Læsetid: 1 min.

DR's Symfoniorkesterchef fyret

DR's Symfoniorkester skal have ny chef. I går blev orkesterchef Per Erik Veng fyret efter 19 år på posten
DR's Symfoniorkester skal have ny chef. I går blev orkesterchef Per Erik Veng fyret efter 19 år på posten
Kultur
7. november 2007

Samarbejdsproblemer kostede tirsdag Per Erik Veng jobbet som leder af DR’s Symfoniorkester. Den 55-årige orkesterchef har samtidig afslået et tilbud om at blive kunstnerisk konsulent i DR’s kommende koncerthus i Ørestad. Han skulle bl.a. have haft ansvaret for at sammensætte det klassiske repertoire, skaffe gæstespil og søsætte andre og nye arrangementer.

»Jeg synes, det er ærgerligt. Jeg ville gerne have haft Per Erik Veng med på det hold, som skal sørge for at DR’s nye koncerthus kommer godt fra start,« siger divisionschef Morten Hansen Pankoke fra DR Musik.

Per Erik Veng er blevet kritiseret for sin kontroversielle ledelsesstil. Blandt andet har Dansk Musiker Forbund over for Danmarks Radios ledelse påpeget, at musikerne mistrivedes i et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Ved to afstemninger har 90-95 procent af musikerne givet udtryk for væsentlige samarbejdsproblemer med deres orkesterchef.

Ifølge flere medier bl.a. Information blev Per Erik Veng allerede fyret mundtligt den 29. oktober, og det har siden fået flere eksperter til at kritisere beslutningen. Blandt dem chefdirigent på Det Kgl. Teater, Michael Schønwandt, som vurderer, at Per Erik Veng har haft den afgørende betydning for symfoniorkestrets kvalitetsløft. Også komponisten Per Nørgård er gået i brechen og har udtalt, at der i Danmark ikke findes en mere kvalificeret mand til jobbet end Per Erik Veng.

I DR’s bestyrelse har fyringen også vakt opsigt. Forfatter Ole Hyltoft kalder den »usaglig« og uanstændig. I går forsøgte han at få bragt sagen op på et bestyrelsesmøde. Der er nu indledt en afskedigelsessag, som DR ikke vil kommentere yderligere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her