Læsetid: 3 min.

Guerillarytmer mod terrorloven

Det terrorsigtede T-shirtfirma Fighters+Lovers lancerer i dag en ny cd i samarbejde med colombianske musikere og københavnske DJ’s. Justitsminister Lene Espersen afviser Fighters+ Lovers tilbud om at bidrage til cd’ens forord
Kultur
5. november 2007

CumbiaClash – et mix af traditionel colombiansk folkemusik og elektroniske beats fra københavnske DJ’s – lanceres i dag på en ny cd af det terrorsigtede T-shirtfirma Fighters+Lovers.
»Det er politisk musik, men det handler også om kærlighed og skæg og ballade. Teksterne er tæt knyttet til FARC’s idealer om folkets rettigheder til uddannelse, sundhed og til at kunne leve i fred og tryghed fra de brutale overgreb fra styrets side, som civilbefolkningen lider under,« siger Bobby Schultz, der er en af de syv anklagede fra Fighters+Lovers.

Den colombianske guerillabevægelse FARC er på EU’s terrorliste, og justitsminister Lene Espersen anklagede i marts 2006 Fighters+Lovers for brud på anti-terrorloven, fordi de ville bruge overskuddet fra T-shirtsalg til at støtte de væbnede grupper FARC og PFLP’s radiostation og grafiske værksted i henholdsvis Colombia og Palæstina.
Nu har T-shirt-aktivisterne, der risikerer op til 10 års fængsel ved retssagen senere på måneden, inviteret Lene Espersen til at slå et slag for ytringsfriheden ved at skrive forord til CumbiaClash-udgivelsen.

’Musik er ikke terrorisme’
Fighters+Lovers musikalske samarbejde med FARC er ifølge Bobby Schultz en reaktion imod justitsministerens forsøg på at gøre politisk
uenighed til politisk forbrydelse.

»Anti-terrorloven og den retssag, der kører mod Fighters+Lovers, er en indskrænkning af politiske og kulturelle friheder. Musik er altså ikke terrorisme, og det vil vi gerne have justitsministeren til at forstå. Vi satser på, at hun kigger forbi, når vi holder releaseparty foran hendes ministerium,« siger Bobby Schultz.

I et brev til Lene Espersen den 26. oktober skrev Fighters+Lovers:
»Nogle af Colombias dygtigste musikere er flygtet for at undgå repressalier fra militæret og fra dødspatruljer, der, som du ved, har et tæt samarbejde med Colombias regering. Langt inde i den colombianske jungle fortsætter de med at spille deres musik om sorg og glæde – i håb om at Colombia snart bliver fredeligt og demokratisk, og de trygt kan vende hjem.«

De opfordrer justitsministeren til at bidrage til cd-forordet og støtte de colombianske musikeres mulighed for at bringe deres budskab videre på den danske musik-
scene.

I erkendelse af, at Lene Espersen har travlt med valgkamp, tilbyder gruppen, at de kan sakse nogle citater fra hendes hjemmeside, som f.eks.:
»Det er en opgave, som jeg som justitsminister naturligvis påtager mig og tager meget alvorligt. Giver vi afkald på f.eks. vores ytringsfrihed, forsamlingsfrihed eller foreningsfrihed, har vi tabt mere, end vi har vundet.«
Lene Espersen har ikke svaret på Fighters+Lovers’ henvendelse, og hendes pressetalsmand, Morten Langager, oplyser, at hun ikke agter at tage imod tilbuddet.

Under pres
De demokratiske frihedsrettigheder er under stærkt pres i Colombia ifølge blandt andet organisationen Inter-American Commission on Human Rights (IACHC). I oktober udgav de en statusrapport om den proces, hvor den paramilitære organisation, AUC, der har tætte bånd til regeringen, skulle være blevet afvæbnet og stillet til ansvar for forbrydelser mod menneskerettighederne.

Men ifølge rapporten har store dele af AUC i stedet re-organiseret sig i gruppen ’De Sorte Ørne’, der blandt andet står bag likvideringer af og trusselsbreve til studerende, menneskeretsaktivister og fagforeningsfolk i Colombia.

Terror eller modstand
I retssagen mod Fighters+ Lovers skal Københavns byret træffe juridisk afgørelse om, hvorvidt FARC er en terror- eller en modstandsbevægelse, og en betænkning til anti-terrorloven kræver, at afgørelsen både tager højde for en vurdering af FARC’s konkrete aktiviteter og den demokratiske og retslige situation i Colombia.

Den nye CumbiaClash-cd byder på »en energifyldt blanding af sydamerikansk junglepower og pulserende rytmer, til inspiration for hele den københavnske musikscene«, men det politiske statement er en betydelig del af konceptet. I en pressemeddelse skriver Fighters+Lovers:
»Lige nu i Danmark er Lene Espersen og de andre politikere ude og bruge en demokratisk ret til at sige, hvad de mener. Desværre har vores colombianske kunstnere ikke samme muligheder. Der er alt for mange tragiske eksempler på, at musikere er blevet fængslet og i værste fald myrdet, fordi de synger om demokrati og sociale forbedringer.«

Fighters+Lovers vil i dag ’fyre op for en forrygende musikrelease der nok skal få Lenes hjertebas til at pumpe.’ Det sker kl. 15.30 på Slotsholmsgade 10

Bobby Schultz er et ’kunsternavn’, og hans rigtige navn er redaktionen bekendt. Bobby Schultz er nervøs for, at det kan bringe hans tidligere kolleger på colombianske medier i fare, hvis hans rigtige navn optræder i forbindelse med retssagen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Trolle Mikkelsen

Hvad er nu det for noget? Kan man ikke længere støtte psykopater og lystmordere uden at risikere strafferetlige konsekvenser???

Det er for galt! Hvor er Enhedslisten i denne sag?

Martin Mikkelsen

"Hvad er nu det for noget? Kan man ikke længere støtte psykopater og lystmordere uden at risikere strafferetlige konsekvenser???"

Du kan tage det helt roligt Martin Mikkelsen. Anders Fogh Rasmussen er samen med George W. Bush og Tony Blair de tre størtste nulevende krigsforbrydere på denne jord med over en halv million døde irakere på samvitigheden. Og så har jeg ikke engang talt de mange døde civile afghanere med.

Jeg vil godt vædde en flaske god cognac på at Anders Fogh Rasmussen ikke risikerer strafferetslige konsekvenser for sin medskyld i krigsforbrydelser og forbbrydelser imod menneskeheden.

Martin Trolle Mikkelsen

Endnu et scoop fra de dynamiske detektiver! Hér var vi nogle, der gik og troede, at den halve million irakere, der har mistet livet, er blevet myrdet af de islamiske fascister, som Bush, Blair og Fogh er i krig imod – men nu er det altså afsløret, at de selv har slået dem ihjel.

Og de var nær sluppet godt fra det!

Jeg har længe anet at du var unuanceret, Martin Mikkelsen, samt drevet af et stærkt had til venstrefløjen.
Støtte til en radiostation, samt et grafisk værksted, lyder mere som en støtte for ytringsfrihed, omend det er nogle holdninger, som man på den kapitalistiske højrefløj ikke bryder sig om, der bliver ytret.

Men bare de er på terrorlisten, så er de jo tilsyneladende voldsforbrydere og psykopater. Det var ANC jo også da de kom på terrorlisten for at anfægte det sydafrikanske Apartheidregimes undertrykkelse og suverænitet.
Det er jo almen viden, at alt hvad der ikke understøtter USA's kapitalistiske interesse i sydamerika, er af det onde. Det er faktisk så ondt, at personer som Augusto Pinochet, er at foretrække, frem for de regimer, der vover at have den frækhed, at gøre krav på egne resourcer. Det havde Mossadeq jo også den frækhed at gøre i Iran, og vi ved jo hvad der skete med Iran i starten af 50'erne.

Hvis pengene var gået til CIA, eller den israelske efterretningstjeneste, var der nok ikke nogen der havde løftet et øjenbryn.
Heller ikke selv om de organisationer har både forsvindinger og mord på samvittigheden.

Problemet opstår, når befrielsesbevægelser BÅDE udfører socialt/kulturelt arbejde OG udøver terror. Det gælder både FARC og PFLP. Vanskeligheden ved at øremærke støttebeløb til de "gode" formål kan sammenlignes med vanskeligheden ved at undgå, at u-landsstøtte havner i forkerte lommer.

Det er et ægte dilemma, der hverken løses af Kenneth Trans' ubetingede accept eller Martin Mikkelsens reaktionære flabetheder. For skal vi undlade at hjælpe, fordi dem, vi hjælper ikke altid holder sig på det, vi anser for den rette vej? Der gives ikke noget endegyldigt svar, og lidt mindre skråsikkerhed på egen ufejlbarlighed ville klæde alle i denne debat lige fra justitsministeren til foreningen Oprør.

@ Jakob Schmidt-Rasmussen

Virkelig dejligt at nogen kan se ud over idiotiske og selvglade ideologiske holdninger, og se på hvad det egentlig er for nogle umennesker der er tale om her! Også AUC, men hvilken fucken forskel gør det!?!?!? Jeg synes jer andre skulle tage en tur derover. Man møder ikke EEN ENESTE i det land, rig som fattig, som ikke har fået dele af sin familie kidnappet, tortureret, misbrugt, myrdet, af disse 'frihedskæmpere'. Jeg har venner, rige som fattige, derovre, og de er fanme ikke begejstrede for at en flok selvglade, snotforkælede møgunger herovre sender de folk der har myrdet løs på deres familier penge og støtte!

De er direkte beskæmmene at en flok skabsstalinister kan sidde og fede den af i det danske demokrati, og støtte den slags ulækre menneskesyn.

I SKULLE FANME SKAMME JER!

Specielt dig Thor Hansen, din indblik i international politik har jo tilsyneladende ikke ændret sig, siden en gymnasielærer i sin tid fortalte dig at stalin og folkemord egentlig er ok, hvis du blot mener det rigtige. Fy for den lede....

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Det er klart, at der er ikke noget kønt syn, når man kæmper for revolutionens sag. I krig dør og mishandles mennesker på begge sider. Det er derfor FARC kaldes partisaner. Og ikke en diskussionsklub for døve øre i de rige lande.

Ideen om terrorisme er psykologisk krigsførelse fra imperialisterne fra Europa og USA, som kæmper på både fysiske – og psykiske fronter med formålet at nedkæmpe marxistiske organisationer PFLP ( Mellemøsten) og FARC ( Sydamerika).

På den måde anser jeg, at der er tale om statsautoriserede politiske forfølgelser af venstreorienterede, og med den konsekvens udtænkt af racistiske mennesker. Og i tale sat som ” ringe i vandet” af ukritiske mennesker, som er en anelse for loyale mod nationen.

Magthaverne ønsker ikke, at marxismen breder sig igen til de undertrykte borger i, fx mellemøsten, Asien, Amerika og Afrika. Og endnu være USA er dødsens bange for, at der igen opstår flere marxistiske stater i Sydamerika.

Ligesom de ikke ønsker et ny Che Guevarra, som både i levende live og efter sin død blev og er et stort ikon for revolutionerer marxister i hele verden.

Martin Trolle Mikkelsen

Kenneth Trans har ret i, at revolutionen ikke er noget kønt syn. Og det syn, man møder efter revolutionen, er endnu værre.

Det er derfor, der ikke er nogen fornuftige mennesker, der er revolutionære.

Til Mikkel Bonde.

Det er ret så signde, og jeg har i øvrigt hørt den mange gange før, at jeg nu nok en gang bliver klandret for at være tilhænger af stalinisme og folkemord. Det er jeg IKKE, og jeg skal blankt erkende, at jeg ikke har det store indblik i hvad FARC er for en størrelse. Og ligeledes, hjælper jeres beskrivelse af gruppen intet, thi den kan sammenfattes i et enkelt ord, og det er voldspsykopater.
Men når the ususal suspects begynder med deres udgydelser om revolutionsromantik, venstrefløjsracisme, samt voldsforherligelse, og forkærlighed for undertrykkende regimer, så er det at det bliver lidt astrengende, at jeg som venstreorienteret skal lægge øre til diverse underlødige indlæg, blot fordi jeg ikke er enig.
At jeg så blander mig i en diskussion om en gruppe jeg ikke ved noget om, er selvfølgelig ikke for smart.
Mit ærinde er såmænd ikke at forherlige vold eller terror, og det mener jeg bestemt også at jeg har givet udtryk for før, men jeg mener heller ikke at man uden videre og ganske ukritisk, kan tage diverse terrorlister for gode varer.
Der er jo tilsyneladende ikke engang enighed om hvilke grupperinger der skal stå på hvilken liste, og så længe der ikke er nogle utvtydige kriterier, efter hvilke man bliver placeret på listen, virker den mere som et politisk redskab, end som et instrument for retfærdighed.
Det var det jeg ville hen, og at jeg så bevægede mig som en elefant i en glasbutik, snarerer end som en balletdanse er en anden sag.
Min fejl.

I øvrigt er der aldrig nogen gymnasielærer der har fortalt mig at det er ok og slå ihjel, så den må stå for egen regning.

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

@ Martin Mikkelsen skrev:

”Og det syn, man møder efter revolutionen, er endnu værre.”

Ja, i hvert fald er jeg så vidt enig i, at efterfølgerne af den amerikanske revolution var hverken køn mens den stod på eller bagefter med USA. Ligesom den engelske, franske, tyske og den industrielle revolution – heldigvis opstod Marx ud af dette proletariats helvede i de kapitalistiske produktionsformer.

Hvis Nina selv har fundet rapporten om AUC, kunne hun måske have tilføjet lidt om FARC, hvis hun fandt den så rasende troværdig og relevant:

Over the last 15 years, participants in the internal armed conflict, in particular the AUC and the FARC-EP, have committed massacres as a strategy against the most vulnerable sectors of society such as indigenous peoples, communities of African descent, and displaced persons, and have carried out selective assassinations and kidnappings against human rights defenders, justice workers, labor and social leaders, journalists, and political candidates for election, who have repeatedly been declared military objectives, primarily by the AUC. Dissident armed groups, in particular the FARC-EP, have also carried out indiscriminate bombings and kidnappings in violation of the most basic principles of international humanitarian law, causing numerous victims among the civilian population

http://www.cidh.org/pdf%20files/III%20Informe%20proceso%20desmovilizacio...

Lige for at slå det fast: Jeg synes både FARC og AUC er modbydelige bevægelser.

FARC har begået utallige bombeattentater, hvor tilfældige er blevet myrdet-og de har bortført 2-3000 personer, som de holder fanget i junglen i årevis. Folkene bag Oprør og Fighters and Lovers bør udleveres til retsforfølgelse i Colombia. Hvis man støtter kriminelle, er man selv kriminel. Det er ligesom folk, der stemmer på en kriminel, krigsforbryder (Fogh. R.). Når man stemmer på en kriminel som Fogh. R. eller Per Stig Møller, så er man selv kriminel. Det fremgår klart af Nürnberg-domstolen. Fogh R. i fængsel og Frank Aaen som statsminister! Kan vi så snart få en krigsforbryderdomstol for de 61 kriminelle MFere, og den kriminelle regering, der besluttede invasionen af Irak ! Venlig hilsen Claus-Erik Hamle

At støtte morder- narko og terrorbevægelser som FARC, PFLP samt de unge fra Jagtvej 69 viser vel bare med al tydelighed hvad Enhedlisten & Co. står for - bl.a. jfr:

http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=31414&TS_ID=3&S_ID=64&C_ID=43

for mig er der kun et at sige til disse adfsporede elementer:

FARC JER ALLESAMMEN!

Det er utroligt, så svært det er at få folk til at forholde sig til mere nuancerede synspunkter i denne debat. Der SKAL åbenbart helst kun være helte og skurke.

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Hvorvidt man positionerer sig i forhold til AUC, ELN eller FARC mv. i Colombia, som terrorister eller partisaner vil altid være at finde i politiske særinteresser.

Og overfald, tortur og mord er ligeså meget en del af den colombianske regerings politik, som guerillaerne i Colombia.

Der er ikke nogen som myrder flere mennesker på jorden end fx USA, og tortur indgår også i deres i deres krigsførelse. Der er heller ikke noget mere voldeligt samfund i verden end de liberale USA. Og det gør jo ikke, at USA får mærkatet terrorister.

Ordet terrorister er magthavernes sprog og det er et ekstrem politisk farvet udtryk.

Hej Kenneth.

Det vil klæde dig, hvis du kunne fremføre bevis eller have et troværdigt belæg for påstande som

"Og overfald, tortur og mord er ligeså meget en del af den colombianske regerings politik, som guerillaerne i Colombia."

og

"Der er ikke nogen som myrder flere mennesker på jorden end fx USA, og tortur indgår også i deres i deres krigsførelse. Der er heller ikke noget mere voldeligt samfund i verden end de liberale USA"

Desuden har jeg svært ved at se, hvilke politiske særinteresser, der spiller ind, når man tager afstand fra alle de terrorstemplede grupper i Colombia.

Jeg kan sagtens se nødvendigheden af ændringer i Colombia, men det er bare ikke en løsning at dræbe og kidnappe uskyldige mennesker for den sag. (Som det nævnes i mit tidligere indlæg)

Du har helt ret i, at USAs og Colombias regeringer da burde skamme sig over nogle af deres handlinger, men det retfærdiggør slet ikke den væbnede og beskidte kamp fra hverken FARC, ELN eller AUC. (Faktisk kan man vel vende revolutionsromatikeres argumenter på hovedet og påstå, at Colombias væbnede styrker er presset til nogle af deres fejl)

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

@ Kim Jensen

AUC, Colombias Forenede Selvforsvar - statens forenede dødspatruljer.

Se også bl.a. under Colombia.
http://www.leksikon.org/art.php?n=5059

USA's voldelige og terroriserende samfund.

http://www.leksikon.org/art.php?n=3073

http://www.leksikon.org/art.php?n=2861

http://www.leksikon.org/art.php?n=3133

http://www.leksikon.org/art.php?n=3125

Vedr. særinteresser ved brug af terrorisme:

http://da.wikipedia.org/wiki/Terrorisme

Kim, hvad mener du ville være løsningen for FARC og ELN, hvis du ikke mener, at det de foretager sig nu er det rigtige????

En ting er vi enig i, at der fra alle sider foregår en meget beskidt form for borgerkrig. Men Colombia er også et meget konfliktfyldt land med narko, voldsomme forskellen på besiddelser, stor fattigdom. Fuldstændig paradoksalt taget i betragtning alle de naturrigdomme landet har, men de kommer bar i hænderne på andre end landets fattige.

Når du linker til historier, der kalder Uribe for AUC'er, bliver vi næppe enige om meget vedrørende Colombia. Hvis jeg havde stemmeret i Colombia ville jeg nok ikke stemme på manden, men jeg har dog meget større tiltro til ham end du har.

For dig lyder det måske blåøjet og kedeligt, men jeg går ind for ikke-vold og kan kun opfordre guerilaerne til det samme. Skulle de insistere på myrderier/selvforsvar, kan de i det mindste lade være med at myrde og kidnappe civile og indrullere børnesoldater. (Som beskrevet af menneskerettighedsorganisationer)

Colombia har allerede ikkevoldelige menneskerettighedsgrupper, og de bør styrkes. Det er en enormt lang og strabadserende vej mod et bedre samfund, men i min verden er det den eneste farbare. Borgerkrigen har ligesom ikke hjulpet de sidste 400 år.

ANG dine historier fra USA, så vil jeg også lade den ligge. Den diskussion ville nok blive trættende for os alle, hvis vi begge skal rulle os ud. Du skal dog have ros for at finde så mange anklager mod USA. Du har helt ret i, at alle skal dømmes for deres dårlige sider. Nøjagtig ligesom FARC. En voldsmand får heller ikke rabat i retten, fordi han også gør gode ting.