Læsetid: 2 min.

Blinde belgiske detektiver

Agatha Christies moustacheprydede detektivhelt, Hercules Poirot, får nu konkurrence fra landsmænd med en sjælden iagttagelsesevne
Kultur
27. november 2007
Mesterdetektiven Hercules Poirot, her i Peter Ustinovs skikkelse, ville være overrasket over nyheden om, at belgisk politi nu har ansat seks blinde og synshæmmede detektiver.

Mesterdetektiven Hercules Poirot, her i Peter Ustinovs skikkelse, ville være overrasket over nyheden om, at belgisk politi nu har ansat seks blinde og synshæmmede detektiver.

Warner Bros

BRUXELLES - Hercules Poirot, Belgiens mest berømte (men opdigtede) detektiv, ynder at svinge med en mahognistok, hvis top er smykket med en guldstykke med et indgraveret miniatureteleskop, imens han lader sine "små grå celler" løse et forhåndenværende mysterium. Belgien nyeste virkelige opdagere foretrækker imidlertid at benytte en hvid stok.

Seks blinde eller synshæmmede belgiere er således indsat som nationens nyeste våben i kampen med terrorisme, narkosmugling og organiseret kriminalitet. Tilsammen udgør de en banebrydende enhed, hvis virke er viet til at aflytte samtaler over telefonen eller gennem skjulte mikrofoner.

Ikke blot er de i stand til at skelne individuelle stemmer i en kakofoni af lyd, de kan også afdække spor, som deres kolleger ved synssansens fulde brug ville overse - som f.eks. om en mistænkt opholder sig på en jernbanestation eller en restaurant, om den pågældende ringer fra en fastnet- eller en mobiltelefon, eller hvorvidt en brummende motorlyd kommer fra en BMW eller en Citroën.

"Som blind er man nødt til at kompensere ved at forfine sine øvrige sanser. Derfor kan jeg med mine ører opfange mange ting, som for andre smelter sammen med baggrundsstøj," forklarer Alain Thonet, en af de nyhvervede detektiver, der arbejder direkte fra det forbundstatslige politis hovedkvarter i den belgiske hovedstad. Og som for at illustrere sin påstand påpeger han pludselig over for en ikke-synshæmmet kollega, at dennes telefon ringer tre værelser længere henne ad gangen. Havde det ikke for Monsieur Thonets supersensitive ører, ville ingen have opfanget denne kimen.

Må ikke bære våben

Det nye detektivhold blev oprettet i forbindelse med vedtagelse af en ny lov, som gav belgisk politi videre beføjelser til at betjene sig af aflytninger i sine undersøgelser. Loven pålagde imidlertid også politiet at foretage udskrifter in extenso af hver enkelt aflytning - en særdeles tidskrævende proces, men ingen sag for Monsieur Thonet og hans kolleger, som er blevet udstyret med Braille-tastaturer og stemmeaktiveret software for at lette arbejdet.

I den flamske del af Belgien er Thonets kollega, Sacha van Loo, i gang med at aflytte de seneste bånd, som han har fået indbragt på politistationen i Antwerpen. Han har været ansat som blindedetektiv i fem måneder og hans skarpe høresans har i forening med det faktum, at han taler syv sprog flydende og kan skelne yderligere et utal af dialekter vist sig uvurderlig i forhold til at afdække afgørende spor. Under en efterforskning mente politiet at have identificeret en marokkaner som narkotikasmugler ud fra en sløret båndoptagelse. Van Loo behøvede kun lytte til den en gang for at udpege den talende som albaner. 36-årige Van Loo arbejder for tiden på at forfine sin evne til at deducere, hvilket telefonnummer der tastes ved at lytte til de forskellige tastetrykstoner.

Belgisk politi blev forbløffet over den overvældende respons på dets ansøgning om blinde medarbejdere, og der er nu planer om at udvide blindestyrken med yderligere enheder. De ikke-seende detektiver er dog beskyttet af en speciel status, som ganske vist giver dem politimyndighed, men ikke ret til at foretage anholdelser eller bære våben.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her