Kommentar
Læsetid: 5 min.

Komedie og tragedie

I dag skal vi tale om tragedier og komedier. For hvis man ikke evner at se det absurde i det forfærdelige, så kan man risikere langt værre ting end brækkede hænder og rygmarvstæring, man kan simpelthen gå hen og blive deprimeret!
Kultur
5. november 2007

Ja, så har I mig igen. Og det nytter ikke noget at klage til inspektøren. Der ér simpelthen ikke andre end andenvikaren i dag.
Hold op derovre! Ikke noget med at græde hér! Og nej, jeg ved ikke, hvad overlæreren brugte dén hånd til, siden den er så lang tid om at hele ... hold mund du dér! Jeg vil ikke høre ét ord mere om rygmarvstæring! Og nej, jeg véd heller ikke, hvor første-vikaren nu er taget hen på ferie og... KAN VI SÅ FÅ RO!

Mange tak. I dag skal vi tale om tragedier og komedier, og dét på en sådan måde at I alle lærer at se det komiske i det tragiske, som man siger. Dette er en meget vigtig øvelse, for hvis man ikke evner at se det absurde i det forfærdelige, så kan man risikere langt værre ting end brækkede hænder og rygmarvstæring... man kan simpelthen gå hen og blive deprimeret!

Dobbelt tyveri
I forrige lektion nævnede jeg kort den i Weekendavisen så berømte dramatiker Jens Blendstrup, som også i dagens lektion kan være et glimrende sujet.

Som I ved, er det ham, der fik sine hørespil antaget af sin kone dengang hun, Malene Kierkegaard, var chef på Radiodrama, og det er også ham, der lader sin barndomsven Lars Bukdahl anmelde sig – altid stærkt rosende idet de begge jo arbejder sammen med foredrag og optrædener, som man kan købe for penge.

Se, dette kunne man jo blive helt vred over, og så meget desto mere som Blendstrup flere gange har stjålet bærende idéer, således f.eks. fra Patrick Süskinds roman Duen til sit hørespil Pinden og fra Oliver Sacks’ Manden der forvekslede sin kone med en hat til Manden der bl.a. var en sko.

En sådan æreløs håndtering af det ædle forfatterhverv er lige til at blive rasende over, ikke mindst fordi det tematiske tyveri så at sige er dobbelt, idet Peter Brook allerede i 1994 dramatiserede Oliver Sacks i The Man Who.

Men man kan også tage humørbrillen på og forsøge at anlægge en skæv vinkel på det hele og tænke: Er det da ikke mageløst? En forfatter, der får antaget sine stykker af konen, får dem anmeldt af barndomsvennen og så iøvrigt stjæler bærende pointer... endda pointer, som allerede én gang er taget!

På med humørbrillen
Man kan også tage humørbrillen på med andre ting. F.eks. er det jo ved at blive mørkt og efterår, hvilket i sig selv er deprimerende – men så kunne man jo anlægge den synsvinkel, at man derved er mere tilbøjelig til at blive hjemme og læse gode bøger, hvilket jo kan være ganske fornøjeligt.

Eller man kan mene, at der ikke alene er efterår nu, men også valgkamp, og hvis man ikke bliver tungsindig af den mørke årstid, så bliver man det da uundgåeligt, når politikernes sleske tale og valgløfter lyder i alle medierne... og det er jo for så vidt rigtigt nok, at dansk politik i bred forstand er præget af vejrhaner og vindbøjtler.

Men i stedet for at hidse sig op over den megen opportunisme, kan man more sig ved at lytte efter argumenterne. Og dét er sjov.

Som når Karen Jespersen i tv både argumenterer for, at Venstre er langt mere medfølende, end venstrefløjen nogensinde har været med dette samfunds udstødte... og for at de udstødte jo bare kan tage et arbejde! Og, underforstået, at det netop er dérfor hun igen har skiftet side... igen til noget mere altruistisk!

Eller, det er vist ikke så sjovt igen, ligesom det heller ikke er særlig sjovt at se radikale og socialdemokrater og SF give køb på den ene holdning efter den anden på det skændige indvandrer/flygtninge-område. Men det kan blive det! Hvis man læner sig tilbage i lænestolen, lukker øjnene og prøver at erindre... Louise Frevert!

Hvis man kan fremmane sig de kostelige pressebilleder af den xenofobe Louise i øm dans med CD’s mørklødede Ben Haddou... så bliver det hele da en lille smule sjovere, og man kan fnisende spørge sig selv: Er det virkelig sådan, de alle sammen er? Hvor lattervækkende!

Ytringsfrihedens vogtere
Om dette er tilfældet eller ej er ganske lige meget, når man har humørbrillen på. Så er det bare sjov!

Og så dét, de påstår om sig selv:
Det kan virke trist og deprimerende med så mange mennesker på én gang, der er så sorte og blå over hele kroppen af at pege på sig selv, og som kommer med så store selvrosende overdrivelser... men det er nu også tit ret morsomt.

Dansk Folkeparti for eksempel, som roser sig af at være elskere og vogtere af ytringsfriheden! Jamen, det er da mesterligt. Dette parti, der i det forgangne år har eksluderet det ene medlem efter det andet alene på grund af vedkommendes ytringer, dette parti som har anlagt den ene retssag efter den anden imod helt almindelige borgere, der har vovet at udtale sig kritisk om det... det er da for morsomt, at dé lige netop profilerer sig som tilhængere af ytringsfriheden. De kunne påstå, at de var tilhængere af alt muligt andet, men lige dét?

Det er morsomt, når man ser det på dén måde, selv for en mand der som jeg i sin tid blev hevet igennem retsmaskineriet af DF, fordi jeg kaldte dem nogle landsforrædere, der skader Danmark mere end Jörg Haider nogensinde har skadet Østrig.

Denne ytring er både meget vittig og meget sand – men da sagen blev et forsmædeligt nederlag for Camre og Kjærsgaard, som blev uhjælpeligt til grin ved min pure frifindelse, vil jeg være gentleman nok til ikke at sige yderligere om den sag.

I øvrigt ringer det snart ud. Så husk, hvad jeg har sagt: Der er intet, der er så slemt, at det ikke også på sin egen bizarre måde kan være Spaß. Spøg er altid alvorligt og omvendt eller sådan noget, som ham der Piet Hein vist nok sagde engang.

Det må I selv finde ud af. Jeg går hjem nu. God weekend.

Bent Vinns forfatterkollega Jan Sonnergaard vikarierer i denne uge for Bent Vinn Nielsen, der fortsat har brækket en arm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her