Fra det store ministerkontor i Finansministeriet har Thor Pedersen i seks år haft udsigt til Christiansborg Slotsplads. Det var der, Social- og sundhedsassistenterne og politibetjentene den 2. oktober demonstrerede for en højere løn. Måske kiggede finansministeren på dem fra sit vindue og tænkte, at lønnen vel ikke var så ringe endda.
I hvert tilfælde vil Thor Pedersen blive husket som den finansminister, der sagde, at en politibetjent i snit tjener 33.000 kroner om måneden, mens det for en sygehjælper hedder 27.000 kroner.
"Er det en dårlig løn?" lød det fra ministeren.
I dag er der ingen strejkende på den grå og råkolde plads foran Christiansborg. Røgen fra valget den 13. november er så småt ved at lægge sig, og indenfor er den nye ministerkabale lagt. Der stod ikke Thor Pedersen i kortene. Det har der ellers gjort flere gange tidligere. Men det vender vi tilbage til.
Til gengæld var der en åbning efter Christian Mejdahls farvel til posten som formand for Folketinget. Og statsministeren udnyttede den ledige plads til at få sin kabale til at gå op.
"Et tilbud om at blive formand for Folketinget får man altså kun en gang i livet, så jeg takkede ja og glæder mig til at komme i gang med en helt anden side af folkestyret," var Thor Pedersens svar.
Og sådan bliver det, selv om der formelt først skal stemmes om den nye formand på onsdag. VKO og Ny Alliance har allerede nu sagt god for statsministerens valg, mens der er kommet enkelte protester fra oppositionen.
"Man skal overveje, hvad det er for et signal, man vil sende," siger de radikales Morten Østergaard, der mener, at Thor Pedersen som minister mest har været "blokpolitikkens brohoved". Socialdemokraternes Carsten Hansen kalder Thor Pedersen "en sammensat person".
"Han har jo været regeringens forlængede arm i forhold til Dansk Folkeparti og i forhold til at holde sammen på VKO-blokken. Men det er vigtigt for os, at Thor i fremtiden siger, at nu er han hele folketingets formand og ikke kun regeringens formand," siger Carsten Hansen.
Problemknuseren
Men hvem er han egentlig, den 62-årige Thor Pedersen, der både har kunnet skrive borgmester, direktør og flere ministerposter på sit visitkort?
Ord som flittig, humoristisk og en formidabel forhandler går igen, når politiske med-og modspillere bliver bedt om at beskrive Thor Pedersen. Nogle siger distanceret, "men vinder ved nærmere bekendtskab". Og så elsker han at tale, nogle gange sort, men altid langt.
"På et tidspunkt er det ikke Thor, der holder talen, men talen, der holder Thor," siger den tidligere venstreminister og forhenværende borgmester i Farum Peter Brixtofte.
Først og fremmest beskrives Thor Pedersen dog som Anders Foghs loyale problemknuser. Historien om Thor Pedersen er nemlig også historien om Anders Fogh Rasmussens regering, der med valgsejren i 2001 endelig kunne overtage ministerkontorerne. Det var efter otte år i opposition med Uffe Ellemann ved roret i 1990'erne.
Thor Pedersen var med hele vejen gennem tamilsagen, Anders Foghs sag om kreativ bogføring og valgnederlag på valgnederlag for de borgerlige. Og da Anders Fogh skulle vende skuden efter Uffe Ellemann i 1998, blev det med Thor Pedersen som den loyale nummer to.
"Han har været og er så bundloyal over for statsministeren og det politiske projekt, som Fogh har haft, at det har virket, som om at han har sat sig selv fuldstændig til side," siger Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Ham vender vi også tilbage til.
En kilde tæt på Venstres top siger, at hvis Fogh er hovedet i regeringen, så er Thor Pedersen rygraden.
"Thor Pedersen er der for at løse en opgave for statsministeren. Punktum. Hvis statsministeren siger, at han skal gå den anden vej, så går han den anden vej. Dermed ikke sagt, at han er uselvstændig og svævende. Men han er simpelthen holdspiller med stort H. Og her er det statsministeren, der lægger linjen," siger Informations kilde.
Kristian Thulesen Dahl kalder også finansministeren "en rigtig dygtig administrator eller direktør, der er sat ind af Anders Fogh til at bestyre finansministeriet".
"Og det gør han super godt," siger DF's finansordfører, der også kalder Thor Pedersen "en arbejdshest".
"Han har overrasket gang på gang i den arbejdsindsats, han har lagt i jobbet. Og det er en arbejdsindsats, der har virket totalt uegennyttig, og som alene har været drevet af at ville sikre, at ryggen er fri bag Anders Fogh Rasmussen," siger Kristian Thulesen Dahl.
Jokeren
Men hvor stod det egentlig skrevet, at Anders skulle være nummer et og Thor nummer to?
"Anders ville meget gerne være nummer et," fortæller Peter Brixtofte.
Han mødte Thor Pedersen første gang på stationen i Helsinge i januar 1974. Thor var menigt byrådsmedlem, og folketingsmedlemmet Peter Brixtofte var kommet til byen for at duellere med socialdemokraten Mogens Camre. Thor Pedersen kørte Peter Brixtofte til og fra toget og deltog i debatten.
"Ham Thor der, ham skal vi have ind i landspolitik. Han er da fantastisk," sagde Peter Brixtofte til partisekretær Kurt Sørensen, som blev ringet op straks efter duellen i Helsinge.
Thor Pedersen kom først ind i landspolitk i 1984. Dengang var kongekabalen endnu ikke lagt, og faktisk var det Thor Pedersen, der snuppede boligministerposten i 1986 foran en skuffet Anders Fogh, siger Peter Brixtofte. Og det var Thor Pedersen og Peter Brixtofte, der blev henholdsvis økonomi- og skatteminister i 1992. Det var, da Anders Fogh måtte gå fra posten som både økonomi- og skatteminister efter anklagerne om kreativ bogføring.
Men dengang i 1990'erne var der stadig tre 'jokere' for partiformand Uffe Ellemann, fortæller Peter Brixtofte: Anders, Thor og Peter. Under en middag på Restaurant Egoisten delte Uffe Ellemann en joker ud til hver af de tre. Ifølge Peter Brixtofte var forklaringen, at partiformanden anså dem alle som mulige emner til samtlige ministerposter.
"Thor kunne måske også være blevet Venstres formand - under de rette omstændigheder. Men han indså meget hurtigt, at Anders Fogh ville blive det. Og så fandt de sammen i et fint samarbejde, hvor Thor tog sig af finanserne," fortæller Peter Brixtofte, der selv blev kørt ud på et sidespor.
I dag har han ikke længere kontakt med inderkredsen.
"Sådan er politik nu engang. Enten er du med, eller også er du ikke med. Det ..." Peter Brixtofte tøver et øjeblik, inden han fortsætter:
"Det har jeg det på mange måder fint med," siger han så.
Thors sager
Der er noget, der klæber ved. For selv om båndet mellem den detroniserede bykonge og Venstres finansminister i dag er kappet, er Peter Brixtofte blevet en af Thor Pedersens 'sager'. Og dem er der et par stykker af. De dukker op som korkpropper ligesom sætninger om offentligt ansattes løn eller ironiske bemærkninger om, at Danmark snart ejer hele verden. Eller at mange børn i klasselokalerne bare giver flere legekammerater. Også selv om Kristian Thulesen Dahl mener, at pressen bevidst misforstår finansministeren.
Men tilbage til venskabet med Peter Brixtofte. I 2002 begyndte anklagerne at svirre. Var det lidt for givtigt for begge parter? Hvorfor fik Jysk Rengøring i 1998, mens Thor Pedersen var direktør, en aftale på plejecentret Lillevang i Farum foran andre - og billigere - selskaber? Og var det en del af aftalen, når Jysk Rengøring tegnede en sponsoraftale på 450.000 kroner med Farum Boldklub?
Dengang som nu siger Peter Brixtofte, at alt gik efter bogen. Og det lykkedes hverken pressen eller bagmandspolitiet at bevise det modsatte.
"Der er ikke noget at komme efter, som man siger," fastholder Farums tidligere borgmester i dag.
Det synes Thor Pedersen heller ikke, at der var i sagerne om hektarstøtten og bopælspligten. Ikke i starten i hvert tilfælde. Pressen var af en anden opfattelse, og Thor Pedersen endte da også med at indrømme, at han ikke boede på landsbrugsejendommen i Rørvig, men i sommerhuset i Helsinge. Hektarstøtten blev også betalt tilbage, om end modvilligt.
Til gengæld var afregningen hos vælgerne utvetydig og kontant. Fra 2001 til 2005 blev Thor Pedersens stemmetal mere end halveret og faldt fra 9.303 personlige stemmer i 2001 til 3.568 i 2005.
Men at finansministeren skulle have været tæt på en fyring, afvises af en af Informations kilder tæt på Venstres ledelse.
"Det er noget sludder. Han har aldrig været i nærheden. Båndet i forhold til partiet har altid været meget stærkere. Og nu ender han jo også med den fineste post i Danmark efter seks års ministergerning," lyder det derfra.
Kæden til DF
Men hvad er det så, de seks år med Thor Pedersen som finansminister vil blive husket for?
Hvis man skal tro denne avis, er det ikke de klæbrige sager eller ministerens hang til skæve bemærkninger. Det var ikke dem, der kom på forsiden i dagene efter valget, hvor vi gjorde status over det politiske Danmarkskort fra 2001 til 2007. Det gjorde VKO og blokpolitikken derimod.
Bag VKO - eller VOK som de siger i Dansk Folkeparti - stod især to skikkelser. Ikke 'Pia' og 'Anders', selv om det har været dem, journalisterne har været mest interesseret i. Næh, det var partiernes finansdrenge, Thor Pedersen og Kristian Thulesen Dahl. "Det tætteste makkerpar i dansk politik nogensinde," kalder en politisk iagttager dem. Begge er de ekstremt hårdtarbejdende talmennesker. Men det vigtigste er måske, at de udviklede en "100 procents tillid til hinanden," som Kristian Thulesen Dahl selv siger.
"I starten når vi (Dansk Folkeparti, red.) skulle indgå forlig, gik vi meget ned i detaljen og sad hele natten for at læse alle papirerne igennem. Vi skulle være sikre på, at vi ikke blev snydt. Men efterhånden som vi lærte Thor Pedersen at kende, fandt vi ud af, at han aldrig ville snyde os. Han ville tværtimod gøre os opmærksom på, hvis der var noget, han mente, vi havde overset," fortæller Kristian Thulesen Dahl.
Men det er også det tætte bånd mellem Dansk Folkeparti og finansministeren fra Venstre, der nu skaber uro i den anden side af folketingssalen.
Især har udpegningen af den nye formand vækket skepsis hos de radikale.
"Thor Pedersens bedrifter i finansministeriet har været en slags brohoved for blokpolitikken. Det har været der, hvor kæden til Dansk Folkeparti har været strammest, ja, nærmest ubrydelig," siger Morten Østergaard. Han fortsætter: "Det var der, man rigtig har kunnet føle, at der var et flertal. Man kunne gå med, hvis man havde lyst, men indflydelse kunne man ikke rigtig få."
Selv fra Ny Alliance, hvor man har været med til at pege på Thor Pedersen, lyder det, at finansministeren ikke er "kendt som den mest samlende figur".
"Men det, tror jeg, vil ændre sig, når han bliver formand. Det ligger jo i jobbet," tilføjer partistifter Gitte Seeberg.
Den nuværende socialdemokratiske ledelse nøjes med at sige, at Thor Pedersen skal til at vise nogle nye sider af sig selv, mens partiets tidligere finansminister Pia Gjellerup kalder Thor Pedersen "den minister, der har været i den mest markante konflikt med folketinget i nyere tid".
De radikales Morten Østergaard tilføjer, at man ikke skal dømme folk ude på forhånd.
"Men baseret på hidtidige meritter, så må man sige, at Thor Pedersen da skal bevise noget," siger han.
Og netop 'myten' om Thor Pedersen som Anders Foghs, Dansk Folkepartis og VKO-blokkens mand bliver den kommende formands største udfordring, siger samarbejdspartneren fra Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl. Han er overbevist om, at Thor Pedersen vil gøre sit yderste for at mane dem i jorden, fordommene og myterne altså.
"Han bliver en bedre formand, end folk tror," spår han om Foghs finansminister og fra på onsdag formand for folketinget.
Ud over de navngivne kilder har Information talt med flere politiske iagttagere samt to kilder tæt på Venstres top. De ønsker ikke at få deres navne frem, men deres identitet er redaktionen bekendt
Her nede fra det fugtigt-varme Afrika får man lyst til at spørge: Er der tale om "research", når man render runder og snakker med hinanden hjemme på Christiansborg og nærmeste omegn: journalister, politikere og i bedste fald taxachauffører....? Selvfølgelig er Folketingets formand valgt efter, hvordan magtkonstellationen er p.t.. Hvornår har det været anderledes? Denne artikel kunne ha stået på et pænt stort frimærke af Dronning Margrethe.
Må jeg spørge journalisten: Hvem ER Thor Pedersen? Hvad tænker han, hvad føler han, hvad driver ham? Hvad siger andre end lige de andre X-borg-med- og modspillere, før og nu?
Sladderportræltter er der mange af, men de burde ikke stå i Information, men måske har I ændret linie????
Her nede fra det fugtigt-varme Afrika får man lyst til at spørge: Er der tale om "research", når man render runder og snakker med hinanden hjemme på Christiansborg og nærmeste omegn: journalister, politikere og i bedste fald taxachauffører....? Selvfølgelig er Folketingets formand valgt efter, hvordan magtkonstellationen er p.t.. Hvornår har det været anderledes? Denne artikel kunne ha stået på et pænt stort frimærke af Dronning Margrethe.
Må jeg spørge journalisten: Hvem ER Thor Pedersen? Hvad tænker han, hvad føler han, hvad driver ham? Hvad siger andre end lige de andre X-borg-med- og modspillere, før og nu?
Sladderportræltter er der mange af, men de burde ikke stå i Information, men måske har I ændret linie????
"Thor Pedersen kom først ind i landspolitk i 1984." står der i artiklen. Det kan jeg ikke få til at stemme med oplysningerne på ft.dk. På ft.dk står at han var "Kandidat for Venstre i Frederiksværkkredsen fra 1979 til 1984.". Altså at han allerede gik ind i landspolitik i 1979.
http://www.ft.dk/Folketinget/findMedlem/VTHPE.aspx