Læsetid: 4 min.

Blekingegadebandens tyske storebrødre

Velskrevet værk portrætterer Rote Armee Fraktions nøgleskikkelser og fortæller historien om den venstreekstremistiske terrorgruppes opkomst og deroute udi radikalisering, voldsromantik og intellektuel selvformørkelse
Baader-Meinhofgruppens to umage lederskikkelser, den dogmetro leninist Ulrike Meinhof og den voldskriminelle playboy Andreas Baader.

Baader-Meinhofgruppens to umage lederskikkelser, den dogmetro leninist Ulrike Meinhof og den voldskriminelle playboy Andreas Baader.

Kultur
2. november 2007

En ejendommelig fascination udøver de på os, disse politisk vakte handlingsmennesker, der uden gnist af tvivl kaster deres kræfter ind for de formodet undertrykte massers sag i ekstraordinære og grænseoverskridende aktioner.

Og er gru og vantro over voldsparathed og ideologisk forblændelse blevet dominerende i dag, er det såmænd kun en menneskealder siden, at tidsånden var en anden, og beundring, tilbedelse eller i al fald forståelse af mål om end ikke af metoder var almindelig i visse venstrefløjsmiljøer. Her dyrkede man Che Guevara og Ulrike Meinhof som ikoner for deres revolutionsromantiske voldssværmeri - sidstnævntes minde viedes sågar en, i øvrigt litterær forbilledlig, helgenkårende sonetkrans af den danske forfatter Klaus Høeck. Og endnu i dag er der angiveligt autonome aktivister, for hvem de nævnte er husguder.

I går udkom andet bind af sagaen om den danske aflægger af denne strømning, Peter Øvig Knudsens rettelig roste Blekingegadebanden. I dag udkommer så den perfekte komplementære fremstilling af Kommunistisk Arbejdskreds' åndelige tvillinger i Tyskland og af den bredere ideologihistoriske sammenhæng, som de tre årtier med venstreekstremistisk terror over Europa indskriver sig i. At læse disse to bøger i forlængelse af hinanden turde være oplagt.

Stadig mere forhadte

Med Baader-Meinhof har Peter Wivel skrevet en sober og klar, gennemresearchet og særdeles læseværdig version af historien om den såkaldte Baader-Meinhofgruppe, således opkaldt efter dens to umage lederskikkelser, den dogmetro leninist Ulrike Meinhof og den voldskriminelle playboy Andreas Baader.

På samme måde som Øvig Knudsen betjener sig af kronologiske krydsklip (flashbacks og -forwards) - et fortælleteknisk greb, der virker spændingsbefordrende, men også rummer faren for deterministiske læsninger i sig, når forudgående begivenheder tolkes snævert i lyset af senere handlinger.

I bogen tegner Wivel en serie portrætter af de skikkelser, der blev de ledende i den marxistiske terrorgruppe Rote Armee Fraktion igennem gruppens tre generationer, idet han retter stadige sideblik til samtidens politiske klima og ideologiske skred. Han fortæller også detaljemættet om RAF's forskellige aktioner og deres katastrofale udfald, der fik den stik modsatte virkning af den tiltænkte. Planen var som bekendt at 'demaskere' det vesttyske demokrati som den fascistiske politistat, man anså det for. Resultatet var, at de gjorde sig stadig mere forhadte blandt det folk, som de skulle forestille at frelse fra klassesamfundets forbandelser.

Peter Wivel, der som Ulrike Meinhof engang selv var stjernekommentator i venstreintellektuelle organer (Husker De 'Afghaner-Peter?) i de år, da 68-generationen trådte i doktrinær karakter, har tydeligvis en dyb fortrolighed med sit stof.

Ubarmhjertig og velgørende skarp er han i sit opgør med den massive åndsformørkelse, som lagde sig over den militante venstrefløj fra 1967 og frem. Om det er Franz Fanon, Johannes Agnoli, Peter Brückner, eller hvad de nu alle hed - disse filosofiske støbere af RAF's kugler, som også herhjemme blev læst og dyrket, når de blev oversat og udkom på forlag som Rhodos og Tiderne Skifter - bliver den selvbestaltede revolutionære avantgardes narcissisme, storhedsvanvid og forskruetheden i dens prætentioner om at skabe 'et mere retfærdigt samfund' igennem en voldsrus udstillet som det, de er.

Syrlige kommentarer

Portrætterne af de involverede - Gudrun Ensslin, Stefan Wisniewski, Heinz Delwo, Birgit Hogefeld, Horst Mahler og hvad de nu hed, er ikke ligefrem indfølende. For skønt Wivel er dykket ned i kilderne for at skildre RAF-medlemmernes løbebane med henblik på at blotlægge de indre kampe, der rasede i deres sind, holder han sig ikke for god til at afbryde med syrlige kommentarer, der udlægger teksten. At han har givet efter for denne fristelse er dog tilgiveligt. Hans citater fra kilderne er velvalgte - følgende fra Michael 'Bommi' Bauman belyser til fulde, hvad det var for et skred, der skete for de mennesker, der udgjorde og identificerede sig med RAF, da terroren efterhånden blev til mål frem for middel:

"En mand, der løber rundt med en skyder, han forskyder sit centrum til våbnet, til dertil, hvor du bærer det, det er nu dit centrum, og du bevæger dig sådan, at du kan trække det i selve bevægelsen."

Dog har Wivel også et fint blik for, at RAF-terroristernes fremadskridende radikalisering nødvendigvis må forstås i sammenhæng med det vesttyske samfunds daværende kvælende konformisme, med fortrængningerne af den nylige nazifortid og med myndighedernes politiovergreb med mordet på aktivisten Benno Ohnesorg som det skelsættende eksempel.

De sidste rester af den 'antiimperialistiske byguerilla' opløste sig selv i 1998. I opløsningserklæringen nævnes de 26 faldne RAF-medlemmer, men intet om RAF's 34 dødsofre. Pludselig mistede forestillingen om, at volden bærer det nye samfund i sig, al overbevisningkraft. Heri ligger en lære, mener Wivel.

Ganske som RAF satser al-Qaeda "udelukkende på tilintetgørelse, ikke på opbygningen af noget, der bare antydningsvis ligner en stat for slet ikke at tale om et samfund eller demokrati. (-) Ligesom RAF's uendeligt langt mere beherskede variant er også den muslimske terror en terror udøvet af individuelle fanatikere med så svag en sag, at dens tilhængere må være så meget desto stærkere i troen."

Interview med Peter Wivel side 10-11 i Paradoks

Peter Wivel: Baader-Meinhof. 30 år med tysk terror. Politikens Forlag, 270 s., 249 kr., udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her