Læsetid: 4 min.

Unge mennesker bør se fremad og op!

De unge mennesker må tage sig sammen og begynde at lære nogle fremmedsprog, idet dette er en af de få investeringer, der med sikkerhed giver udbytte
Kultur
20. oktober 2007

Det er svært at overtage klasselokalet, når den elskede overlærer er sendt på orlov med brækket arm, og den ærefrygtindgydende første-vikar i al hast er rejst til Paris i et uopsætteligt ærinde.

Så som noget så ringe som anden-vikar er mit første og vigtigste projekt omgående at sætte mig i respekt! Så mens jeg beder om ro i lokalet, vil jeg understrege, at jeg er en hård mand og tillige ufatteligt gammeldags. Jeg tror på den borgerlige, gammeldags dannelse, og hvis tiderne ellers var til det, ville jeg tilføje, at jeg tror på konservative værdier.

Da disse imidlertid for tiden ikke består af meget mere end ukultiveret dumhed og alt andet end dannelse (hvis vi fraregner Per Stig Møller ... hvem ville du så diskutere Peter Handke, Arno Schmidt eller Ingo Schulze med i dét parti?), er jeg alllerede nu på glatis i klasselokalet, men så er der jo heldigvis altid et godt, velafprøvet trick at hive op af baglommen: At angribe! At være rigtig uretfærdig! For det er ungdommens skyld! Den er for slap! Den var meget bedre i gamle dage, f.eks. da jeg selv var ung.

Kulturkampen

Ganske vist kan man næppe gøre ungdommen ansvarlig for den aktuelle 'kulturkamp', der mest føres af mennesker over 40, og som er rettet mod ikke kun borgerlig dannelse, men så at sige dannelse i al almindelighed.

Eksemplerne er legio: Lukningen af talrige kommunale biblioteker er kun ét. Nedlæggelse af bogstof som sådan i DR kunne være et andet, når vi ser bort fra den ugentlige litteraturtime i radioen og så det ganske dilettantiske Smagsdommerne, som kun beskæftiger sig med kunst, forsåvidt som det generelt er imod, idet agendaen i grunden mere er (selv-)promovering af diverse suspekte typer, såsom mytomanen Knud Romer Jørgensen (som man ikke en gang bør stole på, hvis han fortæller en, hvad klokken er), karrierelebben Leonora Christina Skov, som ikke kan sige to ord uden at understrege sin lesbianisme (og vi er ligeglade, Leonora! I dag er det omtrent ligeså kontroversielt at være lesbisk som at have en tatovering ...), Erling 'Det Gode Menneske fra Sønderborg' Jepsen, som får ticks ved mundvigene, hvis ikke han mindst hver andet minut får mulighed for at pointere sin provinsielle herkomst osv. Slemt er det at overvære disse tiders angreb på Kunsten og værre er det, hvad der bliver sat i stedet.

Kulturkampens fremmeste organ Weekendavisens litteraturtillæg med sine Bukdahlske vennetjenester, sine Bjørnvigske farfar-lummerheder og med sin hofklovn Blendstrup (det er ham, der fik sine dramaer antaget af hustruen, og som stjal sine bærende pointer fra Patrick Süsskind og Oliver Sax) kunne også være værd at nævne i denne forbindelse ...

Den sproglige dannelse

Men ikke et ord om dét - jeg ved, at de to garvede tugtemestre, som jeg afløser, allerede nu ryster på hovedet over, at jeg i dén grad kører ud ad en tangent og fortaber mig i personlige idiosynkrasier i stedet for at holde mig til dagens tema, som er at ungdommen skal tage sig sammen. Beklager! Nu skal jeg straks være der igen ... Ro derovre!

Hvad jeg ville skose de unge mennesker for, var sådan set noget helt andet, som så ganske vist i høj grad ligger i forlængelse af, hvad jeg netop har sagt. For det er ikke alene den kunstneriske dannelse, der er under angreb, det er også den sproglige. Det var vist Dansk Arbejdsgiverforening, der i den forløbne måned udtrykte bekymring for et dramatisk fald i tilgangen af studerende på såvel gymnasialt som videregående niveau til fag som tysk, russisk og fransk.

De foruroligende tal blev kommenteret af eksportrådet, som med rette satte spørgsmålstegn ved, om man kan forvente at klare sig videre godt i en globaliseret verden uden nogen fremmedsproglig kompetence.

Tendensen har sådan set været der længe, og jeg ved fra forskellige venner og veninder fra universitetet, at det nærmest er normen, at selv forholdsvist sprogligt enkle tekster på tysk eller fransk skal læses i oversættelse. Også på handelshøjskolerne og gymnasierne er der dramatisk aftagende søgning til fag som tysk, fransk eller russisk.

Sproglige samlejer

Det er i denne forbindelse, jeg mener, de unge mennesker bør tage sig sammen. De kan ikke blive ved med at undskylde sig med, at de er ofre for en forvirret og uigennemtænkt gymnasiereform, heller ikke selv om der er meget sandt i dén antagelse. Nej, de må tage sig sammen og stramme op (og 'feje for egen barm' som jeg engang hørte en politiker formulere det) og i det mindste lære sig et ordentligt tysk.

Der er ingen grænser for, hvor megen nytte og fornøjelse man kan have af at beherske dette sprog, ikke mindst hvad angår kultur. Det er fantastisk så meget, jeg har haft ud af at kunne læse tysk litteratur og presse, at forstå teater i Hamborg eller Berlin, af tysk musik eller gastronomi (jo, jeg taler faktisk med den ...). Den horisontudvidelse, der f.eks. ligger i at kunne tysk er kolossal, så de unge mennesker bør presse på for at se fremad og op og undgå den fuldstændige eliminering af sprogfagene.

De må tage sig sammen og begynde at lære nogle fremmedsprog, idet dette er en af de få investeringer, der med sikkerhed giver udbytte. På alle niveauer - også det seksuelle! Blandt de efterhånden talrige samlejer, jeg igennem mit lange liv har fået foretaget, har de bedste indiskutabelt været med tyske kvinder! Hov, nu gik der vist Skov og Jepsen i den.

Mit privatliv kommer jo slet ikke sagen ved. Så, nu ringer det ud. I har fri. Næste lektion handler om, hvorfor man skal holde af politiet ...

Bent Vinn Nielsen, fast skribent på denne plads, er de næste uger afskåret fra at skrive Vinn & Skæv, fordi han har brækket en arm. I denne uge har hans forfatterkollega Jan Sonnergaard overtaget klummen.

Serie

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt brølt, Jan!

"Bent Vinn Nielsen, fast skribent på denne plads, er de næste uger afskåret fra at skrive Vinn & Skæv, fordi han har brækket en arm."

Når i nu har råd til at ansætte Erik Meier Carlsen, så burde i så sandelig også kunne finde midler til at købe en diktafon til Bent Vinn Nielsen. En af den slags der kan betjens med én hånd forstås.

Er i skide fulde oppe på redaktionen???