'Drop konspirationerne'

Martin Glaz Serup er træt af at blive beskyldt for at have trukket sin politiske holdning i en automat på forfatterskolen. Desuden er det absurd at bede folk mene noget andet, end det de mener
Kultur
22. november 2007
Martin Glaz Serup er træt af at blive beskyldt for at have trukket sin politiske holdning i en automat på forfatterskolen. Desuden er det absurd at bede folk mene noget andet, end det de mener

- Martin Glaz Serup, kan kritikerne ikke have ret i, at kulturlivet udfordres mere af pressen udefra, end af forfatterne selv indefra?

"Jeg er enig i, at det er meget tydeligt, at kulturlivet generelt er imod en række af de samme politiske sager, herunder blandt andet Irakkrigen. Men det er en lidt underlig kritik at komme med, for i virkeligheden kritiserer man dermed folk for ikke at mene noget andet end det, de mener. Hvis man nu rent faktisk mener, at krigen i Irak er forbryderisk og forkert, skulle man så gå ud og sige det modsatte, bare fordi det ville give en mere interessant debat? Men selvfølgelig kan man da godt tænke over, hvorfor de fleste af os mener det samme, det synes jeg da også er et interessant spørgsmål."

- Har du et bud på hvorfor?

"Nej, men jeg er træt af den der konspiratoriske tænkning om, at der skulle eksistere en form for gruppepres i forfattermiljøet, eller ideen om at vi har trukket vores holdninger i en automat. Selvfølgelig har vi reflekteret selvstændigt over tingene, ligesom Wivel, Hauge og alle de andre kritikere har. Grundlæggende er jeg enig i, at konsensus er dræbende, og at man må have dissens og heterogenitet for at fastholde et godt og demokratisk debatmiljø. Men forudsætningen for det er, at man tager mennesker, der mener noget andet end en selv, seriøst - også selv om de mennesker tilfældigvis er forfattere".

- Men hvis et levende litterært miljø har brug for pluralisme og stridende modsætninger, er det så ikke et problem, at så mange forfattere er venstreorienterede, og så få er borgerlige?

"Det må være litteraturen, det kommer an på, og ikke hvad folk stemmer eller hvilken seksuel observans, de har. Det ville være et problem, hvis litteraturen var agiterende eller propaganderende for et eller andet partipolitisk synspunkt, men så må du fortælle mig, hvad det er for nogle bøger, vi snakker om, for jeg synes, de er ret svære at få øje på. Der, hvor jeg synes, jeg kan se agitproppen, er hos en skribent som Bent Blüdnikow i Berlingske Tidende. Han læser litteraturen, som om det var partiprogrammer. Men jeg synes ikke, der er noget af den nyere danske litteratur selv, der beder om at blive læst på den måde".

- Den ældre forfattergeneration har tradition for at mene og sige noget i den offentlige debat - hvorfor blander I jer noget ikke mere?

"Hele den her diskussion om hvorvidt kunstnere har en særlig rolle i samfundet, synes jeg er lidt mystik. Hvorfor er der ikke nogen, der siger, at pædagoger blander sig for lidt i den offentlige debat? Den hører man sjældent. Desuden er det at udgive en bog jo i høj grad at blande sig. Litteraturen er i den grad en intervention i det offentlige rum, i debatten. Men det er som om, folk ikke rigtig interesserer sig for litteraturen".

Om forfatteren: debuterede i 2002 med digtsamlingen 'Shylas ansigt' og har siden udgivet digte, optegnelser og børnebøger. Senest har han udgivet digtsamlingen 'Trafikken er uvirkelig' fra 2007. Martin Glaz Serup modtog Michael Strunge-prisen i 2006.

De unge røde

Seneste artikler

 • Den gamle historie

  29. november 2007
  Der kan være al mulig grund til at ønske Information til lykke med det ny bogtillæg. Al magt til bogen! Når man (jeg) alligevel går lettere forstemt fra premierefesten, skyldes det ikke blot tillæggets hovednummer – den unge forfattergenerations manglende lyst og evne til at engagere sig i den socio-politiske diskussion
 • 'Vi er stivnet i paroler'

  22. november 2007
  Kritikken af de unge forfattere er ikke helt forfejlet, mener Kristina Stoltz, der selv er venstreorienteret, men træt af forudsigelige meninger i forfatterstanden og på venstrefløjen generelt
 • 'Gammel ideologisk grød'

  22. november 2007
  Kritikken af den yngre forfattergeneration er formuleret af litteraturanmeldere, der selv sidder fast i gamle vaner, mener Lars Frost
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her