De kommercielle radiostationer gider ikke spille dansk musik. Det er konklussionen af en ny opgørelse fra Gramex. I 2006 var det kun 2,5 procent af de nye danske plader, der blev spillet på de reklamefinansierede stationer. Det svarer til 29 ud af ialt 1.157 udgivelser.
Konklussionen fra Gramex er, at udbuddet er mindre varriret, på trods af, at der aldrig har været så meget musik i det offentlige rum som lige nu.
Det er formand for Gramex, Jens Otto-Paludan, der i sin årsberetning, der fremlægges på onsdag, fremlægger de nye tal.
I formandens beretning konkluderes det, at "den kedelige tendens (peger på) et mindre varieret udbud af musik på trods af, at der aldrig har været så meget musik i det offentlige rum."
KODA, der repræsenterer komponister og sangskrivere, mener, at dansk musik er i en god udvikling, men beklager tallene.
"Det er trist for vores medlemmer - musikkens skabere - og for de danske musikforbrugere, at de kommercielle radiostationers musikvalg ikke afspejler den store interesse for dansk musik, der er i befolkningen," siger presseansvarlig i KODA, Birgitte T Henriksen.
Pladebranchens organisation, IFPI Danmark er enig:
"Andelen af lokalmusik i Danmark hører til blandt Europas højeste, og man kan undre sig over, at de kommercielle radiostationer i deres musikvalg ikke i højere grad afspejler lytternes valg," lyder det fra Jesper Bay, der er marketingdirektør for den danske afdeling af IFPI.
Men der er ingen lyttere til den brede danske musik, siger Jim Receveur. Han er administrerende direktrør for Radio 100 FM, og han lægger ikke skjul på, at det handler om kroner og ører.
"Det er 100 procent Gramex' egen skyld. Som kommerciel radiostation skal vi se på omkostninger i forhold til lytterne. Vi tester musik hver dag, og der er ikke lyttere til den brede danske musik."
Det er for dyrt
Jim Receveur mener samtidig, at det er alt for dyrt at spille netop den mindre kendte musik i radioen.
"Jeg skal betale det samme for et mindre dansk band, som jeg skal for Robbie Williams. Derfor har jeg brug for en partner og ikke en modstander," siger han henvendt til Gramex.
"Som kommerciel station mener jeg ikke, vi er forpligtet til at bruge energien på den brede musik. Det er en opgave for public service radio."
Hos MyMusic forstår man ikke holdningen til dansk musik.
"Holdningen er tilsyneladende, at vil give folk, hvad de kender i forvejen," siger redaktionssekretær Rasmus Ardahl.
"I forhold til antallet af nye sange, så har KODA registreret en markant stigning på over 30 procent mellem 2000 og 2006."
"Samtidig er der en stigning i andelen af dansk musik, der sælges fra 30,1 procent i 2000 til 46,2 procent i 2006 (i forhold til det samlede antal solgte plader, red.)."
Rasmus Ardahl nævner også, at MyMusic hver dag modtager seks nye bands, og at der de to senest år har været en vækstrate på 50 procent for både bands, brugere og downloads.
"Jeg forstår derfor ikke de kommercielle radiostationers holdning. Selvfølgelig skal de ikke kun satse på musik fra undergrunden. Men jeg mener netop, at tallene viser, at der er lyttere til den bredere danske musik," siger Ardahl, som samtidig peger fremad.
"Hvis man som kommerciel radiostation skal tænke langsigtet, så er man jo nødt til at komme med noget nytænkning, og der er jo god vækst på den danske musikscene, og det tyder da på en interesse."
Jim Receveur fra Radio 100 FM mener netop ikke, at man kan forvente, at de kommercielle radiostationer tør satse på den ukendte musik.
"Vi har ikke en forpligtelse til at spille bredt. Det er for risikofyldt. Der er ikke nok lyttere."
Han sender bolden tilbage til Gramex.
"Drop minimumsvederlaget," lyder opfordringen, så prisen er den samme for alle kunstnere. Sker det kommer han med et løfte: "Jeg åbner en 100 procent radiostation i morgen, hvis minimumvederlaget bliver droppet. "Gør som i andre lande, hvor man betaler en procentdel af omsætningen."
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Grammex.
Onsdag den 31. oktober fremlægger formanden sin beretning på Gramex' generalforsamling.