Læsetid: 2 min.

Bøger kan være som en fysisk rejse

Journalisten Steffen Kretz fældede en tåre, da han læste Drageløberen på en café i Israel. Han gik hjem, og læste den færdig i et stræk. Gode bøger kan næsten føles som en fysisk rejse, mener han
Kultur
10. november 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Den bog, der har gjort størst indtryk på mig i det sidste år, er Khaled Hosseinis Drageløberen. Jeg sad en lørdag på en frokostrestaurant i Jerusalem og læste den, fuldstændigt opslugt og med tårerne trillende ned ad kinderne. Personalet så lidt bekymret på mig, så jeg tog hjem og læste resten i ét stræk. En på én gang stilfærdig, smuk og grusom beretning om at vokse op i Afghanistan, skrevet så den vedrører mennesker alle steder. Er det ikke det, man altid søger: En bog, hvis personer, tanker, steder og stemninger er så rigt beskrevet, at man bliver ført ud på en rejse, der næsten føles fysisk?"

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Kunsten af leve lykkeligt. Dalai Lama i samtale med den amerikanske psykiater Howard C. Cutler. Det er den bog, jeg har foræret til flest mennesker."

Positiv tænkning

- Hvad er det så, vi burde vide, som bogen kan fortælle os?

"Jeg læste bogen første gang, da jeg skulle interviewe Dalai Lama i Nordindien for et par år siden og blev fascineret af mandens livsanskuelse og hans teorier om, hvordan vi som mennesker kan træne sindet op til at leve som mere tilfredse og lykkelige personer. Gennem positiv tænkning, ved at kontrollere og minimere negative følelser som vrede og irritation og først og fremmest ved at møde andre med medfølelse og empati. Bogen er formet som en samtale mellem en vestligt uddannet og tænkende psykiater, der er vant til at kurere livets genvordigheder med kemi, og så denne mand, denne buddhistiske munk, der er udvalgt af tibetanerne til at være reinkarnationen af deres guddommelige leder. Det er virkelig kontraster, der mødes. Men netop i dette kulturelle krydsfelt opstår en dialog om livets udfordringer, der er så almenmenneskelig, at den vedrører os alle. Bogen er fyldt med kloge betragtninger og praktiske råd - og de virker."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"De dårlige bøger, læser jeg aldrig til ende."

- Hvornår læser du?

"På flyrejsen. Før jeg skal sove - kan ikke anbefales, da man ikke kan huske, hvad man har læst næste morgen. Og allerbedst: Midt på dagen, når jeg har fri."

- Hvad er du i gang med at læse nu?

"Yacoubians Hus af Alaa Al-Aswany: Den mest læste bog i Mellemøsten i de sidste år næst efter Koranen. En sprudlende fortælling om det private liv i Mellemøsten, man som fremmed sjældent får indblik i. Huset ligger i Cairo, og man følger dets beboeres jagt på kærlighed, sex, penge, magt og mening med tilværelsen i skyggen af en brutal diktaturstat. Her er rig og fattig, ung og gammel, kvinder og mænd portrætteret helt inde bag den luvslidte habit, de tonede ruder i Mercedes-bilen, bag de unge oprørske islamisters religiøse klædedragt, på bøssebaren, i herskabslejligheden. Under huden på et par generationer egyptere, der er vokset op i en diktaturstat, hvor man skal sno sig for at overleve i et syndigt rod af korrupte politikere, bureaukrati, nepotisme og brutale mænd i uniformer. En forbløffende ærlig, dejlig livsklog og humoristisk bog, der lige er kommet på dansk."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her