'Vi er for forsonlige'

Dennis Gade Kofod efterlyser mere mod hos sig selv og sine kolleger til at blande sig i den offentlige debat. Selv er han tidligere aktivist på den yderste venstrefløj - og træt af borgerligt klynkeri
Kultur
22. november 2007
Dennis Gade Kofod efterlyser mere mod hos sig selv og sine kolleger til at blande sig i den offentlige debat. Selv er han tidligere aktivist på den yderste venstrefløj - og træt af borgerligt klynkeri

- Dennis Gade Kofod, din generation af forfattere kritiseres for at blande sig for lidt i den offentlige debat. Rammer kritikken plet?

"Jeg kan godt synes, at der nogle gange er lidt for meget forsigtigper og forsonlighed over den yngre generation. Vi er mange, der har en tendens til kun at ryge i blækhuset, når vi har en sag, som vi føler os nogenlunde sikre på at få opbakning til. Så personligt kan jeg godt savne lidt mere vovemod - også hos mig selv - til at gå ind i konkrete politiske sager med læserbreve, kronikker, osv.".

- Hvorfor gør du ikke det nu?

"Det skal nok komme, jeg synes ikke selv, jeg er så gammel endnu, jeg er 31 år. Jeg har tidligere været aktiv i det venstreradikale miljø, men har siden haft en periode, hvor jeg har fået knopper over at være for rød og aktivistisk. Men nu er jeg begyndt at tænke, at det ikke kan være rigtigt, at jeg skal sidde og være flov over mine holdninger".

- Du siger selv, at du hører til på den yderste venstrefløj. Kan du alligevel anerkende det som et problem, at så mange unge forfattere er venstreorienterede, og så få er borgerlige?

"Nej, det må være de borgerliges eget problem - så må de selv skrive nogle bøger. Du kan ikke anfægte det ene hold for at ville mere og være mere ambitiøse end det andet. Det kan ikke være os, der skal lade være med at skrive bøger, fordi det er synd for de borgerlige, at de ikke får skrevet nogle".

- Men kan det ikke blive en sovepude, hvis der er en alt for udbredt konsensus blandt forfattere? Der er vel brug for forfattere, der ikke kender svarene på forhånd, men er styret af deres egen tøven og nysgerrighed?

"Jo, men vil det sige, at hvis man ikke er borgerlig, så er man venstreorienteret og dermed dogmatisk tænkende? Det virker som om, de anfægter vores evne til at tænke selvstændigt, bare fordi vi er venstreorienterede. Det er jo et helt vildt unfair argument, for det betyder, at hvis jeg bekender mig som venstreorienteret, så siger jeg samtidig: 'jeg ved godt, jeg er ensporet'".

- Men risikerer man ikke at få et mindre levende litterært miljø, hvis de politiske meninger aldrig brydes i forfatterstanden?

"Jeg synes, det er en dårlig ide at forsøge at danne bro mellem forfatteres politiske observans og deres evne til at skrive mangfoldig litteratur. Vi sidder jo også i dag og læser litteratur af mennesker, som nogen vil mene har været decideret politisk galt afmarcheret - lige fra Hamsun til Céline. Så selv om de fleste yngre forfattere i dag skulle stemme på partier fra Socialdemokratiet og ud til Enhedslisten, har jeg svært ved at se, at det skulle gå ud over den litterære kvalitet. Eller at det skulle gøre litteraturen mere kedelig og dogmatisk. Man kan jo også bare sammenligne de bøger, der bliver udgivet for tiden. De er meget forskellige".rbs

Om forfatteren: uddannet fra forfatterskolen i 2004 og debuterede i 2005 med romanen 'Anskudte dyr'. Hans seneste udgivelse er hjemstavnsromanen 'Nexø Trawl' fra 2007.

De unge røde

Seneste artikler

 • Den gamle historie

  29. november 2007
  Der kan være al mulig grund til at ønske Information til lykke med det ny bogtillæg. Al magt til bogen! Når man (jeg) alligevel går lettere forstemt fra premierefesten, skyldes det ikke blot tillæggets hovednummer – den unge forfattergenerations manglende lyst og evne til at engagere sig i den socio-politiske diskussion
 • 'Vi er stivnet i paroler'

  22. november 2007
  Kritikken af de unge forfattere er ikke helt forfejlet, mener Kristina Stoltz, der selv er venstreorienteret, men træt af forudsigelige meninger i forfatterstanden og på venstrefløjen generelt
 • 'Drop konspirationerne'

  22. november 2007
  Martin Glaz Serup er træt af at blive beskyldt for at have trukket sin politiske holdning i en automat på forfatterskolen. Desuden er det absurd at bede folk mene noget andet, end det de mener
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da egentlig nogle lidt underlige spørgsmål, at journalisten stiller til forfatteren i ovenstående artikel: 'Der er vel brug for forfattere, der ikke kender svarene på forhånd, men er styret af deres egen tøven og nysgerrighed?' (af samtalen underforstået, at sådan kan det ikke være, hvis en forfatter er venstreorienteret) 'Men risikerer man ikke at få et mindre levende litterært miljø, hvis de politiske meninger aldrig brydes i forfatterstanden?' (De der er gamle nok vil formentlig give mig ret i, at i 70'erne og start-80'erne var der da masser af debat også iblandt erklærede marxistiske forfattere).
Jeg kender ikke selv den interviewede forfatter Dennis Gade Kofod, men jeg synes, at han giver nogle rigtig fornuftige svar på journalistens spørgsmål.