech-Holten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her