Læsetid: 4 min.

Jullerup Færgeby er blevet opdateret

Nu hedder den 'Yallahrup Færgeby', handler om pushere og indvandrerrødder, integration og stress og sendes som voksenjulekalender på DR2
De lyshårede danske børn Anton, Kaja og Knud, er afløst af ghettorødderne Ali, Hassan og Dennis i DR2-s julekalender for voksne -Yallahrup Færgeby-.

De lyshårede danske børn Anton, Kaja og Knud, er afløst af ghettorødderne Ali, Hassan og Dennis i DR2-s julekalender for voksne -Yallahrup Færgeby-.

Sune Gamst

21. november 2007

Jullerup Færgeby, DR's julekalender fra 1974, er blevet udsat for en gennemgribende modernisering, når DR2 den 1. december blænder op for sin voksenjulekalender.

Julekalenderen hedder nu Yallahrup Færgeby, og de lyshårede danske børn Anton, Kaja og Knud, er afløst af ghettorødderne Ali, Hassan og Dennis. Og hvor Anton, Kaja og Knud hyggede sig på danskeste vis med Vera og Jonas, kaldet 44, og derudover fik tiden til at gå med at søge efter en skjult skat, dér øver Ali og Hassan sig i hundekamp, narkohandel og mordforsøg med henblik på at blive "ornli' syge gangstere".

"Arh, hvad, Dennis er en ornli' syg gangster. Han er ornli' pusher den Dennis og har siddet i fængsel og alt muligt. Jeg sværger, seriøst, han har siddet i fængsel for mord. Dobbeltmord, faktisk. Respekt," lyder Alis karakteristik af den 15-årige Dennis, der beskrives som ikke alt for klog, men til gengæld ejer af en knallert.

Han er Yallahrups lokale pusher, og pigerne er vilde med ham.

Seriøst mindre

Men DR2's julekalender er stadig en dukkekalender. Og dukkerne ligner de gode gamle fra 1974 - blot i sorthåret udgave, tilføjet stor næse, og med det sprog, unge indvandrere selv beskriver som perkerdansk.

Den 12-årige Ali har de "sygeste" gangsterdrømme, men realiseringen af dem hæmmes af det faktum, at hans hormonale udvikling er en del forsinket. Han er kort sagt en lille lort, noget han dog selv bestrider med replikken:

"Hallo, jeg er ikke sent udviklet. Fat det."

Men indirekte erkender han det ved at deltage i mobningen af Lille Knud på fem år og hele skolens prygelknabe. Knud bliver mobbet og terroriseret fra morgen til aften, og skoleinspektøren ser ud til at være ligeglad.

Alis kommentar:

"Tage-HA! Se den lille Knud. Han er tjotalt lille. Prøv at se ham! Han skal ha en vasker for at være så lille. Seriøst, han er mindre end mig!"

En flink fyr

Alis bedste ven hedder Hassan, er 13 år og andengenerationsindvandrer fra Marokko. Han vil gøre alt for Ali og er i det hele taget så god, som dagen er lang. Hvilket også er hans største problem. For det er ikke særlig gangsteragtigt at være en flink fyr.

"Hassan. Du er nødt til at vælge: Enten skriver du digte, eller også er du Alis habibi. Forstået?"

Andre medvirkende er skolebibliotekaren, den depressive Morten, der også fungerer som drengenes prøveklud, når de forsøger sig med diverse gangsterøvelser, som for eksempel hundekamp, narkohandel og mord.

Der er Mortens chef, den sanselige skoleinspektør Hanne, der presser ham ud i diverse integrationsprojekter, hvor Morten tvinges til at spille rollespil og male gavlmalerier med de unge af anden etnisk herkomst end dansk. På overfladen er Hanne en sanselig og kreativ, humanistisk indstillet kvinde. Men lige under det store smil gemmer Hanne på et intenst og uerkendt had mod 'unge af anden etnisk herkomst end dansk'.

Ali: "Uuh, den Hanne, fuck hun er skummel. Wollah Koran, jeg sværger, den kælling er totalt hostile."

Videre optræder en kamphund og en pigebande, Crazy Girls, en terrorist, der forsøger at hverve martyrer, og en pizzamand fra Somalia, der kommer kath på pizzaerne.

Serien, der er skrevet af Nanna Westh, tager ifølge DR2 satirisk livtag med en række tabuer og fordomme om blandt andet integration, andengenerationsindvandrere, euforiserende stoffer og stress. Og bag den barske og burleske overflade gemmer sig også en fortælling om pubertet, kærlighed, venskab og voksenmobning - og om at finde sig selv og opnå anerkendelse fra omverdenen.

En ramadan-kalender

Nanna Westh fortæller, at det egentlig begyndte som en ide til en ramadan-kalender. Sammen med blandt andet Mads Brügger lavede hun i 2006 en 'pæn, artig dokumentar' om ramadan i Danmark. Den gav dem lyst til at lave noget, der rakte lidt længere ud, siger hun, og så var det, at Mads Brügger fik ideen til en dukkekalender.

"Men vi havde ikke noget ønske om at starte en ny Muhammedkrise. Herboende muslimer syntes ganske vist, at den var vildt sjov, men vi kunne forestille os, at hvis de i Mellemøsten hørte om, at man i Danmark af alle lande sendte en dukkeserie om kriminelle indvandrerrødder under ramadan, så kunne der blive ballade."

Nanna Westh fortæller, at de er blevet kritiseret for at øve selvcensur, men hvis man skal provokere, skal man være klar hvorfor, siger hun, og de havde egentlig ikke noget ønske om at provokere.

Da Jullerup Færgeby gik over skærmen, levede vi i en mere uskyldig tid, hvor skulle alle være gode ved hinanden i vores lille smørhulssamfund, mener Nanna Westh.

"Der er sket noget siden da, vi har heldigvis fået nogle nydanskere med lidt mere kant, som kan inspirere os lidt."

Nedenunder den barske facade og gangstermanererne handler historien slet og ret "om den tid i menneskelivet, som er mest interessant, nemlig puberteten," siger Nanna Westh.

"Alt står på spil. Hver dag er afgørende, hvilket tøj man har på, at man ikke kan få den kæreste, man gerne vil have, at man gerne vil sættes sig selv i respekt osv."

"Hvad angår research har jeg faktisk ikke forsøgt at sætte mig ind i, hvordan det er at være indvandrer. I stedet har jeg forsøgt at huske, hvordan det var at være 12-13 år."

Yallahrup Færgeby sendes hver dag på DR2 fra 1.-24. december kl. 22.20.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I princippet er jeg lettere ligeglad, men hvor er jeg dog personligt træt af at unge 2. og 3. generationsindvandrere (igen) skal hænges ud som værende kriminelle og pushere. Det kan altså godt blive en smule for trivielt og ensidigt.

Jullerup Færgeby blev skabt af Katrine Hauch-Fauchbøll --- og hun må som sådan altså have en vis ejendomsret over4 det man i udlandet kalder for IN (intellectual property). Gad vide, hvad hun siger til navnet Yallahrup Færgeby?

Som sagt er jeg lettere ligeglad, men når dansk public service tv (og radio) laver noget sådant mener jeg bestemt de har en forpligtelse til at pege på at indvandrere også kan blive lærere, ingeniører, læger og sygeplejersker. Og ikke kun er henvist til et liv som 'nogle ornlig syge gan'stere'.

martin sørensen

Total syg jule kalender man :-)

ærligt talt dette her det er det bedste exembel på at integrationen fungere 100% suber i danmark med grin og syg hurmor bekæmper vi best intolerancen i danmark. og med Yallahrup færgeby der er dømt total kult fra første afsnit denne er den jule kalender bare 1% så "syg" som den ser ud så er der dømt 100% kult.

Karsten Aaen du misforstår ideen 100% det er precist ved at vise en karekatur som Yallahrup færgeby at man bekæmper fordommene best.

Med et godt grin kommer integrationen automatisk med som blind passaser når vi ser Yallahrup færgeby som et bi produkt. Tag Yallahrup færgeby som den er .En ironisk karaktur af et samtids billede af det multiedniske Danmark. hvor det altid virker bedst når man tegner brede strejer med den tykke pensel.

husk den gode pit heins geniale gruk

Den som tager kun tager sjov for sjov og alvor kun alvorligt, den har forstået begge dele lige dårligt.

Yallahrup færgeby er en genial dansk måde at beabejde integrationen og de probemer det medføre på en humoristisk måde. Det er faktisk en skam at det er på dr2 og med dårlige sende tider denne jule kalender fortjæner bedste sende tid. jeg vil se alle afsnit uden tvivl.

se seriens hjemmeside og dø af grin :-)

http://www.dr.dk/yallahrup/forsiden.html